Kılavuzlu çiftçilerin yüzünü güldürdü

Kılavuzlu çiftçilerin yüzünü güldürdü

Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet Sarı, 2017 yılında Kılavuzlu Sulama Kanalından su alan çiftçilerin her hangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirterek birlik bünyesinde ziraat mühendisleri aracılığıyla verdikleri Tarımsal Danışmanlık hizmetleri ile çiftçilerin hem bilinçlendirildiğini hem de karşılaştıkları problemlerin kısa sürede giderildiğini söyledi.

16 Aralık 2017 - 02:30

Sarı, “Tarımsal sulama yönetiminde bizim amacımız su kaynaklarından en yüksek faydayı sağlayacak şekilde su dağıtımı yapmak ve su kullanımını en ekonomik şekilde gerçekleştirmektir” dedi.

Türkiye’nin en büyük sulama birliklerinden biri olan Kılavuzlu Sulama Birliği’nin çiftçinin çıkarları doğrultusunda çalıştıklarını kaydeden Kılavuzlu Sulama Birliği Başkanı Mehmet Sarı, 2018 sulama sezonu için beyan alımlarının1 Ocak tarihi itibariyle başlayacağını söyledi.

Sarı, “Sulama yapılabilen alanlarda suyun bitkinin canlılığını korumasının yanı sıra ürün miktarında artış, ikinci ürün ekiminin yapılabilmesi, ürün çeşitliliğinin artması, gübrelemeyi teşvik etme gibi faydaları da vardır. Tarımsal sulama yönetiminde bizim amacımız su kaynaklarından en yüksek faydayı sağlayacak şekilde su dağıtımı yapmak ve su kullanımını en ekonomik şekilde gerçekleştirmektir” dedi.

Başkan Sarı, şöyle konuştu: “Proje tamamen bittiğinde Türkiye’nin en büyük sulama birliklerinden biri olacak olan T.C. Kılavuzlu Sulama Birliği olarak biz 2017 sulama sezonunda çiftçilerimizi mağdur etmeden en iyi şekilde hizmet vermeye çalışmış bulunuyoruz. Bünyemizde çalışmakta olan Ziraat Mühendisleri ile arazi sezon süresi boyunca çiftçi ziyaretlerinde bulunmuş, bu sayede hem çiftçilerimize Tarımsal Danışmanlık hizmeti götürmüş hem de sulama konusunda bir sıkıntı yaşadıkları zaman en kısa süre de çözüme gidilmiştir. Ayrıca 2018 sulama sezonu için beyan alımlarımız 1 Ocak itibari ile başlayıp 31 Mart’ ta sona erecektir. Bu tarihlerde beyan verip peşin ödeme yapan çiftçilerimize ise ekstra ve ikinci ürün ekimini teşvik için ise birinci ürün ekilmesi şartı ile ikinci ürün indirimi uygulayarak mali açıdan çiftçilerimizin yükü hafifletilmeye çalışacağız. 2018 sulama sezonunun hem bizim hem de çiftçilerimiz için hayırlı olmasını diliyoruz.”

Suyun önemine dikkat çeken Birlik Başkanı Mehmet Sarı, şu ifadelere yer verdi: “Dünya nüfusundaki artış ile birlikte gıda ihtiyaçları da artmaktadır. Gıda ihtiyaçları içerisinde su önemli bir yer tutmaktadır. Su, yeryüzünde hayat kaynağıdır ve bütün canlılar hayatlarını devam ettirebilmek için suya ihtiyaç duyarlar. Bitkiler açısında bakıldığında ise su bitkinin çimlenmesi, canlılığını koruması, topraktaki besin maddelerini almasını sağlar. Su kaynaklarının sınırlı olduğu ise bilinen bir gerçektir. Bitkiler gelişimleri için gerekli suyu doğal yollardan karşılayamadıkları zaman sulama suyu kullanılır.  Ülkemizde kullanılabilir suyun yaklaşık yüzde 72’ si tarımsal sulamada kullanılır. Sulama yöntemi olarak ise genellikle salma sulama yapılmaktadır.”  

 

   

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Kahramanmaraş’ta otomobil tıra arkadan çarptı: 1 ölü
Kahramanmaraş’ta 117 Kişi Yakalandı
Kahramanmaraş’ta 117 Kişi Yakalandı