KSÜ’de Hz. Mevlânâ, Kahramanmaraş’ta İlk Kez Yapılan...

KSÜ’de Hz. Mevlânâ, Kahramanmaraş’ta İlk Kez Yapılan Mevlevî Âyini ile Yâd Edildi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde (KSÜ) UNESCO tarafından 2023 yılının Mevlânâ Yılı ilan edilmesi münasebetiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde ve UNESCO’nun desteğiyle “Vuslatının 750. Yılında Hz. Mevlânâ ve Şeb-i Arûs” töreni düzenlendi.

08 Ocak 2024 - 02:31

KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından icra edilen Fahrettin Dede’nin Acem Aşîran Âyin-i Şerif ve Sema Töreni ile Kahramanmaraş’ta ilk defa bu şekilde bir mevlevî âyini tertip edildi.

Törene 66. Hükûmet Tarım ve Orman Bakanı, Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Kahramanmaraş Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, il protokol üyeleri, KSÜ Personel ve öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Program 66. Hükûmet Tarım ve Orman Bakanı, Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi’nin açılış konuşması ile başladı. Mevlânâ Celaleddin-i Rûmi Hazretlerinin milletimizin en kıymetli değerlerinden biri olduğunu vurgulayan Kirişçi, “Vuslatının 750. Yılında Hz. Mevlânâ’nın böylesine anlamlı bir programla, âyin-i şerifle yâd edilmesine vesile oldukları için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesine teşekkür ediyorum.” dedi. Kirişçi konuşmasını geçtiğimiz günlerde bölücü terör örgütü PKK’nın saldırıları sonucu şehit düşen güvenlik güçlerimize ve 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden deprem şehitlerine rahmet dileyerek tamamladı.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım da konuşmasında Hz. Mevlânâ’nın milletimizin hamurunu yoğuran önemli şahsiyetlerin başında geldiğini, bu şuurla 750. Vuslat Yılında tertip ettikleri programla Hz. Pîr’i yâd ettiklerini belirtti. Rektör Yasım “Programın düzenlenmesinde büyük katkıları olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı’ya, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu heyetine ve değerli katılımlarıyla bizleri yalnız bırakmayan siz kıymetli hemşehrilemize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından Fahreddin Dede’nin Acem Aşîran Âyin-i Şerifi ve Sema Töreni icra edildi.

Katılımcıların büyük bir beğeniyle izlediği Âyin-i Şerif ve Sema Töreninin akabinde 66. Hükûmet Tarım ve Orman Bakanı, Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Kahramanmaraş Milletvekili Ömer Oruç Bilal Debgici ve KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım tarafından Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ve İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Genel Sanat Yönetmen Yardımcısı Bahri Güngördü’ye teşekkür belgesi ile Kahramanmaraş’ın geleneksel el sanatlarının nadide örneklerinden ceviz oyma sandık ve okuma rahlesi hediye edildi.

Tören protokol üyelerinin de katıldığı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı