Hayat bu kadar ucuz mu?

Hayat bu kadar ucuz mu?

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesine kontrol için giden 62 yaşındaki Veli Kızıltaş hastane içerisinde yere yığıldı. Görevliler ve doktorlar 10 metre uzaklıktayken, dakikalarca yerde müdahale edilmeyi bekleyen Kızıltaş 26 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

16 Kasım 2016 - 09:55

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesine sara hastalığı için ara ara kontrole giden 62 yaşındaki Veli Kızıltaş, 26 gün önce yine kontrol için gittiği hastaneden çıkamadı. Bayılma şikâyetiyle yaklaşık 1 yıldır hastaneye tedaviye giden Kızıltaş nöbetleri sıklaşınca tekrar Necip Fazıl Şehir Hastanesine başvurdu. Nöroloji doktoruna kontrol olmak isteyen Veli Kızıltaş koridordaki koltuklarda sırasının gelmesini beklemeye başladı. O sırada nöbet geçiren Kızıltaş aniden yere yığıldı. Dakikalarca yerde yığılı bir şekilde bekleyen hastaya orada bulunan vatandaşlar müdahale etti.

26 gün önce Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesinde yaşanan sağlık skandalı pes dedirtti. Sırasını beklerken sara nöbeti geçiren hasta dakikalarca sağlık görevlilerinin gelmesini bekledi. Hastaya müdahale eden bir vatandaş cep telefonu ile çektiği ilgisizliği sosyal medyada yayınlayınca onbinlerce kişi tarafından izlenen videoya tepkiler çığ gibi büyüdü. Videoyu çekerek paylaşan vatandaş; “hastanenin tam ortasında koridorda bir vatandaşın yerde yattığını gördüm. Çevrede bulunan vatandaşlar hastaya yardım etmeye çalışıyordu. Dakikalarca orada kalan hastaya hiçbir sağlık görevlisi müdahale etmedi. Doktor diye bağırmamıza rağmen belli bir süre kimse gelmedi. Tepkiler büyüyünce oradan geçen bir temizlik görevlisi müdahale etmeye çalıştı ve başarılı olamadı. Belli bir süre sonra sağlık görevlileri geldi ve hastayı acile götürdüler. Oradaki ilk intiba nöbet geçirirken istifa eden hastanın istifasının bir kısmı nefes borusuna gitmiş. O yüzden nefes almakta güçlük çekince hayati tehlikesi oluşmuş. Bu hasta kalp krizi geçirse ne olacaktı. Şifa bulmaya giden bir hasta, hastane koridorlarında zamanında müdahale edilmeyince maalesef canından oldu” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Acil serviste müdahalenin ardından yoğun bakıma alınan Veli Kızıltaş, 26 gündür yaşam destek ünitesine bağlı olarak verdiği hayat mücadelesini kaybetti. Önceki gün Ilıca’da toprağa verilen Kızıltaş’ın oğlu Hasan Kızıltaş ise babasının yoğun bakımda yattığı her gün sosyal medyadan  “Haydi koca çınar gölgene muhtacız yaaaa Allah de babam” şeklinde ifadeler paylaştığı öğrenildi. Bu ilgisizlik karşısında soruşturma başlatılıp başlatılmadığı merak konusu oldu.

 

BU CANIN HESABINI KİM VERECEK?

Önceki gün bazı medya kuruluşlarına yansıyan ‘kaçak inşaat’ haberleriyle gündeme gelen Necip Fazıl Şehir Hastanesinde bir sağlık skandalı daha yaşandı. 26 gün önce şifa bulmak için hastaneye başvuran Veli Kızıltaş, yaşam mücadelesini kaybetti. Nöbet geçiren Kızıltaş’a hastane koridorunda geç müdahale edilince hayati tehlikenin oluştuğu öne sürüldü.

Yaklaşık 1 yıldır sara tanısıyla tedavi gören Veli Kızıltaş sara nöbetleri sıklaşınca Necip Fazıl Şehir Hastanesine giderek Nöroloji doktoruna tedavi olmaya başladı. O günde nöbet geçiren Kızıltaş oğlu tarafından hastaneye getirildi. Hastane koridorunda bulunan koltuklarda muayene sırasının gelmesini bekleyen Veli Kızıltaş yeniden nöbet geçirince yere yığıldı.

İlk müdahale çevrede bulunan vatandaşlar tarafından yapılırken, dakikalarca sağlık görevlilerin gelmesi beklendi. Hastanenin tam ortasında yaşanan bu ilgisizliği bir vatandaş cep telefonu ile kayda alarak sosyal medyadan paylaştı. Vatandaşın bu paylaşımı onbinlerce kişi tarafından izlenirken yüzlerce sosyal medya kullanıcısı tarafından tepki yorumları yapıldı. Görgü tanıklarının iddiasına göre; koltukta sıra bekleyen hasta yere yığıldı. Sara nöbeti geçirdiği anlaşılan hastaya belli bir süre kimse müdahale etmedi. Vatandaşların tepkisi üzerine olay yerinden geçen bir temizlik görevlisinin müdahale etmeye çalıştığı ve dakikalar sonra bir hemşirenin gelerek hastayı yan yatırdığı öne sürüldü. Bu arada nöbet geçirirken istifa eden Kızıltaş’ın uzun süre sırt üstü yattığı ve istifasının nefes borusuna kaçtığı anlaşıldı. Belli bir süre sonra acil personeli tarafından acil servise getirilen hasta ilk müdahalesinin ardından yoğun bakım ünitesine kaldırıldı.

Yoğun bakım ünitesinde 26 gündür yaşam destek ünitesine bağlı olarak hayat mücadelesi veren Veli Kızıltaş önceki gün hayatını kaybetti. Ilıca’da toprağa verilen ve 7 çocuğu bulunan Veli Kızıltaş’ın istifa ettiği ve istifasının bir kısmının nefes borusuna kaçtığı, uzun süre nefes alamayınca da beyinde hasar oluştuğu iddia edildi.

Sosyal medyada hızla yayılan ilgisizliğin videosuna ise hastanede bir görevli tarafından yapılan yorum dikkat çekti. Hastanın genel tanısı ve tedavi süreci hakkında yorum yazan hastane görevlisinin; “Tüm işi insan sağlığı olan sağlık camiasının bu tür art niyetli görüntülerle rencide edilmesini şiddetle kınıyoruz.” Şeklinde paylaşımı dikkat çekti.

Bu arada 26 günlük yaşam mücadelesini kaybeden Veli Kızaltaş’ın oğlu Hasan Kızıltaş’ın da sosyal medya hesabında her gün babasının sağlık durumuyla ilgili dostlarından dua beklemesi yürekleri burktu.

Kahramanmaraş’ın gündemini uzun süre meşgul eden bu olayla ilgili hastane yönetiminin bir soruşturma başlatıp başlatmadığı merak konusu oldu. Yapılan bu ilgisizlik karşısında ‘Hayat bu kadar ucuz mu?’ dedirtti. (MESUT TUĞRUL/KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x