Online alışverişler güvenli hale geliyor!

Online alışverişler güvenli hale geliyor!

Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, yapılan düzenlemelerle internet üzerinden yapılan alışverişlerin daha güvenli hale geldiğini söyledi.

21 Aralık 2017 - 02:07

Son dönemlerde internet üzerinden alışverişlerin yaygınlaştığını vurgulayan Uçar, “E-ticaret yapan kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, gerçek ve tüzel kişilerin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) üzerinden bildirimde bulunmasına yönelik yükümlülük getirilerek online alışveriş ülkemizde daha güvenli hale getirilmiştir.” Dedi

 

“İnternet Üzerinden Alışverişler Yaygınlaşıyor”

Ülkemizde son dönemlerde her 4 tüketiciden birinin online mağazalardan alışveriş yaptığına dikkat çeken Ahmet Uçar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Belirli usul ve esaslara göre kurulan bu online mağazalar arasından tüketiciyi dolandırmaya yönelik art niyetli kişiler veya firmalar da bulunmaktadır. Bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde tüketicinin mağdur edilmemesi amacıyla e- ticaret yapan işletmelerin ulaşılabilir olması ve e-ticaret alanında sağlıklı veri elde edilmesi için 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun yürürlüğe konulmuştur. Böylece e-ticaret yapan kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, gerçek ve tüzel kişilerin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) üzerinden bildirimde bulunmasına yönelik yükümlülük getirilerek online alışveriş ülkemizde daha güvenli hale getirilmiştir.

 

Online Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde dikkat edilmesi gereken konulara da değinen Uçar şunları söyledi: “İnternet sitelerindeki sözleşmeler, genel olarak tüketicinin müdahale edebileceği sözleşmeler değildir. Çünkü kullanıcının işlem anında bu sözleşmeyi kabul etme ya da etmeme seçeneği dışında bir imkanı yoktur. Ancak yine de tüketici sözleşme yaparken, en azından kendisi için sözleşmenin esaslı şartını oluşturan hususlarda satıcı ya da sağlayıcı kurum tarafından gerekli bilgilendirmeyi almaya dikkat etmeli. Özellikle, satıcının ismi, ulaşabileceği adresi ve telefonu, satın aldığı mal veya hizmetin özellikleri, ödenecek bedelin ve ödeme şeklinin ayrıntısı, kargo ücretinin kime ait olacağı, garanti şartları ve benzeri hususların sözleşmede yer almasına özen göstermeli.  Tüketicilerin Internet üzerinde yaptıkları alışverişte, özellikle güvenliğe dikkat etmeleri gerek. Bunun için ise güvenlik uzmanı olmaya gerek yoktur, özellikle satın alma öncesi tüketiciler tercih ettikleri sitenin güvenlik sertifikasını kontrol etmeli veya sitenin satış öncesi kart sahibinin telefonuna onay SMS bilgisi gönderilerek ödemenin tamamlanması olarak bilinen 3D Secure sistemini kullanıp kullanmadığına dikkat etmelidir.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı
Kombi hırsızı yetkili servisin dikkatinden kaçamadı