Konut almada cesur davranın!

Konut almada cesur davranın!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Toptaş, son günlerde Kahramanmaraş’ta özellikle inşaat şirketleriyle ilgili sosyal medyada paylaşılan iddialara karşı, iyi araştırılıp, sağlam adımlar atılması halinde vatandaşların konut almada cesur davranmaları gerektiğini söyledi.

28 Ekim 2016 - 07:13

Ekonominin biraz da algı üzerine ilerlediğini ifade eden Toptaş, bazı kişilerin art niyetli olarak yaptıkları paylaşımların devamlı yapıldığını ancak; vatandaşların araştırıcı olması halinde bir problem olmayacağını dile getirdi. Sonuçta işin vatandaşlarda bittiğini kaydeden Başkan Toptaş, “Sadece vatandaşların daire satın alırken seçici ve titiz davranmaları gerektiğini düşünüyorum. Kahramanmaraş’ta son zamanlarda bazı inşaat firmalarının patronlarının, vatandaşların paralarını alıp kaçtığı, şehri terk ettiği; bazı firmaların da iflas ettiği ya da iflas etmek üzere olduğu söyleniyor. Vatandaşlarımızın bu konuda daha bilinçli olması, daha araştırmacı olması lazım. Sonuçta yılların kazanımlarını bir anda götürüp birine teslim ediyorsunuz. Buna her zaman dikkat edilmesi lazım” dedi.

Şirketlerin iflası ile alakalı daha öncesinde de bu tarz dezenformasyonların devamlı yapıldığını aktaran Toptaş, bunların çoğunun dedikodudan ibaret olduğunu kaydetti.

Toptaş, “Yani bunların birçoğunun dedikodudan ibaret olduğunu düşünüyorum veya bazen art niyetli olarak da çıkarılabiliyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın da her duyduklarına inanmamaları lazım. Ama sonuç itibariyle iş vatandaşta bitiyor. Burada vatandaşlarımızın, sorgulayıcı olması lazım. Araştırıcı olması lazım. Daha detaylı bir şekilde incelemesi lazım. Onun neticesinde dairelerini satın almaları lazım” şeklinde konuştu. Vatandaşların konut alırken daha seçici ve daha titiz davranmaları durumunda işin daha farklı bir konuma geleceğini bildiren Toptaş, konut alımlarında şu hususlara dikkat çekti: “İşin sadece ekonomik durumuna değil aynı zamanda sağlamlığı ile baktıklarında veya seçici davrandıklarında tabi ki çok daha farklı bir konuma gelecektir. Sonuç olarak ülkemizde bunu engelleyecek olanlar, vatandaşlardır. Aslında vatandaşlarımızın da bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda bir eksik var. Mesela bunu şöyle ifade edeyim: Bugün bir araba alırken, araç alırken ortalama 30 bin liralık araba alsanız bile bir ekspere soruyorsunuz değil mi? Herkes bunun için belirli bir ücret ödüyor. Fakat bugün ortalama 250 ile 300 bin liralık daire alıyorsunuz ama hiç kimseye sormuyoruz. Direkt gidiyor ve alıyoruz.” Konut alımında hizmet veren eksper inşaat mühendislerinin olduğunu vurgulayan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Hanifi Toptaş, şu açıklamalarda bulundu: “Bunlardan veya diğer meslektaşlarımızdan da danışmanlık hizmeti alınabilir. Tabii proje üzerinden daire alanlar için ekspertiz raporu hazırlanması bir şey ifade etmez. Burada yapılacak tek bir şey var: Neticede siz burada risk alıyorsunuz ki onun için zaten proje üzerinden daha ucuz alıyorsunuz. Paranızı önceden vermiş oluyorsunuz; ama burada yapılacak şey ne derseniz? Bir kere araştırmaları lazım. Yani bu müteahhit nedir, ne değildir? Araştırarak bir çıkarım yapabilirler, sorgulamaları lazım. İllaki çok ucuzmuş, hemen bu daireyi alayım gibi bir düşüncenin içerisine girmemeleri lazım. Neticede herkes para kazanmak için bu işi yapıyor ki bir malın da eğer değeri çok düşükse; bir problem olma ihtimali yüksektir. Onun için de dediğim gibi daha sorgulayıcı olmaları lazım. Daha araştırmacı olmaları lazım. Çünkü kolay değil, insanlar çok uzun yıllardır yapmış oldukları kazanımları götürüyorlar teslim ediyorlar ve ortada projeden başka hiçbir şey yok.” (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x