Kolutek: ‘’25 kuruşluk poşet kadar gündeme gelmiyor Doğu...

Kolutek: ‘’25 kuruşluk poşet kadar gündeme gelmiyor Doğu Türkistan’’

Kahramanmaraş Tarih Kültür ve Turizm Platformu Salı konuşmalarında ‘’Doğu Türkistan ve Çin Zulmü’’ haftanın konusuydu. Konuşmacı olarak Doğu Türkistanlı KSÜ Öğretim Görevlisi Alimcan Buğda katıldı.

10 Ocak 2019 - 02:40

Platform Başkanı Ahmet Kolutek, açılış konuşmasında Doğu Türkistan için 3 maymunu oynayanlara seslenerek, ‘’ 25 kuruşluk poşet kadar gündeme gelmiyor Doğu Türkistan. Görmedim, duymadım, bilmiyorum şeklinde tarafsız kalamaz bu coğrafyada yaşayan insanlar.’’ dedi.

Çin’in 1949 yılından bu yana Müslümanlara yönelik etnik temizlik ve asimilasyon politikası devam ettiğini vurgulayan Kolutek, işgalden bu yana katledilen Müslüman sayısının 35 milyon olduğunu söyledi.

Bu katliam ve zulmün nedeninin halkın Müslüman olması ve İslam’ın birleştirici ruhu olduğunu, Tarih boyunca zulmeden birçok zalim gelip geçtiğini ama Çin gibi zulüm uygulayanın görülmediğini söyleyen Başkan Kolutek konuşmasına şu şekilde devam etti: ‘’Dünya İnsan Hakları gözlemlerine göre; burada temel hak ve özgürlükler kökten ihlal edilirken, maalesef kimse ses çıkartmıyor. Çin’in ekonomik gücünden çekinen hür dünya, bu zulmü gündeme bile almıyor.  En üzücüsü de Türkiye’den herhangi bir tepki olmadığı gibi Çin nezdinde de hiçbir girişimi yoktur. İsrail askeri bir Filistinli insana tokat attığı zaman dünyayı ayağa kaldırmaya çalışanlar Doğu Türkistan zulmünü görmüyor duymuyor.

Milyonlarca Suriyeliyi, ümmet şuuru içinde bağrımıza bastık, lokmamızı bölüştük, onların sokaklarda caka atmalarını sinemize çektik ama Doğu Türkistan’a gelince hepimiz susuyoruz. Müslüman Türk milleti olarak; Arakan’a, Somali’ye, Irak’a, Sudan’a ve tüm İslam coğrafyasına yardımda bulunduk. Onlardaki insan hakları ihlallerini gündeme taşıdık ama Doğu Türkistan’ı bir türlü göremedik. Şu gerçeği iyi bilmek gerekiyor, her insan kendi celladını kendi yaratırmış. Temelde halkı Müslüman olan devletlerin farklı emperyalist güçlere yaslanma geleneği ve politikaları devam ettikçe bu zulüm devam edecektir. Ümmet olarak; emperyalist devletlere başkaldırmadan Müslüman kardeşlerimize sahip çıkmak bir hayal olacaktır. Bu anlamda, ciddi olarak bir tepki ortaya koymak için; Ümmet mefkuremizin temel vizyon ve politikalarını yeniden rehabilite  ederek daha kapsayıcı bir eksene oturtmamız gerekmektedir. Eğer bizler bu mefkureyi Kudüs’ten Ve Filistin’den daha geniş bir coğrafyaya yaymazsak bu Müslüman Türk yurtları teker teker emperyalistlerin hegemonyasına girer.’’

Salı Konuşmalarında Doğu Türkistan’da yaşanan zulmü başlıklar halinde sinevizyon gösterimi ile anlatan Alimcan Buğda, ‘’Camilere girmek için kartınız olması gerekiyor, camilerin minareleri yıkıldı, ay ve hilaller kaldırıldı. Yerine Çin bayrağı asıldı. Ramazan ayında oruç tutanlara zorla yemek yedirilip alkol içiriliyor. Anaokulundan itibaren çocuklar dinsizleştiriliyor. Uygur kızları zorla Çinli gençlerle evlendiriliyor. Kamplarda Müslümanlara zulüm ediliyor. Müslümanlığı bırakmasını için yemin ettiriliyor ve belge imzalatılıyor. Kadınlara kürtaj uygulanıyor, ölenlerin en az 15 milyonu anne ve bebekleri.’’ İfadelerini kullandı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak