Organ nakli için kayıt olalım!

Organ nakli için kayıt olalım!

Pençesine düştüğü böbrek hastalığından nakil olarak kurtulduktan sonra kendini hastalara adayan ve bu uğurda da bir dernek kuran Hanifi Çöplü, kentte nakil olmayan bir hasta kalmayıncaya kadar mücadelesine devam edeceğini söyledi. Emekli maaşıyla geçinen Çöplü tüm imkanları oluşturarak hastaları bilgilendiriyor.

28 Mart 2018 - 01:36

Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hanifi Çöplü  böbrek yetmezliğinde tek kalıcı tedavi seçeneğinin nakil olması dolayısıyla, diyaliz hastalarının mutlaka organ nakil bekleme listesine kayıt yaptırmalarını istedi. Kayıt olmaları durumunda da nakil şanslarının çok artacağını dile getiren Çöplü; “bir arkadaşımızı ikna ederek gidip KSÜ Organ Nakil Bekleme listesine kayıt ettirdik. İki gün sonra kadavradan nakil oldu ve hayatı kurtuldu. Biz bunun duyurusunu şehrin dört bir köşesine astığımız pankartlarla ve basın yayın aracılığıyla yapıyoruz. Diyaliz hastalarımız mutlaka gidip kayıtlarını yaptırsın, belki bir gün sonra nakil şansları olabilir” dedi.

KABÖDER Başkanı Hanifi Çöplü yaptığı açıklamada, ''Ülkemizde böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 22 bin civarında ama diyaliz tedavisi alan hasta sayısı 70 bini buldu. Arada çok fark var. Bu fark bazılarının işine gelmektedir'' dedi.

“Diyaliz tedavisi alan bir hasta nakil olmadıktan sonra kurtuluşu yoktur” ifadelerini kullanan Başkan Çöplü, ''her bir diyaliz hastası için devletin diyaliz merkezlerine ödediği miktar göz önüne alındığında hasta sayısıyla, kayıt sayısının arasındaki farkın sebebi biraz olsun netleşiyor. Geçtiğimiz yıllarda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp fakültesinde organ nakil bekleme listesine kayıtlı hasta sayısı 70 kişiydi onlarında güncellemesi yapılamamıştı. Hastalar bekleme listesine kayıt olduktan sonra her altı aya bir kan tahlili yaptırmak zorunda ve iletişim bilgilerini güncellemelidir. Bu yıl ki sayı, bekleme listesinde 340 oldu. Bu çalışmaları el birliği yaparak gerçek sayısına ulaştırmamız gerekir. Şuan KSÜ’de nakiller başladı ve bir yılda 50 nakil hedefleniyor. Tüm diyaliz hastalarımız hiç kimsenin etkisi altında kalmadan gidip kayıtlarını yenilesin ve nakil olma şanslarını artırsın.” Dedi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın 
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın