Kahramanmaraş’ta bal üretimi yüzde 100 arttı!

Kahramanmaraş’ta bal üretimi yüzde 100 arttı!

2016 yılında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un Arıcı esnafına dağıtmış olduğu ana arılar bu yıl bal üretiminin arttırmasının yanı sıra bal’da kalitenin yakalanmasında önemli etken oldu.

01 Kasım 2017 - 07:53

Başkan Erkoç’un arıcılıkla uğraşan bal üreticisi üzerinde önemli katkısı olduğuna dikkat çeken Kahramanmaraş Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yemliha Öksüz: “2017 yılından arıcı esnafı çok memnun, şuan için üretim bizleri mutlu ediyor. Geçen yıl esnaflarımıza Büyükşehir Belediyemiz ana arı dağıtmıştı, bunun faydasını bu yıl gördük. Tabiatta verimli bir bal üretimi oldu. Arıcılarımız bu yıl bal’a doydu. Verim artışının yanı sıra kalitede arttı” dedi.

 

“25 TL’nin Altında Satılan Bal’a İlgi Göstermeyin”

2017 yılından bal üretiminin artmasıyla birlikte Pazar sorununda gündeme geldiğini belirten Başkan Öksüz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Arılarımız doğal beslendi, buda üretimi etkiledi. Üretimimiz fazla olunca Pazar sorunu ortaya çıkmaya başladı. Örneğin bir arıcı geçen yıllarda 1 ton üretiyorsa bu yıl 2 ton üretti. Yani bal üretimim yüzde 100 arttı. Esnaflarımızın alışkın olmadığı bir verimi yakaladık. Şehrimizin balı çok kaliteli. Genellikle bizim ballarımız il dışında satılıyor. Bu Pazar sorununu da bu yıl aşacağımızı düşünüyorum. Tüketici hangi balı alırsa alsın kaliteli bal alırlar. Bizim üreticimiz doğal üretiyor, herhangi bir katkı maddesi kullanmıyor. Üreticide bir kalite var ama bazı bölgelerde çok ucuz bal satışı yapıyorlar, vatandaşlarımız bu ucuz bal’a güvenmesinler. Her zaman için gönül rahatlığıyla bal üreticisinden alsınlar. Bal üreticisinden alınan balda sorun olmaz. Ama pazarlamacıların yapmış olduğu satışlara pek güven olmuyor. Arıcı olmayıp da bal satanların geneli vur kaç taktiği uygulayabiliyorlar.  Bizim özellikle savunduğumuz konu tüketici açısından arıcının zorda kalmaması için glikoz şurubu ile balın birbirinden ayırt edilmesi gerekiyor. Piyasada glikoz şurubu var, vatandaşlara bunu bal diye satıyorlar. Piyasa görüyoruz kilo kilo ucuz bal satıyorlar, insanlarımız bunlara inanmaması gerekiyor.  25 TL’nin altında alınan bala güvenmemeleri gerekiyor. Mümkün olduğundan alıcı bir arıcı ile irtibat kurup balını ondan alır ise kendisi için faydalı olur. Camii önlerinde pazarlarda kıyıda köşede satılan ballara güvenilmemelidir.”

 

“Gençlerimizi Bu Sektöre Rağbet Göstermiyor”

2016 yılında bal üreticisinin büyük bir kriz yaşadığını anımsatan Öksüz şunları söyledi: “ 2017 yılından arıcı esnafı çok memnun, şuan için üretim bizleri mutlu ediyor. Geçen yıl esnaflarımıza Büyükşehir Belediyemiz ana arı dağıtmıştı, bunun faydasını bu yıl gördük.  Tabiatta verimli bir bal üretimi oldu. Arıcılarımız bu yıl bala doydu. Verim artışının yanı sıra kalitede arttı. Büyükşehir Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğünün bu glikoz şurubu satanlara yönelik müdahale etmesi gerekiyor. Ama bunun satarken mısır şurubu gibi, bal şurubu gibi yasadaki boşluklardan faydalanmaya çalışıyorlar.  Tenekesi 75 TL’ye bal satıyorlar. İşin garip tarafı işe vatandaşlarımız bunun ne olduğunu bilmiyor. Satılan bu ürünleri mide hissetmiyor ama bağırsaklar hissediyor. Bu vatandaşlara daha cazip geliyor. 2016 yılında arıcılarımız bir kriz yaşadı. Hem arısını kaybetti hem de bal alamadı. Bu yıl ise tam tersi oldu, hem arısı sayısı arttı hem de üretim arttı. Esnaflarımıza eğitim çalışmaları yapıyoruz.  Teknolojiyi kullanmaya öğrenmeye çok ihtiyacımız var. Tabi ki arıcılıkla uğraşan kişilerin yaşları yüksek, 55 yaş üzerinde kişiler bu bal üretimi ile uğraşıyor.  Gençlerimiz bu sektöre rağbet göstermiyor. Bunun nedeni ise şartlar zor ve para kazanılamıyor. Arıcılıkla uğraşan kişilerin çocukları arıcılık yapacağım demiyor. Gençlerimizi bu sektöre yönetmemiz gerekiyor. ”

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı