Maraş tarımı kadın çiftçilerle şekillenecek!

Maraş tarımı kadın çiftçilerle şekillenecek!

Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraşlı kadınların tarımsal üretimin daha çok içinde olduklarını ve girişimci ruhuyla tarıma şekil vermeye başladıklarını söyledi.

30 Nisan 2017 - 00:14

KADINLAR POZİTİF AYRIMCILIĞA TABİ

Özellikle sebze ve meyve alanında faaliyet gösteren çiftliklerde kadınların, üretime daha aktif katıldıklarını kaydeden Emiralioğlu,  Bizim kadın çiftçilerimizin daha girişimci olduğunu söylemek mümkün! Köyde yaşayan bir kadın hem evinin hanımı evinin işçisi, hem arazide eşiyle birlikte çalışıyor. Özellikle hayvancılıkta ve bitkisel üretimde kadının fonksiyonu son derece önemli. Bakanlığımızın son yıllarda uyguladığı tarımsal projelerle kadın çiftçilere özel bir pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Eğer siz 18-40 yaş arasında genç bir kadın çiftçiyseniz erkek çiftçilere göre 10 puan önde başlıyorsunuz.” dedi.

KADINLAR PROJE PAZARINDA YARIŞACAK

Bakanlığın, kadın çiftçilerin girişimcilik faaliyetlerini desteklemek ve arttırmak amacı ile Türkiye genelinde aralarında Kahramanmaraş’ın da bulunduğu 16 ilde proje yürüttüğünü bildiren Emiralioğlu, proje kapsamında Kahramanmaraş’tan 75 girişimci kadına proje hazırlattıklarını kaydetti. İl Müdürü Emiralioğlu, “Bu eğitim tarımsal proje hazırlama eğitimiydi. Üniversiteden öğretim görevlilerimiz tarafından verildi. Bu eğitimin sonucunda bu 75 tane kadın girişimcimize 75 tane proje hazırlattıracağız. 25 Mayıs’ta da bunun için KAFUM’da bir proje pazarı kuracağız. Orada jüri tarafından en iyi 3 proje tespit edilecek ve bu 3 proje Türkiye genelindeki proje yarışmasına katılacak” ifadelerine yer verdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçiye yönelik desteklemelerinde kadınların her zaman pozitif ayrımcılığa tutulduğunu ifade eden Kahramanmaraş Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraşlı kadın çiftçilerin girişimci ruhuyla tarımda önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Emiralioğlu, kadın çiftçilere yönelik şu değerlendirmelerde bulundu: “Bakanlığımızın son yıllarda uyguladığı tarımsal projelerle kadın çiftçilere özel bir pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Bizim uyguladığımız hibe desteklemelerinde ve projelerinde eğer bizden faydalanmak isteyen kadın çiftçi ise ilave puanları var. Mesela geçen yıl başladığımız genç çiftçi projelerinde eğer siz 18-40 yaş arasında genç bir kadın çiftçiyseniz erkek çiftçilere göre 10 puan önde başlıyorsunuz. Bunun yanında yine kırsal yatırımların desteklenmesi programında ve diğer alanlarda bakanlığımız tarafından kadın çiftçilere pozitif ayrım yapılıyor. Tabi buradaki bizim kanaatimize göre tarımda kadın fonksiyonunun çok önemli olması. Çünkü köyde yaşayan bir kadın hem evinin hanımı evinin işçisi aynı zamanda yine arazide eşiyle birlikte faaliyette bulunuyor. Bununla birlikti tarımsal işlemlerde özellikle hem hayvancılıkta hem bitkisel üründe kadının tarımsal üretimde fonksiyonu son derece önemli!”

KADINLAR TARIMSAL PROJELERİYLE YARIŞACAK!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kadın çiftçilerin girişimcilik faaliyetlerini desteklemek ve arttırmak amacı ile Türkiye genelinde 16 ilde proje yürüttüklerini aktaran Tarım İl Müdürü Emiralioğlu, projeye kapsamında Kahramanmaraş’tan 75 kadının kendi arasında yarışacağını dile getirdi. Emiralioğlu, projeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Bu anlamda geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş il genelinde 75 tane genç kadın girişimcimizi 1 haftalık bir eğitime aldık. Bu eğitim tarımsal proje hazırlama eğitimiydi. Üniversiteden öğretim görevlilerimiz tarafından verildi. Bu eğitimin sonucunda bu 75 tane kadın girişimcimize 75 tane proje hazırlattıracağız. 25 Mayıs’ta da bunun için KAFUM’da bir proje pazarı kuracağız. Orada jüri tarafından en iyi 3 proje tespit edilecek ve bu 3 proje Türkiye genelindeki proje yarışmasına katılacak. Ve eğer Türkiye genelinde dereceye girerse bakanlığımız tarafından tamamı hibe olarak desteklenecek.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x