Kahramanmaraş Ulaşım Çalıştayı, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım himayesinde, genel ve bölge müdürlerinin katılımıyla geçekleşti. Bakan Ünal ve Bakan Yıldırım, Cumartesi günü sabah saatlerinde havayolu ile Kahramanmaraş’a geldi. Burada Kahramanmaraş milletvekilleri ve protokol üyeleri tarafından karşılanan Ünal ve Yıldırım, çiçeklerle karşılandı. Kahramanmaraş Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ziyaret eden Ünal ve Yıldırım, Ramada Otel’de düzenlenen Ulaştırma Çalıştayı’na katıldı.Çalıştay’ın akabinde, katılımcılara, Kahramanmaraş Göksun tünellerinden geçerken cep telefonuna kaydettiği video ile internette fenomen haline gelen bir vatandaşın videosu izletildi. İzleyenlerin kahkahaya boğulduğu videonun arkasından basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasında hem katılımcıların hem de gazetecilerinsorularını cevaplayan Bakan Ünal, “2011 yılında biz bu çalıştaylara başladığımızda, söylenenleri çok iyi hatırlıyorum. Bu çalıştayların bir anlamı olmadığını, bir kıymetini olmayacağını, bunların ‘kendi kendine konuş konuş anlamsız şeklinde’ çalıştaylar olacağı söylendi.Ve Biz de dedik ki hayır,‘siyaset konuştuğunu yazmak, yazdığını yapmaktır’ dedik. Dolayısıyla eylem planımızı da hazırladık.Daha sonra bir dizi İzleme ve Değerlendirme Komisyonu kurduk.Bizim eylem planımızın,bu İzleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından takip edilmesini sağladık.Ve her yıl İzleme Değerlendirme Komisyonunun,bu eylem planındaki sorumluluklar ve görev takiplerini yapmasını sağladık, düzenli olarak.Yaptıklarımızı yayınladık ve hamdolsun dört yılın sonuna geldiğimizde, eylem planımızda 4 yıl boyunca takip ettiğimiz işlerin, yüzde 85’ini Allah'ın izniyle, milletvekillerimizle Büyükşehirimizle, teşkilatlarımızla gerçekleştirdik.Bunu nasip eden Allah'a şükürler olsun” dedi.
İkinci yarı başlıyor!
Konuşmasında, ikinci yarıya daha güçlü bir kadro ile başladıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, şöyle konuştu: “Şimdi bugün ‘ikinci yarı başlıyor’ diye başladığımız ve ikinci dört yılın başlangıcına hamdolsun daha güçlü bir şekilde giriyoruz.Bugün Kahramanmaraş hem Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesine sahip hem İçişleri Komisyonu Başkanına sahip hem Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısına sahip hem Parlamenterler Birliği Başkanı'na sahip hem Bakanlığa sahip hem bakan yardımcısına sahip.Çok güçlü ve geniş bir kadroyla ikinci bir yarıya başlıyoruz ve ikinci yarıda bu ilk çalıştayı daha önce ilk çalıştayı dabiz Sayın Bakanımızla, Sayın Binali Yıldırım Beyle yapmıştık.Bu süreçte ulaştırma alanında aksamalarımız oldu elbette; ama bu aksamalar, kaçınılmaz plan revizyonları. Hangi sebepten oldu?Maalesef heyelandan oldu.Yani planlama yapılan alanda kitlesel heyelanlar gerçekleştiği için iki defa hatta üç defa plan revizyonuna gitmek zorunda kaldık.Havayolu konusunda ise bizim 2010 yılında 53 bin 698 olan yolcu sayımız, 2015 yılında 228 bin 707’e çıkınca dedik ki biz bu havaalanınıya yeniden yapmalı ya da yeni bir hava alanı yapmamız gerekiyor.” İki yıldan beri yürütülen çalışmaların,hızlandırıp Ekim ayında havaalanının ihalesinin yapılacağını iafede eden Ünal, “Bu defa dedik ki ‘biz daha büyük bir havaalanı yapabiliriz’ düşüncesiyle ihale sürecini durdurduk.Bugün bu çalıştayda da bunun tamamlanması için çalışıyoruz.Şu ana kadar Kahramanmaraş ile ilgili yapılanları,ulaştırma alanında yapılanları, sizlerle uzun uzun paylaştık.Hem Büyükşehir Belediyesi hem milletvekillerimiz hem mülki idare amirlikleri,Valimiz, Kaymakamlıklarımız işlerimizi çok yakından takip ediyor ve hamdolsun işlerimiz son derece düzgün planlı bir şekilde devam ediyor.Bunların da ben 2019 yılına geldiğimizde bugün planladığımız işlerin, yüzde 85 ile yüzde 95 oranında gerçekleşeceğine inanıyorum.Yüzde 15 yüzde 20’lik biropsiyon bırakıyorum. Çünkü yüzde 15 ve yüzde 20 opsiyon kaçınılmaz olarak planlamanın revize edilmesi zorunluluğundan kaynaklanır.Devlet planlama teşkilatında çalışanlar ya da bugün Kalkınma Bakanlığı bünyesinde çalışan uzmanlar,çok iyi bilirler.Yaptığınız planlamalar, hiçbir zaman yüzde yüz gerçekleşmez. Eğer yüzde 60, yüzde 70 gerçekleşirse,başarıdır. Yüzde 80 ile yüzde 85 arasında gerçekleşirse;bu çok ciddi bir başarıdır. Dolayısıyla bundan sonraki süreçlerde inşallahönümüzdeki 4 yıl boyunca bu alanda, özellikle ulaştırma alanında yürütülecek olan çalışmaların gerçekleştirileceğine inanıyorum”şeklinde konuştu.
“Yollar dönüşsün memleket birleşsin!”
Her şeyin daha güzelini daha iyisini istemenin, herkesin hakkı olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, yollarda “yol olsun teker dönsün” felsefesi ile yapılan yol anlayışını kökten değiştirdiklerini; artık yolları, “Yollar dönüşsün,hayatlar birleşsin, yollar dönüşsün memleket birleşsin” felsefesiyle yaptıklarını kaydederek sözlerine şöyle devam etti: “2003’te 6 bin 100 kilometre ile aldığımız bölünmüş yol ayağımızı, 2015 yılının sonunda tam 24 bin 300 kilometreye çıkardık.3 kattan fazla bir artış sağladık.Sadece 6 vilayetimiz birbirine bölünmüş yollarla bağlıyken; bugün 76 vilayetimiz birbiriyle bölünmüş yollarla bağlanmış hale geldi.İşte geçtiğimiz 13 yılın sonucu budur.Önümüzde çok büyük hedeflerimiz var.Bu hedeflerin içerisinde gerek Kahramanmaraş'ın gerek 80 vilayetimizin 780 bin kilometrekare vatan toprağının her köşesi için ihtiyacımız olan yollar yapılmaya devam edeceğiz.
Bölünmüş yollar trafik kazalarını azalttı!
Yolların, hayat kurtardığına vurgu yapan Bakan Binali Yıldırım, bölünmüş yolların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte trafik kazalarında yüzde 60 oranında azalma olduğuna dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu: “Sadece bununla kalmadık.Bölünmüş yolların ayrıca ekonomiye çok büyük katkıları var. Nedir bu katkılar?Bölünmüş yolların bir yılda ekonomiye yollardaki zaman kayıpları ve fazladan yakıttaki azalma. Dolayısıyla 16,5 katrilyon katkısı vardır yıllık bazda!Bununla da kalmıyor.Bölünmüş yollarda daha az egzoz gazı havaya veriliyor. Dolayısıyla havaya verilen gazdan 3,25 ton tasarruf sağlamış oluyoruz.Bölünmüş yollar çevreci, bölünmüş yollar ekonomik, bölünmüş yollar güvenli… 13 yılda, 18 bin kilometrenin üzerinde yol yapmışız.Önünüze gelen faturalar ortada.Sadece bu dönem içerisinde gerçekleştirdiğimiz Maraş'a bölünmüş yol miktarı, parasal olarak, 2 milyar 100 milyondur.Devam eden projeleri söylüyorum:2,6 milyar liradır.Peki, bir kıyaslama yapmanız için söylüyorum: 2003 yılında göreve başladığımda; bütün Ulaştırma Bakanlığı'nın bütçesi 230 milyondu. Şimdi sadece Maraş'ta yaptığımız işlerin toplamı 2,1 milyar olmuş.İşte AK Parti farkı bu. İşte istikrarın farkı bu!İşte güçlü, tek başına iktidarın farkı bu! 30 yılda, 3 kilometrelik yol tünelini yapamayan bir hükümetten; 13 yılda, 263 kilometre tünel yapan bir hükümete geldik. Tabii ihtiyaçlar sonsuz.İmkânlar sınırlı. Önemli olan sınırlı imkânları, ihtiyaçların önceliklerine göre kullanmak ve burada herkesin yüzde yüz mutabakatı mümkün değil”
Yıldırım: Pazarcık Baypas olmaz!
Maraş'ta, öncelikle başlanan işleri bitireceklerini bildiren Bakan Yıldırım, sonra da yeni ihtiyaçları değerlendireceklerine dikkat çekerek, Pazarcık Belediye Başkanının kaygılarına şöyle cevap verdi:“Pazarcık baypas olmaz.Her tarafın yolu olacak. 2012 yılının sonunda Büyükşehir Belediyeleri kanunu çıktı.Bu kanunla 16 olan büyükşehir belediyelerindeki sayı, 30’a yükseldi. Kahramanmaraş ta bu kanunla birlikte,Büyükşehir Belediyesi oldu. Büyükşehir Belediye bütçesi 500 trilyon.Geçen sene daha azdı.Bu sene 580 trilyon.Bizim Maraş'ta sadece Göksun Yolu 2 katrilyon! Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın bütçesinin tam 4 katı. Türkiye'nin 81 vilayeti var. 81 vilayette bizim tam 67 bin kilometre yol sorumluluğumuz var.Bunun sadece 6 bin kilometresi, bölünmüştür.Şu anda 24 bin kilometre bölünmüş yol daha yapacağız. Yapacağımız, çok iş var.Bunu bir kenara koyuyorum.
Yol yapımı krallara göre değil; kurallara göre!
Kavşaklarla ilgili taleplerin olduğunu söyleyen Yıldırım, yol yapımında krallara göre değil; kurallara göre çalıştıklarını kaydederek; konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biz kurallara göre değil; kurallara göre yol yapıyoruz.Bunun bilinmesini lazım. Kavşakların standardı, dünyada aynıdır.Kavşağın amacı trafikteki hızlı düşürerek kazaya sebebiyet vermemektir. Dolayısıyla insan kusurundan kaynaklanan kazaları, yola bağlamak,kavşağabağlamak haksızlıktır.Kafamıza göre kavşak yapamayız.Belirli trafik yoğunluğu olduğu sürece kavşak farklı seviyeli hale dönüştürülebilir.Alttan gider,üsten gider, birbiriyle kesişmez. Bunlar esaslı şekilde inceleniyor ve karayollarıyla gerekli değerlendirmeler yapılıp karar veriliyor. Ama tüm bunlara rağmen kavşaklarla ilgili başkanlarımızın, ana güzergâhlardaki taleplerini daha detaylı bir şekilde dikkate alıp değerlendireceğiz.Yanlışı eksiği olan bir şey varsa; onu da gidereceğiz.Bunun bilinmesini istiyorum.Şimdi büyükşehir belediyesi kanuna göre normal şartlarda;şehirden şehire, ülkeyi boydan boya geçen yollar,Ulaştırma Bakanlığı Karayollarının sorumluluğunda.İliçinde başlayıp il içinde biten yolların sorumluluğu da Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndadır.Yani kanun budur. Ancak böyle olmasına rağmen biz imkânları zorlayarak, bir anlamda yetkiyi de zorlayarak, bu yollarda çalışma yapıyoruz.Neden?Büyükşehir belediyelerinin mali kaynakları yeterli olmadığı için! Ancak bunun için ilave bir bütçe almış değiliz. Bu ve buna benzer talepler bütün illerden gelmektedir.
