Kreş yardımı nasıl alınır?

Kreş yardımı nasıl alınır?

Çalışan anne ve babalara büyük müjde! Yüz binlerce aile çocuklarını kime emanet edeceğini kara kara düşünüyor. Çalışması gereken anneler, kreş ücretini sağlayacak ekonomiye sahip olmadıklarında çözüm yolu arıyor. Aile ekonomisini yakından ilgilendiren bu konuda soyal devlet anlayışı ile adımlar atıldı.

25 Mayıs 2019 - 07:58

Ailelere devlet eli ile kreş yardımı yapılıyor. Böylece çocuk güvenilir kuruluşlara emanet edilirken bir yandan da aile ekonomisi zarar görmemiş oluyor. Peki, kreş yardımı nasıl alınır? Kreş yardımı başvuru şartları neler? Çalışan annelere kreş desteği ücreti ne kadar? İşte kreş yardımı ile ilgili detaylar...

KREŞ YARDIMI NASIL ALINIR?

Kreş parası başvurusu öncelikli olarak işverene yapılmalıdır. İşverene yapılması mümkün değilse Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı merkezlere gidilerek başvuru yapılabilmektedir.

KREŞ YARDIMI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı merkezlerden yapılacak başvurular için şu evraklar isteniyor;

– Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi

– Kreş parası için başvuru formu

– Maaş bordrosu (Çalışan işyeri tarafından onaylanmış olmalıdır.)

– İkametgâh belgesi

– Kirada oturanlar için kira kontratı

– Nüfus kayıt örneği

Başvurunun sonuçlanması en geç bir ay içerisinde gerçekleşmekte olup sonuç ile ilgili bilgilendirme başvuru sahibine iletilmektedir. Bunun yanı sıra sonuçların sorgulama işlemi hem online olarak hem de telefon aracılığıyla yapılabilmektedir.

KİMLER KREŞ BAŞVURUSUNDAN YARARLANABİLİR?

Hem anne hem de babası çalışan çocukların kreşe gidebilmeleri ve güvencede olabilmeleri için devlet tarafından kreş yardımı adı altında maddi destek sunulmaktadır. Kreş masraflarının daha rahat karşılanabilmesi, anne ve babaların maddi sıkıntı çekmeden çocuklarını kreşe gönderebilmeleri adına bu yardım yapılmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı aracılığıyla yapılan bu yardımdan şu aile grupları yararlanabilir;

– Hem anne hem de babanın çalıştığı durumlarda,

– Eşi vefat etmiş ya da yasal olarak boşanmış anne veya babalar,

– Çalışmak zorunda olan ve yalnız yaşayan anne ya da babalar faydalanabilmektedir.

– Anne ya da babanın kreş parası alabilmesi için yapılan incelemelerde öncelik maaş miktarlarına verilmektedir. Maaş miktarı düşük olan anne ya da babalar bu yardım konusunda öncelik verilmektedir. Genel olarak bir anne ya da babanın bu yardımdan faydalanabilmesi için;.

– Çocukların 0 ila 5 yaş arasında olması,

– Maddi açıdan zorluk çekilmesi sebebiyle kreş parasının ödenememesi,

– Annenin çalışması,

– Annenin ya da babanın dul ve çalışıyor olması,

– Anne ve baba çalışıyor olması fakat maddi durumlarının kötü olması ve evlerinin kira olması gerekmektedir..

KREŞ YARDIMI ŞARTLARI NELER?

Maddi olanaksızlıklar neticesinde çalışma hayatını bırakamayan ve bu sebeple çocuklarını kreşe göndermek isteyen anne ya da babalar için kreş parası başvurusunda bulunmak mümkündür. Bu yardımdan faydalanılabilmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen şartlara uygunluk sağlanması gerekmektedir.

Kreş parası için öncelik maddi sıkıntı yaşayan, geçim sıkıntısı çeken ve çalışmak zorunda olan annelere verilmektedir. Çok nadirde olsa eşi vefat etmiş olan ya da boşanmış olan ve geçim sıkıntısı çeken babalara bu yardım verilmektedir. Çalışan annelere kreş yardımı şartları şunlardır:

Başvuru sahibi anne ya da babanın Türk vatandaşı olması zorunludur.

– Annelerin yapacağı başvurularda aldıkları maaşların asgari ücret ya da asgari ücret altında olması gerekmektedir.

– Babaların yapacağı başvurularda ise aldıkları maaşın aile geçimine yetmeyecek kadar az olması gerekmektedir.

– Annelerin başvuruda bulunabilmesi için eşinden ayrılmış ya da eşinin vefat etmiş olması gerekmektedir.

– Maddi durumu kötü olan, evleri kira olan anne ve babalar yardım için başvuruda bulunabilmektedir.

– Anne ve babanın her ikisinin de vefat etmiş olması durumunda, çocuğa bakan kişilerin maddi durumu kötü ise bu yardım için başvuruda bulunulması mümkündür. Böyle bir başvuru için devlet öncelik hakkı tanımaktadır.

– Anne ve babanın her ikisinin de çalışıyor olması durumunda maaşları toplamı 5 bin TL'yi geçiyorsa bu yardım için başvurular kabul edilmeyecektir.

– Annenin çocuğa bakmakla yükümlü olması ve babanın işsiz olması durumunda başvuru yapılabilmektedir.

– Anne ve babanın maaşlarının çocuğa bakmaya yetecek kadar yüksek olmaması gerekmektedir.

– Ailede çocuğa bakabilecek herhangi bir kimsenin bulunmaması gerekmektedir.

Bu yardımın sağlanabilmesi için ailenin çocuğu mutlaka kreşe vermesi gereken şartların oluşması fakat kreşin ücretinin hiçbir koşulda karşılanamıyor olması gerekmektedir. Bu şartlara uygunluk sağlandığı noktada kreş parası yardımı alınabilmektedir.

KREŞ YARDIMI ÜCRETİ NE KADAR?

27 Mart 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre çalışan annelerin çocukları için kreş parası devlet tarafından karşılanacak. Birçok annenin habersiz olduğu kreş desteği 304 liradan 1.015 liraya çıkarıldı, çocuk sınırı ise yok.

VERGİ DIŞI OLACAK

Yapılan yeni düzenlemeyle çocuk bakımı nedeniyle iş gücü piyasasına katılamayan annelere büyük bir destek sağlanmış olacak. Kadın çalışanlara yönelik kreş desteği, ek bir destek. Ancak ek bir ödeme değil. Düzenleme kapsamında işveren tarafından kreş ve gündüz bakımevi için çalışanın ücretine ilave olarak yapılan ödeme, gelir vergisinden istisna ediliyor, yani vergi dışı bırakılıyor. (AHABER)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi
Başkan Görgel, İlçe Belediye Başkanlarıyla Bir Araya Geldi