Kahramanmaraş’ın AR-GE Merkezi: Teknokent

Kahramanmaraş'ın AR-GE Merkezi: Teknokent

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) bünyesindeki Teknokent, binada gerçekleştirilen AR-GE projeleri ile hem Kahramanmaraş’ın adını bilimsel çalışmalarda duyuruyor hem de Avrupa ülkelerine ihraç ettikleri çalışmalarla şehir ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Teknokent’te kurumun genç ve dinamik bir yapıya sahip olması da çalışmaların daha kaliteli ve çağa uygun bir şekilde ortaya çıkmasını sağlıyor.

04 Ağustos 2020 - 18:03 - Güncelleme: 04 Ağustos 2020 - 18:18

KSÜ bünyesinde önemli projeler başaran Teknokent, faaliyetlerine başladığı 2012 yılından itibaren Kahramanmaraş’ın gelişimi için çalışmalara hız kesmeden devam ediyor. Kahramanmaraş Teknokent hakkında bilgiler veren Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş, “Bölgede 41 firma aktif olarak faaliyet göstermektedir. Bu firmaların 10’u akademisyenler tarafından kurulmuştur. Firmalarda Ar-Ge-yazılım-destek personeli, akademik danışman ve aktif çalışan firma sahipleri statüsünde 137 personel istihdam edilmektedir. Kuruluştan günümüze kadar geçen süreçte firmalar tarafından 104 proje tamamlanmış ve 67 proje devam etmektedir. Projeler içerisinde 7 KOSGEB, 4 SAN-TEZ, 1 TEKNOYATIRIM, 4 TEKNOGİRİŞİM ve 12 TÜBİTAK projesi de yer almıştır.  Ayrıca bölgede 7 uluslararası patent, 4 ulusal patent başvurusu yapılarak 5 incelemesiz patent, 7 marka ve 2 yazılım telif hakkı tescili gerçekleşmiştir. Firmalar Kahramanmaraş Teknokent’te yer aldıkları dönemde toplam 21 milyon 162 TL AR-GE geliri, 29 milyon 446 TL AR-GE dışı gelir elde etmişlerdir. Bölgemizden 1 milyon 395 bin dolar yazılım ihracatı yapılmıştır. Bölgemizde özellikle yazılım bilişim alanında ihracatı yapılan mobil yazılımlar, e-ticaret uygulamaları, kurumlara özel otomasyon sistem çözümleri, yazılım alt yapısına önemli katkı sunacak projeler geliştirilmektedir. Bölgemizde geliştirilen bir mobil uygulama yazılımı App store’da en iyi uygulama seçilerek birçok ülkeye ihracatı yapılmıştır. İlk üç sıralamayı Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone gibi büyük bilişim firmalarının yer aldığı BİLİŞİM 500 sıralamada 3 firmamız, 2018 yılı itibarı ile toplam 27 milyon TL’nin üzerinde ciro yaparak bu sıralamaya girmeyi başarmışlardır. Türkiye’nin 5 yıl boyunca en hızlı büyüyen 50 Teknoloji şirketi arasına giren diğer bir firmamız 60 Ar-Ge personel istihdamı ile bölgeye ve ülkemize teknolojik katkı sağlamaktadır. Uluslararası Teknokent Robot Yarışması TEKNOROB bir marka haline gelmiş ve dünyanın en iyi robotlarını ilimizde yarıştırmayı başarmıştır” dedi.


“KORONAVİRÜS FAALİYETLERİNDE EKİP RUHU İLE ÇALIŞTIK”

Dünyayı sarsan ve milyonlarca insana bulaşan koronavirüs salgını sürecinde de özverili çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Güneş, şunları dile getirdi: “Kahramanmaraş Teknokent ar-ge, yazılım ve tasarımsal faaliyetler alanında yenilikçi, katma değer sağlayan proje süreçleri geliştirmeye devam etmekle birlikte ön kuluçka adayları ve start-up firmalarıyla da dinamizmini sürdürmektedir. Bölgedeki firmalarımızın farklı sektörlerdeki ticari faaliyetleriyle piyasadaki taleplere cevap verecek kapasite yetkinliği esnek üretim koşullarına imkân tanımaktadır.  Bunun en önemli örneklerinden biri korona virüs salgının ortaya çıkmasıyla birlikte dünyanın ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlardaki yeni projelerin bölgemizde hızlıca geliştirilmesi ve devreye alınması olmuştur. Tıbbi maske üretim makinesi, kurum içi iletişim uygulaması, yapay zekâ ile Covid-19 tanısı ve süreç planlamaları, siper maske üretimleri yakın süre zarfında firmalarımızın gösterdiği özverili çalışmalar, iş birlikleri ve ekip ruhuyla ortaya koyulmuştur. Yapı malzemeleri ve tarımsal üretime yönelik Ar-Ge projeleri sürdüren firmamız pandemi döneminde 45 günlük süreç içerisinde tamamen kendi imkanlarıyla tasarladığı tıbbi maske üretim makinesi projesini hayata geçirmeyi başarmıştır. Makinenin tasarım ve proje süreçleri tamamlanmış ve ilk prototipin üretim aşamasına doğru yaklaşılmaktadır. Firmanın amacı yerli ve milli imkanlarımızla makine üretiminin sağlanması, ürünün iç ve dış pazarlara satılması ve kısa dönemde maske üretimine katkı gösterilmesidir.”


“ARNECA TEKNOLOJİ İLE KURUM İÇİ İLETİŞİM UYGULAMASI BAŞLATTIK”

Küresel salgın ile birlikte iş hayatından eğitime ve sağlığa kadar birçok sektörde online yönetim süreçlerinin devreye alındığını söyleyen Prof. Dr. Mahit Güneş, “Arneca Teknoloji uzun dönemdir bölgemizde mobil yazılımlar ve etkinlik uygulamaları gibi bilişim çözümleri üretmektedir. 2009’dan bugüne telekomünikasyon, finans, perakende ve FMCG sektörleri başta olmak birçok sektöre platform bağımsız çözümler sunduğu tecrübelerini pandemi döneminde kurum içi iletişim uygulamasıyla birleştirerek katkıda bulunmuştur.  Kurum içi iş birliği, sosyalleşme, haberleşme, merkezi güdüm ve iletişim platformuyla kurumsal yapılar, firmalar ve kamu sektörü iş akışlarını aksatmadan uzaktan çalışma imkânlarıyla tüm süreçlerini bu uygulamayla yürütebileceklerdir” diye konuştu.

“HASTA SERVİSİ ÇADIRI VE PORTATİF SEDYE ÜRETİM YAPILIYOR”

Tekstil Türkiye platformuyla bölgedeki faaliyetlerine başlayarak tekstil sektörüne yönelik özel yazılımların geliştirildiği Türkiye’nin ilk tekstil e-pazar yerinin oluşturulması için çalışmalar yürütüldüğünü ifade eden Güneş, “Türkiye’nin ilk tekstil e-pazar yerinin oluşturulması, tekstil firmalarına özel e-pazarda yazılımsal ve danışman gerektiren sorunlara çözüm üretilmesi, mevcut e-pazarlara entegrasyonların sağlanması ve tekstil sektöründeki e-ihracat uygulamalarının devreye alınması konularına odaklanmaktadır. Firma Covid-19 tedbirleri kapsamında tekstil sektöründeki tecrübelerini süreç planlamasına dönüştürmüş ve bu dönemde ihtiyaç duyulabilecek sterilizasyonlu ürünler ve yan dalları için üretimlere başlamıştır. Firmanın halihazırda siper, ceset torbası, yoğun bakım kabinleri, portatif revir çadırı, sahra hastane çadırları, genel hasta servisi çadırı ve portatif sedye üretim kapasitesi bulunmaktadır” şeklinde konuştu.


“YAPAY ZEKA İLE COVID-19 AKCİĞER ENFEKSİYONLARININ HIZLA TANINMASI SAĞLANACAK”

SCIrads-Corona yapay zekâ ile covıd-19 akciğer enfeksiyonlarının hızla tanınması konusuna da değinen Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş, bu konuda şu bilgilere yer verdi: “Markas Makine start-up firmamız Kuantum Ön Kuluçka Merkezi’mizde ve firma faaliyetlerinde kullanılan 3D yazıcılarla salgın dönemimin ilk günlerinden itibaren ücretsiz siper maske üretimine başlamıştır. Ana öncelik maskelerin sağlık çalışanlılarına dağıtılması olmuştur. Bu amaçla ilimizde ve Türkiye’de ihtiyaç duyulan bölgelere siper maske gönderimi yapılmıştır. MARKASCI kuluçka firmamız tarafından tanı laboratuvarı olmayan yerlerde bir tomografi ile hastanın kovid olup olmadığını kısa sürede yönlendirebilecek yapay zekâ kullanılan yazılım programı geliştirilmiştir. Belirtilen programla akciğer tomografilerinin seri şekilde taranıp yeni tip korona virüsün daha hızlı tespit edilmesi sağlanmıştır. Programın kullanımına Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü ve KSÜ Tıp Fakültesi’nde başlanılmıştır. Amaç hızlı tanı, hatayı en aza indirme ve test süreçlerindeki zaman kaybının önlenmesidir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu