Özel Sektörden Maraş’a 38 milyon liralık yatırım!

Özel Sektörden Maraş’a 38 milyon liralık yatırım!

Ağustos ayında Yatırım teşvik belgesi alan 3’ü yerli 5’i farklı şehirlerden olmak üzere toplamda 8 firma Kahramanmaraş’a farklı sektörlerde 38 milyon 371 bin liralık yatırım gerçekleştirdi.

15 Eylül 2017 - 18:19

Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen Ağustos ayı Yatırım Teşvik Belgeleri 10 Eylül 2017 Tarihli ve 30176 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Yatırım Teşvik Belgelerinden Kahramanmaraş’tan 5 firma yararlandı. 5 firmanın 3’ü kendi şehrine yatırımı yaparken; 2 firma Tekirdağ ve Afyonkarahisar’a enerji ve dokuma sektöründe 15 milyon 480 bin liralık yatırım yaptı. Yatırım Teşvik Belgesi alan Kahramanmaraşlı 3 firma kendi şehrine 22 milyon 889 bin liralık yatırım kazandırdı.

Gaziantep, Bursa ve Nevşehir gibi illerden 5 firma ise Kahramanmaraş’a, farklı sektörlerde 15 milyon 482 bin 406 lira yatırım yaptı. Kahramanmaraş, Ağustos ayında verilen Yatırım Teşvik Belgeleriyle yerli ve yabancı firmalardan toplamda 38 milyon 371 bin liralık yatırım almış oldu. yerli ve yabancı firmaların Kahramanmaraş’a yatırımları sayesinde 158 kişiye de istihdam sağlanmış oldu.

İşte kendini şehrine yatırım yapan Kahramanmaraşlı firmalar: “Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Lord Market, günde 9 bin 899 kilogram dondurma imalatı için 2 milyon 600 bin liralık yatırım gerçekleştirdi. Firma yeni yatırımıyla devletin sağladığı KDV istisnası, yüzde 80’e varan vergi indirimi, 7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteği ve faiz desteğinden yararlanacak. Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde ticari faaliyetini yürüten Kayaş Kuru Buz Ambalaj, Türkoğlu OSB’ye, yılda 60 milyon kapasiteli alüminyum ambalaj malzemesi üretimi için 19 milyon 500 bin liralık yatırım yaptı. Firma, yeni yatırımıyla Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 90’a varan vergi indirimi, 10 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteği ve faiz desteği destek türlerinden faydalanabilecek. Kahramanmaraş’ta eğitim sektöründe faaliyet gösteren Paksoy Eğitim, 150 öğrenci kapasiteli okul öncesi eğitim hizmetleri için 789 bin liralık bir yatırım gerçekleştirdi. Toplamda 18 kişiye istihdam sağlayacak olan firma almış olduğu yatırım teşvik belgesiyle devletin sağladığı KDV istisnası, yüzde 80’e varan vergi indirimi, 7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteği ve faiz desteğinden yararlanabilecek.”

Kahramanmaraş’a yatırım yapan diğer iller ve yatırım bilgileri şöyle: “Bir Gaziantep firması Master Orman Ürünleri, yılda 30 bin metrekare kereste üretimi ve 750 bin adet ahşap palet imalatı için Kahramanmaraş’a 2 milyon 400 bin liralık yatırım gerçekleştirdi. Yeni yatırımıyla 25 kişiye istihdam sağlayan firma, sahip olduğu Yatırım Teşvik Belgesi ile KDV istisnası, yüzde 80’e varan vergi indirimi, 7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteği ve faiz desteğinden yararlanabilecek. Bir başka Gaziantep firması Doğu Akdeniz Eğitim, 345 öğrenci kapasiteli ortaokul eğitimi ve 230 öğrenci kapasiteli lise eğitimi için Kahramanmaraş’a 2 milyon 500 bin liralık yatırım yaptı. Yeni yatırımıyla 50 kişilik istihdam sağlayacak olan firma, devletin sağladığı KDV istisnası, yüzde 80’e varan vergi indirimi, 7 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteği ve faiz desteğinden faydalanabilecek. Bursa firması olan Oran Enerji ve Malternatif Enerji, 99’ar MW’lık elektrik enerjisi üretimi için Kahramanmaraş’a 3 milyon 500’er bin liralık yatırım gerçekleştirdi. 4 kişiye istihdam sağlayacak olan firmalar KDV istisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti gibi desteklerden yararlanabilecek. Nevşehir firması Avşar Enerji, 99 MW’lık elektrik enerjisi üretimi (GES) için Kahramanmaraş’a 3 milyon 582 bin 406 liralık yatırım yaptı.”

Diğer şehirlere yatırım yapan Kahramanmaraşlı firmalar ise şunlar: “Kahramanmaraş firması olan Maviş İplik, dokuma ve giyim sektörü üzerine Tekirdağ’ın Ergene ilçesine 11 milyon 700 bin liralık yatırım yaptı. Yılda 5 milyon 997 bin 620 kilogram dokuma boyaması ve yılda 1 milyon 253 bin 070 kilogram dokuma baskısı kapasiteli tesis için devletin sağladığı; Gümrük Vergisi Muafiyeti, KDV istisnası, yüzde 60’a varan vergi indirimi, 5 yıl süreli sigorta pirimi işveren hissesi desteği gibi destek türlerinden yararlanabilecek. Kahramanmaraşlı girişimci Murat Atcı, Afyonkarahisar’a 3 milyon 780 bin liralık elektrik enerjisi üretimi yaptı.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş’ta kaza kurşunu ağabeyini hayattan kopardı
Kahramanmaraş’ta kaza kurşunu ağabeyini hayattan kopardı
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu Genişletiliyor
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Diyetisyen Kadrosu...