Kesim: “TEMSAN’da kimseye hak ihlali yapılmaz”

Kesim: “TEMSAN’da kimseye hak ihlali yapılmaz”

Zam isteyen işçilerin işine son verildiği yönünde çıkan haberler üzerine bir açıklama yapan TEMSAN Makina Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kesim, iddiaların tamamen asılsız olduğunu söyledi.

18 Ağustos 2023 - 15:11

Yaklaşık 2 ay önce hem kendilerinin hem de çalışanların verimliliğini denetleyen bir sistemi uygulamaya aldıklarını belirten Kesim, “Bundan rahatsız olan 24 kişilik bir grup, ‘Geçinemiyoruz’ bahanesiyle diğer işçileri kışkırtmış, kendilerinin yanında olmayanları da tehdit ederek çalışmalarını engellemiştir. Yaptıkları eylem kanunsuz olduğu için 24 kişinin işine son verdik. TEMSAN olarak işçilerimize piyasa şartları üzerinde maaş veriyoruz dedi.

Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren TEMSAN Makina’da zam isteyen işçilerin işten çıkarıldığı iddialarıyla ilgili haber ve sosyal medya paylaşımları üzerine TEMSAN’dan açıklama geldi. İddiaların tamamen asılsız olduğunu belirten TEMSAN Makina Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kesim, 2 ay önce uygulamaya aldıkları denetim sisteminden rahatsız olan bir grubun hem işi bıraktığını hem de diğer işçilerin de çalışmasına engel olduğunu söyledi. “DENETLENMEK, BAZI ÇALIŞANLARIN İŞİNE GELMEDİ” Eylem yapan grubun diğer çalışan işçileri de tehdit ettiğini belirten Cem Kesim, şunları söyledi:

“Yaklaşık 2 ay önce hem işçilerin hem de yönetimin verimliliğini denetleyen bir sistemi uygulamaya koyduk. Bizler sipariş ile çalışıyoruz ve gelen siparişleri belirtilen gün de teslim etmek zorundayız. Müşterilerimize mahcup olmamak adına uygulamaya koyduğumuz bu sistem ile fabrikanın veriminde bir düşüş varsa önce bunun bizlerden mi yoksa çalışandan mı kaynaklandığını tespit ediyor ona göre de sorunun çözümü için gerekli adımları atıyoruz. Ancak bu sistemden bazı çalışanlar rahatsız oldu. Tüm işçilerin maaşları 15 Ağustos’ta eksiksiz olarak hesaplarına yattı ancak bir gün sonra sabah mesai başlar başlamaz 24 kişiden oluşan bir grup, ‘Biz bu parayla geçinemiyoruz’ diyerek iş bıraktı. Bir süre sonra diğer çalışanları da ‘Kapatın makineleri. Bu fabrika çalışmayacak’ diyerek çalışan diğer işçileri de tehdit ettiler ve gün boyu iş bırakma eylemi yaptılar. Bu grup dışındaki işçilerimiz de çalışmakta ve üretmekten yana tavır koydu ancak bizler fabrikada daha fazla huzursuzluk ve gerginlik çıkmaması adına tüm personelimize Pazartesi gününe kadar izin verirken, 24 kişinin işine son verdik. Eylemin ana nedeni, maaş zammı, kendilerini denetleyen sistemden rahatsız olmaları.”

TEMSAN Makina olarak her zaman işçilerine piyasa şartlarından yüksek maaş verdiklerini belirten Cem Kesim, şöyle devam etti:

“TEMSAN Makina olarak gerek maaş gerekse de sosyal yardımlar konusunda her zaman işçilerimize piyasa şartlarının üzerinde destek olduk. 312 çalışanın sadece yüzde 10’u asgari ücret almakta olup, bunlar da işe yeni girenlerdir. Maaşları dışında her bir işçimizin, anaokulu da dahil olmak üzere okuyan her bir çocuğuna burs veriyoruz. Her Ramazan ayında market yardımı yapıyoruz. 6 Şubat’ta büyük bir depremi hep birlikte yaşadık. Normal zamanda nasıl işçimizin yanında olduysak depremde de yanlarında olduk. Bizim, maddi durumu iyi olmayan başarılı üniversite öğrencilerimiz için öğrenci yurdumuz var. Depremde bu yurdumuzu barınma ihtiyacı olan işçilerimize ve ailelerine açtık.  Ayrıca konteynerler yaptık ve hem yurt hem de konteynerler de 1000 kişiyi ağırladık. 3 öğün sıcak yemeklerini verdik. Asrın felaketi olarak adlandırılan bu depremde herkes büyük bir travma yaşadı bu nedenle Mart ayı sonuna kadar hiçbir işçimizi işe gelmeye zorlamadık ve maaşlarını da eksiksiz olarak yatırdık. Bunun yanında kendi isteğiyle fabrikaya gelip çalışan işçilere de maaşları dışında çalıştıkları her gün için 250 lira cep harçlığı verdik. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartları herkes biliyor. Bu nedenle borcu olanın borcunu kapatması, acil ihtiyacı olanın ihtiyaçlarını gidermesi adına 2022 yılının Kasım ayında isteyen işçinin kıdem tazminatlarını ödeyeceğimizi duyurduk. Birçok işçimiz kıdem tazminatını aldı ve hiçbirini de işten çıkarmayıp aynı şartlarda çalışmaya devam etmelerini sağladık. Kısacası, TEMSAN olarak hem piyasa şartları üzerinde maaş verdik hem de hiç kimseye haksızlık etmedik.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x