Klinik Psikoloji Nedir?

Klinik Psikoloji Nedir?

Duygusal, davranışsal ve ruhsal problem ve hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen psikolojinin alt dalına klinik psikoloji denmektedir.

12 Haziran 2019 - 08:50 - Güncelleme: 12 Haziran 2019 - 08:55

Konuşma terapisi yaklaşımı ile söz konusu hastalıkların tedavisi amaçlanır. Klinik psikologlar, hasta ya da sorunlu olan kişilere ilaç yazmak yerine bilişsel davranış terapisi ve psikanalitik terapisi yöntemlerini uygulayarak tedavilerini gerçekleştirirler. Klinik psikologluk, modern çağımızın en revaçta olan, popüler ve istihdam alanı geniş bir meslek dalıdır.

Klinik psikolog olmak, üniversitelerin psikoloji alanında lisans eğitimi almak ve bu lisans eğitimi tamamlandıktan sonra üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde klinik psikoloji yüksek lisans eğitiminin alınması ile mümkün olmaktadır. Bu kapsamda, bir klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi alan bir kişi, müdahale pratiği, psikiyatrik ölçekleme ve ölçüm, psikoterapi, psikopatoloji, araştırma yöntemleri gibi dersleri almaktadır. Ayrıca, klinik psikoloji kendi içinde, klinik çocuk psikolojisi, nöropsikoloji ya da sağlık psikolojisi gibi alt dallara ayrılabilmekte, kişilerin daha dar alanlara odaklanmasına imkân sağlayabilmektedir.

Klinik psikoloji yüksek lisans eğitimi alabilmek için, kişilerin 3,0 ve üstü not ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Fakat bu 3,0 taban olarak belirlenen bir not ortalamasıdır. Çünkü bu alan, birçok kişinin rağbet ettiği bir bilim dalıdır ve doğal olarak bir rekabet ortamı söz konusudur. Bu nedenle, not ortalaması ne kadar yüksek ise yüksek lisans eğitimine kabul edilme şansı o kadar yüksektir. Ayrıca bazı üniversiteler, bu eğitim programının tamamlanması için staj uygulamalarına katılımı zorunlu kılmaktadır.

Klinik Psikologların Görevleri Nelerdir?

Yeryüzünde insan var oldukça klinik psikologlar da var olmaya devam edecektir. Çünkü her bir insan, klinik psikologların çalışma alanına girmeye adaydır. Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan çeşitli sıkıntılar, istihdam sorunları, şiddet yönelimleri ve şiddete maruz kalma durumları, sosyolojik ve ekonomik çevrenin tahribatı, zihinsel özellikler ve daha birçok koşullar ve olaylar, insanların duygusal ve davranışsal olarak problemler yaşamasına sebep olmaktadır. Modern çağımızın bu sorunları, insanların ruhsal hastalıklara yakalanma sıklığı da arttırmıştır. Bu nedenle, sorunlar ve insanlar var oldukça klinik psikologlar var olacaktır.

Ülkemizdeki ve dünyadaki gelişmeler, her geçen gün klinik psikologlara olan ihtiyacı arttırmaktadır. Çünkü ergenlik problemlerinden öğrenmeye güçlüğüne, kendini gerçekleştirme sorunlarından depresyona, şizofreniden davranışsal bozukluklara kadar birçok konu, klinik psikolojinin araştırma, tanı koyma ve tedavi uygulama alanıdır. Dolayısı ile klinik psikologların görevi, bu bahsi edilen ruhsal problem ve davranışsal bozukluklara müdahale etmektir.

Klinik psikologlar, konuşma terapisi yöntemi ile ruhsal problem yaşayan hastalarının tedavisini gerçekleştirirler. Bu tedavi için gerekli olan, hastalara dair bilgiler ise çeşitli yollarla toplanır ve tedaviye başlanır. Klinik psikolojinin ve klinik psikologların amacı, insanların normal dışı durumlardan normale çevirmeye yardımcı olmak ve bu insanları sağlıklarına kavuşturarak topluma kazandırmaktır. Klinik psikologlar, ruhsal problem yaşayan insanların erken dönemlerinde etkili olmaktadır ve ağır vakalar bu meslek dalının kapsamı içinde değildir.

Kaynak: http://www.mehmetbaskak.com/

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x