Herkes kendi işini yapacak

Herkes kendi işini yapacak

Hükümetin üzerinde çalıştığı ikinci el konut ve araç satışlarına yönelik düzenleme Başbakanlık’a sunuldu. Artık bakkal, manav ve öğretmen gibi meslek dallarının emlakçılık ve galericilik yapmasına engel olacak sistem Kahramanmaraş’taki sektör temsilcileri tarafından olumlu fakat yeterli bulunmadı.

22 Eylül 2017 - 01:43

Yıllardır şikâyet edilen öğretmenlerin, bakkalların emlakçılık ve galericilik yapmasının artık önüne geçiliyor. İki sektörde de risk alınmasını isteyen hükümet düğmeye bastı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının içerisinde ikinci el konut satışında imar, zemin etüdü, bina yaşı başta olmak üzere konutun künyesi çıkarılacak. İkinci el otomobilde ise galerici müşteriye 10 bin km garantisi verecek.

AYAKLI EMLAKÇILAR BİR YOLLA BİTEBİLİR

Emlak sektöründen Göz Emlak Ticaretin sahibi Mehmet Göz, hükümetin attığı adımın çok önemli olduğunu fakat bu düzenlemenin de ayaklı emlakçıları tamamen bitiremeyeceğini söyledi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Başbakanlığa sunduğu sistemle ilgili kendilerinden de görüş alınmasını isteyen Emlakçı Göz, vergi vermeyen, işyeri olmayan ayaklı emlakçıların ve herkesin bu işi emlakçılık yapamamasına neden olacak sistemin çok basit ve net olduğunu belirtti. Göz, “Tapu dairelerine gidildiğinde tapu memuru satış işleminin yapılabilmesi için mutlaka resmi emlakçı isteyecek. Emlakçının kriterlerini ise yine devlet belirleyecek. Bunlar olduğu takdirde işyeri olmayan, belgesi olmayan ayaklı emlakçılar kendiliğinden kaybolup gider.” Dedi.

BİLGİLER ZATEN EMLAKÇILARDA MEVCUT

Bakanlığın hazırladığı reform paketinde öne çıkan binaların durumuyla ilgili zaten Emlakçılarda tüm bilgilerin mevcut olduğunu da dile getiren Göz, imamların, öğretmenlerin ev kiralama işi yaptıklarını, kiralarken de kiracının olumsuz durumunu kabullenmediklerini söyledi. Göz emlakçıların ise kiraya verdikleri mülkle ilgili tüm sorumluluklarının kendilerinde olduğunu, birçok defa elektrik ve su parası ödemeyen kiracıların elektrik ve su paralarını kendilerinin ödediğini belirtti.

BAKANLIK ÇALIŞMAYI ÖNCE BİZİMLE TARTIŞMALI

Emlak sektörünün sıkıntılarıyla ilgili Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesinin sorularını cevaplayan Göz Emlak Ticaret’in sahibi Mehmet Göz, çalışmayı yapan Bakanlığın bu reform paketiyle ilgili kamuoyuna açıklamadan kendilerinden de görüş alınmasını istedi.

Göz konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu çalışma derneklerimiz aracılığıyla önce emlakçılara anlatılması lazım. Bir ara bir insanın emlakçı olabilmesi için kurslar açıldı sınavlar yapıldı ve yüksek okul mezun şartı getirilmişti. Şimdi şöyle bakıyoruz piyasaya ayaklı emlakçılar çok. Tabiki serbest piyasa ekonomisi var herkes istediği gibi döndürebilir. Maliyeye kaydı olanda var olmayanda var. Bunu yetkililerin araştırıp önlemini alması lazım. Bizim bir iki tane adam bildirmemizle bu iş bitmez. Bu konuda yaptırım yapacak olan devlettir. Devletimiz buna bir yaptırım yaparsa Kanunu geniş bir ayarlama içerisinde yaparsa çok daha güzel olur.

BELEDİYENİN KOYDUĞU RAYİÇ BEDELİN ALTINA İNMİYORUZ

Bu zamana kadar bazı gayrimenkullerin tapuları bizde oluyordu. Kanun çıktıktan sonra yapamaz duruma geldik. Bizde girdili çıktılı olması lazım, yapılan işlemlerin kayıt altında olması devletin milyonlarca lira vergi geliri yapmasına neden olur. Tapuda alım-satım yapılırken biz emlakçılar belediyenin koyduğu rayiç bedelinden fiyatı aşağı düşürmüyoruz. Bunu yapan olursa da ortaya belli bir süre sonra çıkıyor. O zaman cezai müeyyide uygulanıyor. Örnek bir daire 200 bin TL belediyenin koyduğu rayiç bedeli 120- 130 bin TL bundan tapu harcı olarak %4 alınıyor ve buda 4-5 bin TL’ye tekamül ediyor. Fakat aynı gayrimenkul gerçekte 200 bin TL’ye satılıyor. Bunun arasında yüzde 80’lere varan fark var. Devletimiz bunun üzerine çok giderse alım satım durur, sektör çok sıkıntıya girer. Burada şöyle bir işlem yapmak gerekir bizim şahsi görüşümüz; Tapu daireleri belediye ile anlaşma yapacak, gerçek değeri belli olan bir gayrimenkulün yüzde 10- yüzde 20 piyasasının altında satış yapılması lazım.  Eğer aradaki rayiç bedel yüzde 50 veya 60’larda olursa burada devletin çok büyük vergi kaybı olur.”

