Kahramanmaraş’ta Dağıstanlılar kara sabanla öküz koştu
Reklam

Kahramanmaraş’ta Dağıstanlılar kara sabanla öküz koştu

Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde yaşayan Dağıstan halkı, asırlardır sürdürdükleri kültürlerini bereketli topraklarda öküz koşumu geleneğiyle yaşatmaya devam ediyor.

18 Mayıs 2024 - 03:00

Yıllar önce Dağıstan'dan Göksun'a yerleşen halk, kendilerine özgü ve renkli geleneklerini yeni kuşaklara aktarmaya devam ediyor.

Bu yıl da baharın gelmesiyle bereketli topraklarda hasat yapabilmek için yörede "öküz koşumu" olarak adlandırdıkları geleneklerini yaşatmak amacıyla çevre illerden ve köylerden tanıdıklarını Göksun'a davet ettiler.

Sabahın erken saatlerinde tarla başında buluşan katılımcılar, önce dualar edip ardından tohumları toprağa saçarak atla kara saban kültürünü yaşattılar.

Bu yıl 163. kez gerçekleştirilen öküz koşumu etkinliği, Göksun ilçesi Ortatepe mahallesinde renkli ve coşkulu bir şekilde geçti.

Dağıstanlılar, birlik ve beraberlik içinde tohumu toprakla buluşturarak bereketli bir yıl temennisinde bulundular. Öküzle yapılan koşumun yerini bu yıl atla kara saban yöntemi aldı.

Etkinlik sırasında çift sürme işlemi renkli görüntülere sahne oldu; çifti süren kişinin arkadaşları tarafından toprakla toza boyanması ve çiftçilerin toprakla hemhal olması renkli anlara sebep oldu.

Toprak sürülürken merasimi seyredenlerin, yumuşak topraktan oluşan topakları çifti sürenlerin üzerine atarak adeta topraktan yağmur oluşturmaları da kameralar tarafından görüntülendi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu Danışma Meclisi Haziran Ayı Toplantısı Yapıldı
Dulkadiroğlu Danışma Meclisi Haziran Ayı Toplantısı Yapıldı
Göksun Kırsalında Daha Konforlu Ulaşım İçin Büyükşehir Sahada
Göksun Kırsalında Daha Konforlu Ulaşım İçin Büyükşehir...