Hastalık hastası olmamak için yürüyün!

Hastalık hastası olmamak için yürüyün!

Yıllar boyunca dertlerine çare bulunamayan ve ‘Hastalık Hastası’ olarak adlandırılan Fibromiyalji mağdurlarının tek çaresi yürümekte.

16 Kasım 2017 - 08:02

Mevsim değişiklikleri ve soğuk havalarda şikayetlerde artış gösteren fibromiyalji ile mücadelenin tek çaresi düzenli yürüyüşten geçiyor. Vücutta 3 aydan uzun süren, yaygın kas ağrıları ile seyreden, özellikle de sabahları uyandıktan sonra da vücutta tutukluluk ve yorgunluk gibi yakınmalarla yol açan fibromiyalji yumuşak doku romatizması olarak tanımlanıyor. 

 

MÜKEMMELİYETÇİLİK SAĞLIĞINIZI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR

Vücut ağırıları ve halsizlikle kendini gösteren fibromilyalji hastalığının çağımızı esir aldığını ifade eden fizyoterapist Gülsüm Kurt, Özellikle mükemmeliyetçi kadınların hastalık açısından risk altında olduğunu vurguladı.

 

GÜÇ KAYBI

Kurt, şunları söyledi: “Fibromiyalji hastaları sürekli ağır iş yapmış gibi kendilerini hep yorgun hissettiklerini ve her yerlerinin ağrıdığını ifade ediyor. Sabahları gelişen ağrı en tipik belirtisi. Ağrı boyun, sırt ve bel gibi tek bir bölgede veya tüm vücutta yaygın olarak hissedilebiliyor. Sık rastlanan bir başka yakınma da özellikle sabahları hissedilen yorgunluk hissi. Hastalar uzun saatler boyunca uyusalar bile sabahları yorgun uyanmaktan, hareket etmeden veya sıcak bir duş almadan açılamamaktan yakınıyor. Yorgunluklarını da “Sanki üzerimde beton blokları var” şeklinde tarif ediyorlar. Yorulmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmadıkları zamanlarda bile vücutlarındaki tüm enerjinin çekildiğinden, kol ve bacaklarında güç kalmadığından şikâyet ediyorlar.”

 

DÜZENLİ YÜRÜYÜŞ

Fibromiyalji ile mücadele etmenin yolunun düzenli yürüyüş ve spor olduğunu belirten Kurt, bunun beraberinde yaşam stillerinin de değiştirilmesi gerektiğini savundu. Kurt, Düzenli egzersiz yapıldığında ağrıların şiddeti azalıyor, hatta tamamen kaybolabiliyor. Genellikle germe ve gevşeme egzersizlerinin yanı sıra yürüme, yüzme veya bisiklet gibi düşük etkili hafif aerobik egzersizler öneriliyor. Örneğin haftada 3-4 kez, 45 dakika – 1 saat yürümek, ağrıların azalmasına büyük bir katkı sağlıyor. Yapılan çalışmalar yoga, pilates gibi egzersizlerin de yararlı olduğunu gösteriyor.  Dengeli beslenin. Meyve ve sebzeden zengin bir beslenme şekli, kaslarınız için gerekli olan eser elementler ile mineralleri sağlar. Aşırı şekerli gıdalar almayın, kafein alımını azaltın, alkol ve sigara kullanmayın. Düzenli uyuyarak fiziksel ve psikolojik olarak rahatlayın. Aynı saatte yatıp, aynı saatte kalkın. Gündüz uyumaktan kaçının. Hareketli bir yaşantı sürün. Yüzün, yürüyün, bisiklet gibi aerobik egzersizleri yapın. Asansör yerine merdivenleri tercih edin. Aracınızı bir durak uzakta park edip gideceğiniz yere kadar yürüyün. Çevrenizde varsa destek gruplarına katılın. Stresli yaşam stilini değiştirin” bilgisini verdi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x