İl Sağlık Müdürlüğünden Kurban Uyarısı!

İl Sağlık Müdürlüğünden Kurban Uyarısı!

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle açıklamalarda bulundu.

18 Ağustos 2018 - 02:20

Öksüz açıklamasında, “Kurban kesiminin uygun şartlarda, hijyenik hale getirilmiş, sağlıklı çevre koşullarında gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Uygun olmayan koşullarda hayvan kesimi yapıldığı takdirde kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılması sonrası diğer hayvanlar tarafından bunların tüketilmesi Kist Hidatik hastalığı açısından risk oluşturmaktadır. Kurban kesiminden önce gerek hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, etin nakli, muhafazası esnasında gerekse pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında temizlik ve hijyen kuralları ihmal edilmemelidir. Kurban Bayramında tatlı tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı da doğal olarak artmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir” dedi.

Etlerin sindirimi zor olan besinler olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz, “Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir.“ diyerek vatandaşlara beslenme uyarılarında bulundu.

Kurban Bayramı’nda etlerin yoğun şekilde ızgara olarak tüketildiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz, “Etler ızgarada pişirilirken, ateş, eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalıdır. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözülmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözülen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.” diyerek beslenme uyarılarını tamamlayan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz, “Kurban Bayramına tekrar kavuşmanın mutluluğuyla tüm vatandaşlarımızın sevdikleriyle hayırlı ve sağlıklı bir bayram geçirmelerini temenni ediyorum.” dileklerinde bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi