Kurbanlar yüzde 50 zamlandı

Kurbanlar yüzde 50 zamlandı

Kahramanmaraş’ta uzun süre adaklık ve kurbanlık hayvan satışı yapan aynı zamanda kasap olan Canlı Hayvan Pazarı esnaflarından Selahaddin Taşçı, kurbanlık fiyatlarının bu sene yüzde 50’ye yakın zamlandığını söyledi.

04 Ağustos 2017 - 17:04

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla, Onikişubat Bölgesindeki Canlı Hayvan Pazarı kurbanlık kabulüne başladı. Kurban fiyatlarının artmasından dolayı vatandaşların kurban almakta kararsız kaldığını ifade eden Pazar esnaflarından Selahaddin Taşçı, cinsine ve bakımına göre canlı hayvanın kilogram fiyatının 17 ile 20 lira arasında değiştiğini dile getirdi.

Taşçı şöyle konuştu: “Canlı Hayvan Pazarında adaklı satan bir kişiyim. Kurbanlık fiyatlarında bu sene yüzde 50’ye yakın artış söz konusu. Şu anda birinci sınıf mal kuzu 18 ila 20 arası, erkek çebiş ise 17 ila 18 arasında değişiyor. Şu anda böyle ama ileride neler olur bilemem.” Hükümetin dişi hayvan kesimi yasağına değinen Taşçı, yasağın kurban bayramından en az 6 ay önce çiftçilere bildirilmesi gerektiğini belirterek; yasağın uygulanması durumunda hayvan fiyatlarının daha da artacağını kaydetti. Taşçı, “Bu politikanın yanış olduğunu düşünüyorum. Çünkü bayram arifesinde bunlar söylenmez. Bunu yetkililer 6 aydan önce söyleyecek ki bizlerde ona göre hazırlıklarımız yapalım. Bu Adakçılar olmasa Kahramanmaraş’ta şu anda küçükbaş hayvan olmaz. Kahramanmaraş’ta küçükbaş hayvanları Adakçılar temin ediyor” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş’ta hayvancılıkla uğraşan bir başka Canlı Hayvan Pazarı esnafı Doğan Biricik ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Mesleğim hem kasaplık hem de hayvancılık. Kurbanlarda bu sene fiyatlar çok yüksek. Bir türlü Tarım Bakanlığı bu fiyatları dengeleyemedi. Hem yem pahalı, hem hayvanlar pahalı ve fiyatla bundan dolayı çok yüksek. Çebiş dediğimiz hayvan türleri bu sene bin 200 ve bin 300 arasında gidiyor. Geçen sene ise bu çebişler 700 ile 800 lira arasında gidip geliyordu. Bu sene aşırı bir pahalılık var. Bu pahalılık ise yem fiyatlarının pahalılığından ve üreticiye yardım edilmediğinden dolayı kaynaklanıyor. Nüfus her geçen gün artıyor üretici ise azalıyor. Bundan dolayı ise hayvan fiyatları artıyor. Vatandaşların hayvanlara ilgisi ise, genellikle köyler tercih ediliyor. Hayvan pazarını da tercih edenler oluyor ama hayvan pazarı daha düzenli bir yerde olsa daha çok satışların olacağını düşünüyorum.” Biricik, bu sene Canlı Hayvan Pazarı yerinde elektrik ve su olmadığını bu nedenle perişanlık çektiklerini kaydederek; “Bundan dolayı çok perişanlık çekiyoruz. Bizler elimizle su taşımak zorunda kalıyoruz. Suları ise kovalarla hayrat çeşmelerinden getiriyoruz” diye konuştu. (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yüzlerine Tükürmek Lazım Ama...
Yüzlerine Tükürmek Lazım Ama...