Neden fabrika işçiliği?

Neden fabrika işçiliği?

Kahramanmaraş’ta zorunlu bir tercih olarak görülen fabrika işçiliği insanları bir hayli yoruyor. Her hafta farklı bir vardiyada çalışmak zorunda olan vatandaşlar bu durumdan bir hayli şikâyetçi.

09 Aralık 2017 - 08:39

İşsizlere iş kapısı olarak görünen fabrikalar da çalışmak göründüğü kadar kolay değil. Geceyle gündüzün birbirine karıştığı mesailerde insanlar sadece çalışmak zorunda oldukları için ve de geçimlerini sağlamak için çalışıyor. Fabrikada çalışanlarından Ömer Dilbirliği işin zorluklarından ve neden bu işi tercih ettiğinden bahsetti.

EMEKLİLİK PRİMİMİ DOLDURMAYA ÇALIŞIYORUM

Dilbirliği, “Ben fabrikada çalışıyorum, bobinciyim. İplik fabrikasında bobin bölümü ipliğin son şeklini aldığı bölümdür. Bu bölümden sonra ip paketlemeye gider. Benim zaten asıl kendi mesleğimde tekstilci. Tekstil atölyem vardı ve iflas etti. Orası da iflas edince hem sigortamın yapılacağı hemde düzenli maaş alabileceğim bir işe girmem gerekiyor. Bende fabrikada çalışmayı tercih ettim ve fabrikaya girmemde ki en önemli sebepte emeklilik günümün dolması.”

SiGORTA DÜZENLİ YATIYOR

Kahramanmaraş’ta genel olarak esnafların sigorta yapmadığını dile getiren Dilbirliği, şunları kaydetti: “İflas ettikten sonra başka işlere baktım fakat belli bir yaş sınırına geldiğim için birçok işe kabul edilmedim. Zaten vasıfsız birçok kişi hemen fabrikaya başlıyor. Fabrikalar pek bakmıyor tahsile filan. Bizi işçi olarak hemen alıyorlar. En azından sigortalı diye biz de çalışıyoruz. Başka yapacak iş yok. Diğer işlerle kıyaslarsak fabrika işçiliği çok zor. Her hafta farklı bir vardiyaya gidiyoruz. Örneğin bir hafta 08.00 – 17.00 arası çalıştığımız da diğer hafta 16.00 – 24.00 arası çalışıyoruz. Diğer hafta ise gece boyu çalışıyoruz. Bu da bizim tüm uyku düzenimizi bozuyor. İster istemez çok yoruluyoruz.”
Askeri ücretle çalıştığını ve emekli olsa dahi çalışmayı sürdüreceğini belirten Dilbirliği, “Aldığımız maaş da belli zaten. Herkes gibi bende asgari ücret alıyorum bu ücretle de zor geçiniyorum. Emekli olduktan sonrada büyük ihtimal işime devam ederim” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikasında yangın
Kahramanmaraş’ta tekstil fabrikasında yangın
Bakan Kacır, Londra’da Kahramanmaraşlılarla bir araya geldi
Bakan Kacır, Londra’da Kahramanmaraşlılarla bir araya geldi