’’Musluklardan rahatlıkla su içebilirsiniz’’

''Musluklardan rahatlıkla su içebilirsiniz''

Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İşleri Dairesi Genel Müdürlüğü (KASKİ), Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen etkinlik ile Kahramanmaraş'ta bulunan Sivil Toplum Kuruluşları ve Dernek Başkanlarına Kahramanmaraş'ın içme suyu kaynaklarını gezdirdi.

02 Mayıs 2018 - 10:39

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen etkinlik ile Pınarbaşı ve Andırın Karasu'da incelemelerde bulunan STK ve Dernek Başkanları, kaynak suyunu yerinde inceledi. KASKİ Genel Müdürü Mustafa Uzunlar, musluk suyunun rahatlıkla içilebileceğini söyledi.

KASKİ Genel Müdürü Mustafa Uzunlar, ''El değmeden, gün görmeden, direk içme suyu şebekelerine bu memba suyu gidiyor. Buradan daha aşağı kotlara içme suyu veriliyor. Tabi şebekede kirlilik riski nedeniylede klorlama yapıyoruz'' dedi.

En büyük kaynağımız Andırında ki Karasu kaynakları ve Pınarbaşı olduğunu belirten Uzunlar şunları söyledi;

''Pınarbaşı'ndan çıkan suların üç katı Andırında ki Karasu'da var. Aynı böyle doğal memba suyu gün görmeden işte yeraltından depolara ve Kahramanmaraş'a iletiliyor. Karasu kaynakları yine cazibeyle geliyor herhangi bir pompa elektrik kullanılmadan saniyede bir buçuk ton ortalama debisi var'' 

 

SANİYEDE 1.5 TON SU ŞEHRE GİRİYOR!

''Saniyede bir buçuk ton şehre girmiş oluyor. Burada saniyeye yarım ton, ortalama bu zaman zaman 600-700 de çıkıyor bazen mevsimsel olarak 400’e'de düşüyor. Diğer kaynağımız Ayvalı barajı var. Ayvalı barajında da bizim arıtma tesisimiz var. Mühendis, Kimyager arkadaşlarımız, Şebekeden sürekli,  rutin olarak her gün analiz yapıyor. Bizim dışımızda bizden bağımsız olarak bizim yaptığımızı onlarda yapıyor. Biz ayrıca ihbara dayalı yerinde analiz yapıyoruz. Dolayısıyla bizim içme sularımız 7 24 kontrol altındadır. Yaptığımız analizler kimyasal ve bakteriyolojik analizler var. Sürekli takip denetim altında olduğumuz için içmeyeceğimiz suyu şebekeye vermiyoruz.''

 

''EL DEĞMEDEN, KAYNAĞINDAN İLETİLİYOR''

Kahramanmaraş’ın içme sularının, Pınarbaşı kaynakları, Karasu kaynakları olduğu için memba suyu el değmeden direk kaynağından alınıp şehre iletilmesinden dolayı şanslı olduğumuzu ifade eden Uzunlar, ''Bu nimet aslında diğer şehirler de yok. Hem suyun kalitesi, hem de hijyenliği açısından kimsede yok. Andırın Karasu'nun debisi çok yüksek, sürekliliği olan bir su. Kalitesi de dünya ve AB normlarına uygun ideal bir su. Cazibeli olarak şehrimize gelmesi ekonomik açısından da ayrı bir avantaj'' dedi.

Kahramanmaraş içme suyunun kalitesini, sağlığını, hijyenli olma durumunu biz kıymetli halkımızla sürekli paylaşmak istediklerini belirten Uzunlar, Bu tür gezileri devam ettirmeyi düşündüklerini belirterek, ''Kahramanmaraş’ın suyu kesinlikle sağlıklı. Bizim kontrollerimiz 7 /24 tahlillerimiz oluyor. İçme suyu kalitesi noktasında sürekli takibimiz olduğu için içilmeyecek, hatta kendimizin içmeyeceği suyu biz kesinlikle şebekeye vermedik'' dedi.

 

ANDIRIN, ''KAHRAMANMARAŞ'IN KARADENİZİ''

KASKİ Andırın Müdürü Mustafa Gök, ''Andırın Karasu Bölgesi Kahramanmaraş ilçesinde nadir bulunan yerlerden birisi. İçilebilirlik düzeyi anlamında Kahramanmaraş’a en temiz su buradan gitmekte. Andırın gerçekten doğa harikası olan bir yerdir. Doğasıyla olsun, coğrafyasıyla olsun, içme suyu anlamında hiçbir sıkıntımız yok. Kahramanmaraş direk çeşmeden suyu açtığında suyu içebiliyor. Bunun ölçümleri kanıtlandı zaten. Bu anlamda Andırın olarak memnunuz, gurur duyuyoruz. Andırın Kahramanmaraş’ın Karadeniz’i diyebiliriz'' dedi.

 

''İÇİLEBİLİR SUYUMUZ VAR''

KABÖDER Başkanı Hanifi Çöplü ise yaptığı açıklamada, ''Bugün şehrimizin İçme suyu olan Karasu Tesislerini KASKİ genel müdürlüğü aracılığıyla en azından içtiğimiz su nereden geliyor? Nasıl geliyor? Bunun hakkında bilgiler veya depolara tesislerin içerisine girdik. Gönül rahatlığıyla içebileceğimiz veya içerisinde nasıl maddeler kullanılıyor. Bu soruları da müdürümüze ilettik, cevaplarını da aldık. Şehrimizde su çok önemli ve kalite bu geçtiğimiz yıllarda da böyleydi bugünde böyle'' dedi.

Böbrek hastaları veya böbrek nakli olan insanlar çok dikkat etmesi gerektiğini belirten Çöplü, ''Enfeksiyon risk oranı fazla olduğu zaman böbreğin tekrar atmasına neden oluyor. Bu nedenle su bizim için önemli. Karasu’yu da bugün gezmiş olduk. İçilebilir kaliteli suyumuz var'' ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

Aslen Şanlı Urfalı olan ve Karasu'yu gezmeye gelen İlyas Yıldırım ise ''Bizim memlekette su yoktu. 2000 yılına kadar kuyulardan çekerdik. Bu ortamda büyüdük biz. Çamurdan oyuncak yapmak için annemizin getirdiği suyu oyuncak yapmak için izinsiz alırdık. Ama Kahramanmaraş öyle değil. Kahramanmaraş hamdolsun her taraftan su geliyor. Her tarafı başka kaynak ve güzellik. Burada muazzam bir kaynak var. Bunun kıymetinin bilinmesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x