Nevruz Bayramı KSÜ’de Şehir Protokolünün de Katılımıyla...

Nevruz Bayramı KSÜ’de Şehir Protokolünün de Katılımıyla Coşku İle Kutladı

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin habercisi Nevruz Bayramı münasebetiyle kutlama etkinliği düzenledi.

23 Mart 2021 - 04:12

KSÜ Kongre Merkezi Büyük Salonda gerçekleştirilen etkinlik programına Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Çoşkun, Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül, Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Numan Öksüz, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, il protokolü ve KSÜ personeli katıldı.

Nevruz Bayramı kutlama programının açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Çoşkun, baharın müjdecisi, bolluk ve bereketin habercisi, Nevruz Bayramı’nı kutlamanın sevinci içerisinde olduklarını ifade etti.

“Balkanlardan Orta Asya’ya kadar çok büyük bir coğrafyada baharın müjdecisi olarak kutlanan Nevruz Bayramı, binlerce yıldır bir arada yaşayan farklı kültürler arasındaki sevginin ve dostluğun sembolüdür.” diyen Vali Coşkun,  “Aynı coğrafyada dil, din ve ırk ayrımı gözetmeksizin yaşayan kadim bir milletin evlatları olan bizler, tabiatın uyanışını,  gönüllerin ve zihinlerin de uyanışına vesile olarak görmeli, medeniyetimizin farklı renk ve dokularını sevgi ve hoşgörü ortamında yakınlaştırarak, birliğimizi güçlendiren Nevruz geleneğini gelecek kuşaklara aktarmalıyız. Tıpkı geçmişi birlikte oluşturduğumuz gibi, geleceğimizin de birlikte inşa edilmesini sağlamalıyız.” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise konuşmasına 2800 yıllık bir geleneği sürdüren bir milletin ferdi olmaktan büyük bir onur duyduğunu dile getirerek başladı.

“Birçok etkinlikte, kutlamada bir araya geliyoruz. Bütün bunların içinde, milletimizin ortak geçmişinden izler taşıyan, bizim kültürel kodlarımıza ait “Nevruz”u apayrı bir yere koyuyorum. Bunu çocuklarımıza ve bütün genlerimize daha iyi anlatmalı, bizi bir ve bütün kılan ortak geçmişimizi sürekli hatırlatmalıyız.” diyen Başkan Güngör, “Nevruz elbette, baharın gelişini müjdeler. Bütün unsurlarıyla tabiatın, insanın ve içinde yer aldığımız evrenin yeniden uyanması, yenilenmesi ve yeniden dirilmesidir Nevruz. Bununla birlikte hepimiz için bir uyanış ve bir diriliş vesilesidir.” ifadelerini kullandı.

Tarihimizden uyanış ve diriliş örneklerini katılımcılarla paylaşan, bu uyanışımız ve diriliş ruhumuzun milletimiz var oldukça devam edeceğini belirten Başkan Güngör, “Milletimizin her bir ferdinin büyük ve müreffeh Türkiye ideali için uyanışına ve dirilişine vesile olması dileklerimle, Nevruz Bayramınızı kutluyor, hepinizi Allah’a emanet ediyorum.” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can da Nevruz Bayramı’nın anlam ve önemine ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.

“Orta Asya'dan Balkanlardaki uluslara kadar çok geniş bir bölgede yerel renk ve inançlarla kutlanan Nevruz, her ulusun kendi kültür değerleriyle özdeşleştirip sembolleştirdiği, özü itibariyle baharın gelişinin kutlandığı, coşkuyla karşılandığı bir gündür.” ifadelerini kullanan Rektör Can, “Yaşadığı geniş coğrafyada doğa ve çevrenin uyanışının kutlandığı Nevruz Bayramı'nın Anadolu'da ve Türk kültürünün yayıldığı bölgelerde de son derece köklü ve zengin bir geçmişi vardır.” dedi.

“Nevruz, 12 Hayvanlı Türk Takviminde görüldüğü üzere Türklerde de çok eskiden beri bilinmekte ve törenlerle kutlanmaktadır. Türklerde Nevruz hakkında başlıca rivayet, bugünün bir kurtuluş günü olarak kabul edilmesidir. Yani Ergenekon'dan çıkıştır. İşte bu nedenle bugün Türklerde Nevruz, yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmiş ve günümüze kadar bayramlarda kutlanagelmiştir. Orta Asya'daki Türk topluluklarından Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri, Anadolu Türkleri ve Balkan Türkleri Nevruz geleneğini canlı olarak günümüze kadar yaşatmışlardır.” diyen Rektör Can, “Uyanış, diriliş, canlanış anlamındaki bu bayramın insanlığın yeniden canlanışına, daha sağlıklı günlere, daha sağlıklı ve başarılı aylara ve yıllara kavuşmasına vesile olmasını; herkesin normal hayata başlamasına, öğrencilerimizin okullarına kavuşmasına vesile olmasını dilerim.” temennileriyle konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara, önemli bir nevruz geleneği olan çim tepsisi ile ikramlar gerçekleştirildi.

Program kapsamında Öğr. Gör. Ayça Çetiner Önal danışmanlığındaki Gösteri Sanatları Öğrenci Topluluğu tarafından zeybek gösterisi gerçekleştirildi. Ardından, Dr. Öğretim Üyesi Seher Atmaca ve Öğr. Gör. Dr. Arzu Mustafayeva tarafından bahar türküleri dinletisi sunuldu.

Büyük Salondaki programın ardından Kongre Merkezi önünde protokol üyelerince Nevruz’un en önemli simgelerinden biri olan demir dövme merasimi gerçekleştirildi ve yakılan Nevruz ateşinden atlandı.

Etkinliğin ardından Rektörlük Makamında Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özkarcı ve öğretim elemanları tarafından Rektör Prof. Dr. Niyazi Can’a Nevruz ikramlarının yer aldığı tepsi ikram edildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x