Kahramanmaraş TOKİ’den konut istiyor

Kahramanmaraş TOKİ’den konut istiyor

Kahramanmaraş’ta son 14 yılda 2 bin 505 daire yaparak vatandaşa dağıtan Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin, merkezde bu sayıdan sadece 715’ini kura çekerek evi olmayan vatandaşlara verdiği ortaya çıktı. Bin 790’nını ise afet, evleri baraj nedeniyle istimlak edilen vatandaşlar, şehit yakınları ve yardıma muhtaç insanlara dağıttığı belirlendi.

20 Aralık 2016 - 07:49

Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin Kahramanmaraş’a yaptığı en lüks konutlar olarak Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde yapımı 4 yıl önce tamamlanan Tarımköy Projesi'' kapsamında sahiplerine kura ile teslim edilen 119 dubleks konut dikkat çekti. 100 metrekare olan evler şuana kadar Afşin’de yapılanlarla birlikte Kahramanmaraş’taki en geniş konut olarak kayıtlara geçti.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Türkoğlu’ndaki Tarımköy Projesi haricinde Kahramanmaraş merkezde 90 Metrekarenin üzerinde konut yapmadı. Fatih ve Serintepe mahallerindeki 596 adet 2+1 konutlar evi olmayan vatandaşlara kura ile dağıtılmıştı. Karacasu bölgesindeki 742 konutta 1+1 ve 2+1 şeklinde yapılarak yardıma muhtaç vatandaşlara yine kura ile teslim edilmişti.

Son 14 yılda 1+1, 2+1 ve dubleks şeklinde 2 bin 505 konut yaparak sahiplerine teslim eden Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Afşin, Elbistan ve Türkoğlu ilçeleri dışında diğer ilçeler de yatırım yapmadı. Yapılan yatırımlar ise afet, şehit yakınları, baraj nedeniyle evi istimlak edilen vatandaşlardan öteye gitmedi.

Türkiye’de en ucuz konutu üreterek kar gözetmeden vatandaşı evlendiren TOKİ, Kahramanmaraş’ta yeteri kadar ve geniş ev yapmayınca vatandaşları yüzbinlerce liradan başlayan daire fiyatlarına mahkum etti. Kahramanmaraş’ta arsa yokluğu nedeniyle daire fiyatları tavan yaparken bazı vatandaşlar Toki’nin Kahramanmaraş’a 3+1, 4+1 şeklinde konut yapmamasına tepki gösterdi. Vatandaşlardan bazıları; “bizim yüzbinlerce lira verecek paramız yok. Toki’nin amacı evi olmayanları ev sahibi yapmak. Bizde bu avantajdan yararlanmak istiyoruz fakat TOKİ yetkilileri Kahramanmaraş’a yeteri kadar hizmet etmiyor’ diyerek tepkilerini dile getirdi.

Bu arada Toki’nin son 14 yılda Kahramanmaraş’a kazandırdığı 2 bin 505 dairenin yanı sıra il genelinde 2 Aile Sağlık Merkezi, 1 Hastane, 5 Pansiyon, 2 Kamu Hizmet Binası, 5 Cami, 1 Büfe, 4 Ticaret Merkezi, 4 Spor Salonu, 1 Kreş, 8 Lise, 8 İlk Okul ve 1 SGK Binası yaparak hizmete açtı. Ocak 2016 yılında ihalesi yapılan ve içerisinde emeklilerin projesinin de olduğu 190 konutun inşaatı ise Türkoğlu’nda devam ettiği öğrenildi.

 

Kahramanmaraş’ta son 14 yılda 402 milyon TL yatırım yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’nin Merkez ilçelerle birlikte Afşin, Elbistan ve Türkoğlu’na yaptığı 2 bin 505 konuttan, merkeze yapılan bin 338 konutun 90 Metrekarenin altında olduğu ortaya çıktı. Afşin ve Tarımköy projesi çerçevesinde Türkoğlu’na yapılan konutların ise merkezdeki konutlardan daha büyük olduğu belirlendi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin son 14 yılda Kahramanmaraş Merkezde yaptığı konutların 90 metrekareyi geçmemesi dikkat çekti. Yatırım yaptığı bazı illerdeki geniş konutlarıyla dikkat çeken TOKİ’nin Kahramanmaraş’a en lüks konut olarak talihlilerine teslim ettiği ise yaklaşık 4 yıl önce Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçesinde Tarımköy Projesi kapsamında yapılan 100 metrekare genişliğindeki 119 dubleks evler oldu.

Kahramanmaraş’a sayısız sosyal tesiste kazandıran TOKİ Kahramanmaraş il geneline yaptığı 1+1, 2+1 büyüklüğündeki 2 bin 505 konuttan Fatih Mahallesine 200, Serintepe Mahallesine 396, Karacasu Mahallesine yardıma muhtaç aileler için 40 ve 60 metrekare büyüklüğündeki yapılan 742 konutla birlikte bin 338’sini Kahramanmaraş merkezde sahiplerine teslim etti. TOKİ sadece Afşin’de yapılan 272 konutun bir kısmının 3+1 şeklinde yaparak talihlilerini ev sahibi yaptı.

TOKİ tarafından Kahramanmaraş merkez ilçelere 90 metrekarenin üzerinde konut yapılmaması halkın tepkisini çekti. Düşük bedellerle evi olmayanları ev sahibi yapan TOKİ’nin Kahramanmaraş’ta 3+1 ve daha üstü konut yapmasını isteyen bazı vatandaşlar; “Toki ucuz konut yapıyor. Kahramanmaraş’ta arsa sıkıntısı nedeniyle daire fiyatlar çok yüksek. TOKİ konut yapmayınca bizleri yüzbinlerce lira tutan dairelere mahkum etmek istiyorlar. Türkiye’nin bir çok yerine büyük konutlar yapıyorlar, neden Kahramanmaraş Merkeze yapmıyorlar. Biz TOKİ’den konut istiyoruz” diyerek beklentilerini sıraladılar.

TOKİ Ayrıca Ilıca’da evleri afete giden ailelere verilmek üzere 82 konut, Elbistan’da 504 konut yaptı. Kahramanmaraş’a sosyal tesisler, okullar ve camilerde kazandıran TOKİ, 2 Aile Sağlık Merkezi, 1 Hastane, 5 Pansiyon, 2 Kamu Hizmet Binası, 5 Cami, 1 Büfe, 4 Ticaret Merkezi, 4 Spor Salonu, 1 Kreş, 8 Lise, 8 İlk Okul, 1 SGK Binası hizmete açtı. Yapılan tesislerden Kahramanmaraş Merkez Onikişubat ve Dulkadiroğlu İlçelerine; Pınarbaşı Mevkii 32 Derslikli İlköğretim Okulu, Sivricehüyük Köyü Geçici Barınma Merkezleri Altyapı ve Prefabrik Sosyal Donatı Yapım, Karacasu Mahallesi 1'er Adet Sosyal Tesis, Büfe, Cami, Şadırvan, 24 derslikli ilkokul, Doğukent 1'er adet 6 hekimlik A.S.M. ve Eczane, Fatih Mahallesi 24 derslikli ilkokul, Merkez 24 derslikli Lise, Kahramanmaraş Merkez Mesleki Eğitim Kampüsü-1 Adet 16 Derslikli Endüstri Meslek Lise, 1 Adet 24 Derslikli Ticaret Meslek Lisesi, 1 Adet 24 Derslikli Kız Meslek Lisesi, 1 Adet Anaokulu, 3 Adet Atölye, 1 Adet Spor Salonu, 1 Adet 200 Kişilik Kız Pansiyonu, Serintepe + (ilköğretim-16, ticaret merkezi, cami-şadırvan, bekçi kulübesi), Kahramanmaraş Sosyal Güvenlik Kurumu Binalarını yaptı.

TOKİ tarafından Afşin’e 300 kişilik pansiyon, Afşin Kale Mevkiine 24 Derslikli İlkokul, Afşin’e 24 derslikli okul, ticaret merkezi, cami, şadırvan, Afşin Kale Mahallesine 16 derslikli Anadolu Öğretmen Lisesi, 200 kişilik pansiyon, Elbistan’a 24 Derslikli İlkokul, ticaret merkezi, cami şadırvan, 24 Derslikli Lise, spor salonu, Göksun’a 50 yataklı Devlet Hastanesi, Türkoğlu’na 6 hekimlik aile sağlığı merkezi ve eczane, ilkokul, cami, ticaret merkezi yapıldı.

TOKİ’nin Kahramanmaraş’ta devam eden iki projesi ise Göksun ve Türkoğlu’na yapılıyor. Göksun’da Yeni Mahalle Beylik Mevkiine 24 derslikli Anadolu Lisesi yapılırken, Türkoğlu’na ise 72’si emeklilere verilmek üzere 190 konut inşaatı devam ediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş'ta Mayıs Ayında Kar Yağdı: İklim Değişikliği Belirtileri Artıyor
Kahramanmaraş'ta Mayıs Ayında Kar Yağdı: İklim Değişikliği...
Başkan Akpınar, Çalışmaları Yerinde İnceledi
Başkan Akpınar, Çalışmaları Yerinde İnceledi