BİZ EMLAKÇILAR DEVLETİN IRGATLARIYIZ

Şuan Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörünün inşaat olduğuna da vurgu yapan Göz, “İnşaat sektörü, alım satım, durduğu zaman Türkiye duruyor.  Emlak sektörü çok işliyor şu anda. Ama bizim emlak sektörümüzde emlakçılara gelince de biz emlakçılar devletin ırgatıyız. Biz çalışmazsak devlet çok bir para kazanamaz. Alım satım yapanlar dışında kendi aralarında alışveriş yaparlarsa bizim kadar devlete vergi kazandıramazlar. Elinden gelse vatandaş diyor ki ya gel biraz aşağı çekelim. Alım satım aşağı çekilsin dert bu, başka bir şey yok. Bizim sıkıntımız ne; devletin güdümünde mutlaka bir kanun çıkartılması lazım. Ben 25 yıllık emlakçıyım zamanında hatalarımız oldu olmadı değil. Ama artık bizde eskidik. Bizim yapacağımız şeyi ayaklı emlakçı çok basit yapıyor. Eline bir telefon birde defter alıyor ayakta geziyor adam. Bu ayaklı emlakçıların %60’ı  %70’i komisyonla çalışıyor. Bazı insanlar alım satım yapıyor. Hatta bu ayaklı emlakçılar yeri geldiğinde 500 TL ye çalışıyor. Adam vergi vermiyor, masrafı yok. Adamın tabanvay masrafı var, telefon masrafı var birde. Başka bir masrafı yok vergi vermiyor ki. Ben yalan söylemeyeyim 3 aydır devlete vergi vermiyorum. İş yok çünkü. Komisyon işi yok alım satım yok.” Dedi.

BİR EMLAKÇI BÜTÜN BİLGİLERİ BİLMEK ZORUNDA

Sektörden olmayanların emlakçılık yapmasının önüne birden geçilemeyeceğini de hatırlatan 25 yıllık emlakçılık esnafı Mehmet Göz konuşmasını şöyle sürdürdü; “Emlak alım satımı yapan kişiler gelecek diyecek ki; biz muamele yaptırmak istiyoruz, o zaman Tapu müdürlüğü o kişileri belirlenen emlakçılara yönlendirmeli. O emlakçıları seçerken de yüksek okul, uzmanlık, sertifika, meslekteki yılları hepsi bir kriter olmalı. Bu emlakçı o zaman her şeyi bilir, zaten biz biliyoruz, binanın tüm statik, proje, yapım yılı, imar durumu gibi bilgileri vermezsen o binayı zor satarsın. Ayrıca bu bilgileri veremezsem ben emlakçı değilim demektir, experi arayacak, bayındırlıktan fiyat oluşturacak, bilir kişilik yapacak. İşte gelip bunları sorduğunda bir emlakçı bilip bilmediğini sorgulanıp ona göre puan verilmesi gerekir.”

 

Galericilik işiyle uğraşan Cahit Bilal ise ayaklı galericilerin ve ayaklı emlakçıların bir anda bitirilemeyeceğini, devletin atacağı önemli adımlarla yavaş yavaş bu sektörü yan gelir olarak yapan insanların kaybolabileceğini söyledi.

İnternetteki satışların galericilik işini bitirdiğini, artık araç satmak veya almak isteyenlerin internetteki bazı sitelerde buluştuğunu da hatırlatan Bilal, bakanlığın uygulamaya koyacağı 10 km garanti şartının galeri sektörünü yeniden canlandırabileceğini belirtti.

Araç alım satımında da satış işlemlerinin galerici garantisinde yapılmasının aracıları ve interneti bitireceğine dikkat çeken Bilal şöyle konuştu; “internetten bakıyor Şehir dışından çıkıp geliyor adam, bizde öyle, İstanbul’dan bulup gidiyorum. Galericiyi hiç ortaya katmıyorum. Aracı varsa uzak duruyorum oradan. Neden benim kazanacağımı birde aracı kazanıyor” dedi

Galerici ve emlakçılarla ilgili reform paketini hazırlayan Gümrüş ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi; "Sorumluluğu aracıya verdik. İptal edildiğinde sonuçları ne olacak? İkinci elde ticaretin esaslarını belirledik. Artık her önüne gelen galericilik veya araç alımsatımı yapmayacak. Bu işi yapacaklarsa esnaf belgelerini alacaklar. Hem satıcı hem de aracılık yapan rahatlayacak. Sözleşmelerin çerçevesi netleşecek. Satılan araçların nitelikleri tam olarak beyan edilecek. Arızalı, hurda, kaza yapmış araç satılıyorsa kazası belirtilecek. Sağlam araç sattığını söyleyenin de 'en azından 10 bin kilometre garanti ver' diyeceği bir sistem düzenleniyor." dedi

TAŞINMAZ TİCARETİ BİLGİ SİSTEMİ

Taşınmaz ticareti bilgi sistemi oluşturacaklarını belirten Tüfenkci, "İkinci el taşınmaz ticareti bir elektronik ortamda izlenebilecek. Bilgi verme yükümlülüğü getirilecek. Kendi aralarında mesleki disiplin getirmeleri için odalaşma çalışmaları konusunda düzenleme yapılacak. Mal sahibi komisyoncunun nasıl sözleşme yapacağı belirlenecek. Taşınmaz ticareti bilgi sistemi oluşturulacak. İkinci el taşınmaz ticareti elektronik ortamda izlenebilecek. Emlak ticareti yapanlara bilgi verme yükümlülüğü getirilecek" dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x