Market raflarında ki tehlike

Market raflarında ki tehlike

Market raflarında ki şekerli yiyecek ve içecekleri ele geçiren obezitenin baş düşmanı fruktoz hazırlanan raporlara göre tehlike alarmı veriyor. Marketlerde bulunan hazır gıdalar üzerinde bir araştırma yaparak ‘Çocukluk Çağı Obezite Raporu’nu oluşturan Sosyal Haklar Derneği, hazır gıdaların yol açtığı tehlikeleri açıkladı.

22 Kasım 2017 - 01:45

Derneğin, Gıda Hakkı Çalışma Grubu üyesi Dr. Bülent Şık’ın hazırladığı raporda ‘abur-cubur’ olarak tarif edilen ürünlerin içerdikleri şeker oranları ile çocuklara olumsuz etkileri rakamsal verilerle ortaya konuluyor.

Market raflarında 1 lira ile 5 lira arasında değişen fiyatlarla satılan enerji içecekleri, gazlı içecekler, meşrubatlar, meyve aromalı ve kolalı içecekler ile meyve sularının yanı sıra tüm çikolata ürünleri, şeker ve şekerleme ürünleri, jöleli ürünler, çikolatalı-kakaolu barlar, gofret, bisküvi, kek ve pastaların incelendiği araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıkmış.


9 GRAM ŞEKERDEN FAZLASINI TÜKETİLMEMELİ
Fruktoz obezitede baş şüpheliyken çalışmaya göre, konserve ürünlerde yüzde 42, alkolsüz içecek, dondurma ve tatlılarda yüzde 55, yüksek şeker tadının istendiği gıdalarda ise yüzde 90 oranında fruktoz şurubu kullanılıyor. Raporda işlenmiş gıda çeşitlerinin yüzde 40’ından fazlasında fruktoz şurubu bulunduğuna da dikkat çekildi. Dünya sağlık Örgütü’nün günlük alınabilecek şeker miktarı üzerinden yapılan hesaplamalarına yer verilen raporda; 7-12  aylık çocukların günlük 710 kalori ihtiyacı olduğu, bu yaş dilimindeki çocukların 4.5 kesme şekere denk gelen 9 gram şekerden fazlasını tüketmemeleri tavsiye edildi. 


İÇECEKLERDEKİ TEHLİKE
Raporda dikkat çeken bölümlerden biri de kolalı, asitli, meyveli içecekler ile soğuk çayların şeker oranları ve çocuklara olumsuz etkilerini oluşturan kısım. Şık’ın araştırmasına göre, 250 miligram kolalı ürünlerin tüketilmesi durumunda 7 ay-9 yaş arası çocukların günlük şeker limiti yüzde 113 ile yüzde 311 oranında aşılıyor. Gazlı içecekler, gazozlar, soğuk çaylar da aynı yaş diliminde yüzde 400’lere varan oranda şeker  aşıma neden oluyor.  Rapora göre, Türkiye’de 6-10 yaş grubu çocuklar arasında hafif şişman ve kilolu olanların oranı yüzde 14.3, obezite oranı ise yüzde 6.5... 0-5 yaş aralığındaki çocuklardan 660 bininin; 6-18 yaş aralığında da 1 milyon 300 bin çocugun obezite sorunu var. 0-18 yaş aralığında en az 3.5 milyon çocuk ise obeziteye yatkın. 15 yaş ve üstü obez bireylerde obezite oranı yüzde 19.6 olarak tespit edilirken, 10 milyon 607 bin kişinin bu sorunu yaşadığı vurgulandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x