Kahramanmaraş’ta "Osmanlı’da Kadın" konulu konferans...

Kahramanmaraş'ta "Osmanlı'da Kadın" konulu konferans düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tarih ve Kültür Öğrenci Topluluğu tarafından "Osmanlı'da Kadın" konulu konferans düzenlendi.

12 Mart 2020 - 01:37

KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi İbrahim Kafesoğlu Amfisinde düzenlenen konferansın açılış konuşmasını Tarih ve Kültür Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Samet Alıç yaptı.

Açılış konuşmasının ardından KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. İbrahim Solak ‘Osmanlıda Kadın’ başlıklı konferans sunumunu gerçekleştirdi.

Türk tarihinde kadının yeri ve Osmanlıda kadın algısına ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. İbrahim Solak, Osmanlı toplumunda kadının aile hayatı, ekonomik hayat, miras hakkı ve hukuki hayattaki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Cahiliye Dönemi’nin kadına bakışıyla Türk kültüründe kadına bakışın karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İbrahim Solak, “Kadın bizim kültürümüzde ve toplumumuzda her zaman önemli bir konuma sahipti. Cahiliye Dönemi’ndeki kadın algısını bizim tarihimizin bir parçası olarak görmemek lazım.” diye konuştu.

Osmanlıda çok eşliliğin yaygın olduğu konusunda yanlış bir bakışın olduğuna dikkat çeken Solak, yapılan araştırmaların Osmanlıda erkeklerin yüzde 90’ının tek eşli olduğunu, birden fazla eşe sahip erkeklerin ise yalnızca binde 3’ünün 4 eşli olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Osmanlıda toplumunda evlilik kurumunun kadına mehir ve nafaka hakkı gibi önemli haklar tanıdığını belirten Solak, ayrıca kadınların ticaret hayatının her aşamasında önemli görevler üstlendiklerine dikkat çekti.    

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x