Yeni çevre yolu talebi değerlendirilecek!
Kahramanmaraş'ın çevre yolunu yeni bitirdiklerini kaydeden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yeni bir çevre yolu talebi olduğunu, bunların da zaman içinde değerlendirileceğini ifade ederek açıklamasını şöyle sürdürdü:“Yapılması gereken öncelikli iş;eğer belediyemiz şehrin gelecek 20 yılını, 30 yılını, 50 yılını planlıyorsa, bunların koridorlarını da oluşturmak ve planlara işlemek gibi bir yükümlülüğü vardır.Önce hayal sonra düşünce sonra proje sonra eser.Dolayısıyla bu çalışmaların yapılmasında, fayda var.Mutlaka bunları şimdiden yaparsak yarın yapılaşma olduğunda; buralara koridor açmak imkansız hale gelir.Bazen de çok büyük bedellereulaşırız.
Kamulaştırma yol maliyetinden fazla!
Yol yapılan bazı yerlerde kamulaştırma maliyetlerinin, yolun toplam maliyetinin 10 katına çıktığını vurgulayan Bakan Binali Yıldırım, bunun önüne geçmek için kamulaştırma mevzuatının yeniden gözden geçirmek gerektiğine değinerek şöyle devam etti: “Öyle yerler var ki yaptığımız yolun 10 katı kamulaştırma ödüyoruz.Bunun bir anlamı yok. Bir ekonomisi yok.Buna kaynak de yetmez para da yetmez. Yolun yapıldığı yerde, zaten etrafta ciddi bedelartışı oluyor, değer kazanıyor. O yüzden de mutlaka ve mutlaka bu kamulaştırma mevzuatını, elden geçirmemiz lazım. Aksi halde kamulaştırma, bir anlamda çok büyük bir israfa da sebep oluyor. Yollara ayıracağımız paraları, maalesef kamulaştırmada bitirmiş oluyoruz. Dolayısıyla yolların yapım süreci gerçekleşmiyor;bütçemiz yeterli olmadığı için!”
Bakan Binali Yıldırım: Yeni hava alanına karşı değiliz!
Kahramanmaraş’ta özellikle iş dünyasının üzerinde durduğu yeni havalimanı için gelen tekliflere açık olduğuna dair yeşil ışık yakan Yıldırım, hava alanı yapılacak yerin etüt çalışmalarının tamamlanması gerektiğinin altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti:“Hava alanına gelirsek havaalanı, 2005’te açtığımızı da biliyorsunuz. 2005’e kadar Kahramanmaraş Havalimanı kapalıydı. 2005’te sadece 26 trafik varken bugün 2 bin 360 küsur trafiğe ulaşmışız.Yolcu sayısıda, 230 bin seviyesinde gerçekleşmiş.Uzun zamandan beri bir ‘Bölgesel Havalimanı’ konusu var. Ancak vaktiyle biz bu bölgesel Havalimanı konusunu, ilgili illerde konuştuk. Adıyaman'la da konuştuk. Gaziantep ile de konuştuk. Kahramanmaraş'la da konuştuk. Gaziantep, kendi havalimanlarından vazgeçmek istemiyor.Oraya da ciddi yatırım yapıldı.İki tane üst yapıldı. Terminali, revize yaptık.Faal hale getirdik. Adıyaman'a yine güzel bir terminal yaptık.Havaalanının bütün eksikliklerini, tamamladık. Dolayısıyla iki ilimizin de faal çalışan bir havalimanı var. Kahramanmaraş'ın, benim görev yaptığım süreçte aldığımız karar şuydu:Bu havalimanı pistinin biraz daha uzatılması eşik kaydırması var.Burada eşik kaydırılmasının ortadan kaldırılması ve dolayısıyla uçuşlardaki tahvilin tamamen sonuçlandırılması..Artı etrafta var olan mana teşkil eden taşınmazların kamulaştırılması ile 3 milyon yolcuya yetecek bir terminal yapmaya yeterli olmaz. Bu aldığımız karardı; ancak görevde olmadığım 23 aylık dönemde burada bir değişikliğe gidilmiştir. Daha doğrusu Kahramanmaraşlıların bir fikri var.fikirde burada o yatırımları yapacağımıza şehrin dışında, başka bir meydan yapalım.Buralardaki arsaların tesisbedelleri zaten o havalimanınıyapma yeter. Bu düşünceye tenzip olarak karşı değiliz.Onu ifade edelim.Doğrudur. Ama mutlaka havaalanı yapılacak yerın etüt çalışmalarının tamamlanması gerekiyor.”
Yer yeterli değil teknik ölçümleri yapılmalı!
Havalimanı için ilk bakıldığında oranın hava alanına uygun denilmesinin yeterli olmadığını buun için teknik ölçümlerin yapılması gerektiğini ifade eden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:“Sondaj çalışmalarının yapılması lazım.Arazi zemin yapısının araştırılması lazım. Daha birçok husus var.Rüzgâr histogramlarının izlenmesi lazım.Bu işin teknik ölçümleri var.Hatta bu kuş yollarının izlenmesi lazım.Ondan sonra bu kararın ortaya çıkması gerekiyor. Bugün acele vereceğimiz bir karar, yarın biraz daha başımızı derde sokabilir. O halde ne yapacağız? Burada şimdi işleri beklemeye aldık.Bu doğru bir karar.İkinci adım biz yeni havalimanı yapılacak bölgenin, bütün detaylarıyla incelenmesi, mülkiyet yönünden bahsettiğim hususlar yönünden incelenmesi lazım.Ondan sonra kararın verilmesi lazım. Ben Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza, teşekkür ediyorum:‘Böyle bir yatırımda biz elimizi taşın altına koyarız’ diyor. O halde havaalanı yapılmasıyla ilgili bir problem gözükmüyor; ama bahsettiğim hususların bu yaptırımdan daha önemli olduğunu bilmenizi istiyorum.O yüzden de kısa sürede biz bu bahsettiğimiz konuların üzerine giderek bir karar noktasına geleceğiz.Fikre karşı değiliz; ama mutlaka bakılması gereken teknik hususlar olduğunu, burada söylemek istiyorum.O yüzden ben bugünden ‘Tamam oraya Havaalanı yapıyoruz’ demiyorum.Bunu demek,bu projeye iyilik etmek olmaz.Sonunda beklemediğimiz bir olumsuzluk çıkarsa; o zaman bundan hepimiz üzülürüz.Bunun bilinmesini istiyorum. Bugün elimizdeki verilerle bunu bilebilecek durumda değiliz. Onu söylemek istiyorum. BuNarlı olabilir, başka yer olabilir.Onu da bu arada ifade etmek isterim.”
Yıldırım: Ne aldatan ne aldanan olacağız!
AK Parti’nin, söz verip yaptığını, yapamayacağı sözü de vermediğini belirten Yıldırım,Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sık sık kullandığı; “Ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız” sözünü hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:“Biz, yol yapmak istiyoruz.Biz,Kahramanmaraş'ın daha da gelişmesi güzelleşmesi için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz, gösteriyoruz da…Yaptık.Daha iyisini de yaparız.Bunu ispatladık AK Parti iktidarının en önemli özelliği; söz verip yapar.Yapmayacağı işinde sözünü vermez.Hep böyle çalıştık. Çünkü bizim Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünden hareketle,‘ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız’ diyerek bu işlere başladık. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın riyasetinde,EvvelAllah kaldığımız yerden yola devam diyeceğiz.Bu işlerin hepsinin üstesinden geleceğiz.”
KAHRAMANMARAŞ'TA BUGÜN GAZETESİ / KENAN ONARAN























YORUMLAR