Kahramanmaraş’ta sanayi tesisleri risk altında!

Kahramanmaraş’ta sanayi tesisleri risk altında!

Türkiye’nin 81 ilinin 68’inden fay hattı geçiyor. 333 OSB’sinin 3’te 2’si deprem riski altında olan Türkiye’de sanayi tesisleri büyük bir risk altında. Kuzeyinden doğusuna, Ege’sinden Marmara’sına kadar birçok bölgenin endüstri yapılarının deprem önlemleri ve afet koordinasyonu üzerine bilinçlendirilmesi ve birim kurması gerekiyor.

07 Şubat 2020 - 04:44

İki hafta önce 6.8 şiddetiyle Elazığ’da gerçekleşen ve Malatya’yı da etkileyen büyük deprem, 40’ı aşkın vatandaşımızı aramızdan aldı. Pek çok bölgesi ve kenti risk altında olan Türkiye depremin acılarını yok ederek yaralarını sarmaya çalışsa da, yaşanan afet hem can hem de mal kaybı olarak bilançoyu kabartıyor. Hal böyle olunca olası bir depremde bireylerin can güvenliğinin yanı sıra, ekonomik yapıların ne derece zarar görebileceği sorusu akıllarda beliriyor. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu olmak üzere 3 temel fay hattına sahip Türkiye’de aktif 485 fay hattı bulunuyor. Tam bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin ekonomisi, işleyen çarkları ve üreten firmalarıyla yoğun olarak OSB’lerden güç alıyor. Bu eksende 3 temel fay hattının etki alanında bulunan OSB’ler büyük tehlike altında. Türkiye ekonomisinin atardamarı olarak nitelendirilen 48 bin 306 KOBİ’ye sahip 215 OSB’nin depreme hazırlıklı olup olmadıkları merak konusu.

TÜRKİYE BEŞİK GİBİ!

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Selim İnan’a göre, Türkiye’nin yüzde 95’i deprem riski altında bulunuyor. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür ise, 4 OSB’sinde 59 firmanın yer aldığı ve sanayi ivmesini yükselten Kahramanmaraş’a ve 1 OSB’de 27 firmaya sahip olan Bingöl Karlıova’ya dikkat çekiyor. Birkaç kent dışında tüm iller depremin hem doğrudan hem de dolaylı etkisi altında. Türkiye’de kurulu olan 333 OSB’nin 215’i, yani OSB’lerin yüzde 65’i depremden yüksek zararla çıkabilir. Bu da ülke sanayisinin çark durdurması, yatırımların durması sonuçlarını doğurabilir.

106 OSB RİSK ALTINDA!

Dünyanın en aktif ve hızlı hareket eden fay hattı olan 1.200 kilometrelik Kuzey Anadolu Fay Hattı, sanayinin kalbinin attığı kentleri de içine aldığından büyük bir tehlike arz ediyor. Bingöl Karlıova’dan başlayan hat; Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce, Bolu, Bursa gibi sanayi şehirlerine kadar uzanıyor. Türkiye’nin kuzey şeridini boydan boya kesen ve 20’yi aşkın kenti etkileyen hat; Çankırı, Çorum, Amasya, Karabük, Tokat ve Erzincan’ı da içine alıyor. 35 bine yakın firmanın bulunduğu 8 OSB’li İstanbul, 13 OSB’li sanayi şehri Tekirdağ, 12 OSB’li Kocaeli ve 18 OSB’li Bursa da kuzey fayı tehdidi altında. Bingöl’den Tekirdağ’a kadar uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kapsadığı illerde yer alan toplam OSB sayısı 106, OSB’lerde yer alan toplam firma sayısı ise 40 bin 366 olarak karşımıza çıkıyor. Uzmanların uzak bir gelecekte görmediği İstanbul depremi ise hem ekonomiyi, hem yaşamı hem de Türkiye’yi felç edebilir.

DOĞU SİL-BAŞTAN MI?

Bir uyanış gerçekleştirdiği ifade edilen Doğu Anadolu Fay Hattı; Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Tunceli, Muş, Erzurum başta olmak üzere birçok kenti etkilemekte ve Bingöl’de sonlanmakta. 15 civarında şehri etkisi altına alan bu fay hattı üzerindeki kentlerde toplam OSB sayısı 40 iken, etkilenebilecek OSB firmalarının sayısı 2 bin 899. Yatırımların görece daha seyrek ve yavaş yükselişe sahip olduğu bu bölgede oluşabilecek olası bir afet tehlikesi, bölgenin emeğini heba edebilir. (SANAYİ GAZETESİ)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x