“Maraşlı hazır et almaz”

“Maraşlı hazır et almaz”

Hazır paketli kıymaların satışının yasaklanmasıyla ilgili kasaplar suskunluğunu bozdu. Kahramanmaraşlı kasaplar Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde yapılan değişikliğin Kahramanmaraş’ta pek olumsuz etkilerinin olmayacağını söyledi. Kasaplar, Kahramanmaraşlıların zaten hazır kıyma almadığını dolayısıyla kentteki kasaplarda hazır kıyma satışının olmadığını kaydetti.

07 Temmuz 2015 - 14:25

Et ve Et Ürünleri Tebliği’ndeki değişikliğe göre artık kasaplar sucuk, köfte ve hazır kıyma gibi ürünler satamayacak.

Müşteri istediği etten kasaplara kıyma çektirebilecek. Vatandaşın kendi istediği gibi et çektirmesini bir kasap olarak onaylayan ve tebliğdeki değişikliğe destek veren Ahmet Albayrak, “Biz ne yapıyorsak müşteri görsün istiyoruz zaten. Biz müşteri gelmeden önce bir hazırlayıp, etin güzel taraflarını üste, çirkin taraflarını alt tarafına kıvırmıyoruz. Dolaptan eti kesip götürüyoruz zaten makinaya” dedi.

 

“MÜŞTERİ NE ALDIĞINI BİLMİYORDU”

Hazır kıyma satışlarının kendileri açısından da sıkıntı olduğunu ifade eden Albayrak, müşterinin ne aldığını bilmesinin kendileri de rahatlattığını söyledi. Albayrak, “Tanzimlerdeki sıkıntımız oydu zaten. Müşteri ne aldığını bilmiyor. Ben bir kasap olarak tavsiye etmiyorum” diye konuştu.

 

“TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ İSTEDİĞİ AN DENETİME GELEBİLİR”

Sucuk ve et hususunda da sonuna kadar garanti veren Albayrak şöyle konuştu; “Tarım İl Müdürlüğü de numune verebilirim. Her an denetlemeye de gelebilirler. İstedikleri yerden kesip numune verebilirim. Ürünlerime sonuna kadar güveniyorum. Gelip denetleyebilirler, gelip numune alabilirler. Hiç problem değil bizim için. Bizim derdimiz bugün gelen müşterinin yarın da gelmesi. Bugün alsın gitsin de ne olursa olsun değil. O yüzden son derece titiz davranıyoruz.”

 

“KAHRAMANMARAŞLI KASAPLARDA HAZIR KIYMA OLMAZ”

Yıllardır Kahramanmaraş’ta kasaplık yapan Kadir Us da Kahramanmaraşlının zaten hazır kıyma almak gibi bir özelliğinin olmadığını söyledi. Maraş geleneğinde hazır çekilmiş kıyma satın almanın olmadığına dikkat çeken Us, büyük marketler ile kasaplarının özellikle Kahramanmaraşlı kasapların karıştırılmaması gerektiğini ifade ederek, “Zaten hazır paketli etler genelde Kahramanmaraş’ın kasaplarında olmaz. Büyük marketlerde olur onlar. Bizde zaten hazır et ve köfte yok. Biz etlerimizi dolaba asıyoruz. Müşterinin isteğine göre veririz zaten. Maraş geleneğinde hazır çekilmiş kıyma yok zaten. Gözünün önünde almak ister. Kahramanmaraşlı dolaptan çıktığını görmeli, istediği gibi doğratıp çektirmeli. Kahramanmaraşlı yoksa almaz zaten” dedi.

 

“KAHRAMANMARAŞLININ GENLERİNDE HAZIR KIYMA ALMAK YOK”

Yıllardır Kahramanmaraş’ta kasaplık yapmanın verdiği tecrübeye dayanarak konuşan bir diğer esnaf Mahmut Torun da Kahramanmaraşlı kasaplarda hazır et satışının olmadığını dile getirdi. Torun, “Bizde hazır et satımı zaten yok. Kahramanmaraşlının genlerinde yok hazır kıyma almak. Öyle talep olmadığı için satışlarımız da olmuyor” ifadelerine yer verdi.  NARİN DEMİRCİ

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KSÜ’nün Yeni Rektörü Tokatlı Prof. Dr. Mahmut Ak Oldu
KSÜ’nün Yeni Rektörü Tokatlı Prof. Dr. Mahmut Ak Oldu