Öztunç’tan önemli uyarı; ‘Sorumlusu Siz Olursunuz!’

Öztunç’tan önemli uyarı; ‘Sorumlusu Siz Olursunuz!’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, 2020 yılı itibariyle baca filtresi takmadan faaliyet yürütemeyecek olan termik santrallerin yılbaşına kadar olan aralıkta ‘ne kazansak kâr’ mantığıyla halk sağlığını düşünmeden 7/24 maksimum seviyede çalıştırılmasına Meclis kürsüsünden çok sert tepki gösterdi.

12 Aralık 2019 - 01:24

Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin bacasından çıkan zehirli gazların bir vatandaşın kamerasından sosyal medyaya yansıması üzerine, söz konusu santralin sahibi konumunda bulunan Çelikler Holding’e ve mevcut durumu görmezden gelen siyasi iradeye tepkiler çığ gibi büyürken, CHP’li Ali Öztunç Meclis’te devam eden bütçe görüşmelerinde gerçekleştirdiği konuşmasında konuyu bir kez daha Türkiye gündemine getirdi.

“FELAKET OLURSA, SİZ DE SORUMLUSUNUZ”

Santrallerin tam kapasite çalıştırılmasına çok sert tepki gösteren Öztunç, “Bir: Çevre katliamı oluyor. İkincisi: Allah korusun, bu kadar yüksek kapasite burası çalışamaz. Yarın öbür gün burada bir felaket olursa bunun sorumlusu sadece o firma olmaz, siz de olursunuz. Son sürat çalışmaya devam ediyor,  bunu durdurun” ifadelerini kullandı.

Öztunç, TBMM Kürsüsünden Yaptığı Konuşmada Şunları Söyledi;

“RTÜK BAŞKANI’NIN AYLIK KAZANCI 70 BİN LİRA, NE YAPTI DA BU KADAR KAZANIYOR?”

“Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; sizleri saygıyla selamlıyorum.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun bütçesi hakkında Cumhuriyet Halk Partisinin görüşlerini aktarmak üzere karşınızdayım. Bir kez daha saygılar.

Gönül isterdi ki Radyo ve Televizyon Üst Kuruluyla ilgili güzel şeyler söyleyebileyim ama maalesef kurtarmıyor, söyleyemem; dükkân kurtarmıyor, kurtarsa dükkân sizin, ayıp ediyorsunuz ama yok, mümkün değil. Bakın, geçtiğimiz günlerde ne oldu? Faruk Bildirici RTÜK üyesi -seçilmiş, buradan sizlerin oylarıyla- RTÜK'e gitti, Sayın RTÜK Başkanı ekibi topladı, hep beraber Faruk Bildirici'nin üyeliğini düşürdü. Buna bir hakkı yoktu ama yaptı. Peki, niye yaptı biliyor musunuz? Çünkü Faruk Bildirici, RTÜK Başkanının ayağına bastı. Ne yaptı biliyor musunuz? Sayın RTÜK Başkanı hem Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun Başkanı hem TÜRKSAT'ta yönetim kurulu üyesi hem de Basın İlan Kurumundan para alıyor. RTÜK Yasası nettir, 6112 sayılı Yasa nettir, der ki yasada: "RTÜK üyeleri, başka ilgili, ilişkili kuruluşlarda görev alamaz. Maaş alamaz, para kazanamaz." Peki, öyle yaptı mı? Sayın RTÜK Başkanı ayda 15 bin lira maaşı RTÜK'ten alıyor, TÜRKSAT'tan alıyor, bir de Basın İlandan alıyor. TÜRKSAT'tan ne alıyor biliyor musunuz? Size söyleyeyim. Değerli milletvekilleri, lütfen iyi dinleyin. Bakın, TÜRKSAT'ın 2018 Sayıştay Raporlarına göre, faaliyet raporunda 8 yönetim kurulu üyesine bir yılda ödenen para 5 milyon 629 bin TL. Değerli milletvekilleri, yönetim kurulu üyesine kişi başı ödenen 703 bin TL, aylık 58 bin TL. Sayıştay raporunda var. TÜRKSAT'ın yönetim kurulu üyesi, Sayın Kubat, ayda 58 bin lira para alıyor. Oh, ne güzel İstanbul, değil mi? Cebe koyuyor, oh! Peki, 58 aldı. Dört ay orada görev yaptı RTÜK Başkanı, 58'i cebe koydu. 15 de RTÜK'ten alıyor, 5.300 lira da Basın İlandan alıyor, yaptı mı 70 bin lira. Böyle para var mı? Ne yaptı da bu kadar para kazandı?”

“RTÜK GEÇMİŞTE KARARLARIYLA ANILIRDI, ŞİMDİ EBUBEKİR ŞAHİN’İN İCRAATLARIYLA…”

“Değerli milletvekilleri, RTÜK Başkanı toplamış çevresinde personeli, diyor ki: "Bana bundan sonra küçük reis diyeceksiniz." Tayyip Bey'e özeniyor. "Küçük reis diyeceksiniz." Hani Sayın Cumhurbaşkanının maaşı 70-80 bin lira ya -o da 70 bin civarında alıyor- "Bana küçük reis diyeceksiniz" demiş. RTÜK'e bir girişi var, adım başı koruma, bodyguardlar, herkes böyle duruyor; sanki Trump ya, Trump geliyor sanki RTÜK'e, sanki Sayın Erdoğan RTÜK'e gidiyor ziyarete.

Arkadaşlar, olmaz. Geçmişte RTÜK neyle anılırdı? Ben de üyesiydim. Geçmişte RTÜK kararlarıyla anılırdı, kararları tartışılırdı, kararları konuşulurdu ama şimdi RTÜK, Ebubekir Şahin Bey geldiğinden beri beyefendinin icraatlarıyla anılıyor.”

“İKİ KAT İÇİN HER AY 125 BİN LİRA ÖDENİYOR”

“Bir başka şey daha söyleyeyim. Bakın, RTÜK'ün 6-7 katlı binası var. Nerede? Bilkent'te. Her üyenin 150 metrekare odası var. Benim de vardı. Ben de üyelik yapıyordum orada.

Evet vardı. Devlet vermişti, vardı. Şimdikiler de orada oturuyor.

RTÜK Başkanı ne yaptı biliyor musun Ramazan Bey? Bir katı komple kapattı, tek kendisi oturuyor şu anda.

Ne yaptı? RTÜK Başkanı TOBB binasında 2 katlı yer kiralatmış, 2 katlı. 125...

Şimdi, 125 bin lira her ay kira veriyor RTÜK 2 kat için. 2 kat için her ay 125 bin lira kira veriyor. Yazıktır, günahtır. Vicdanınıza sesleniyorum. RTÜK'te koca koca yerler var, odalar var. 9 bin lira da otobüs ring parası veriyor. Bunları ben sizin dikkatinize sunuyorum.”

“KAMU SPOTLARI ÇOK FAZLA, İZLEME RAPORLARI ÜST KURULA GELMİYOR”

“Kamu spotları davası var. Şimdi, her önüne gelen kurum kamu spotu gönderiyor. Evet, kamu spotu olmalı, doğru ama bu kadar çok kamu spotu olmaz. Televizyonlar reklam alacaklar alamıyorlar çünkü kamu spotuyla doluyor televizyon. Bu yanlıştır. Bu kadar kamu spotu olmamalı.

İzleme dosyaları artık Üst Kurula gelmiyor. Bakın, izleme dosyaları artık Üst Kurula gelmiyor. Burada bir hata var. Niye biliyor musunuz? Çünkü ne kadar deneyimli uzman varsa bu işi bilen...”

“RTÜK’TE PARTİZANLIK YAPMAMALIYIZ”

“Şimdi, efendim, RTÜK Başkanı, Başkan olduğu günden bu yana Radyo Televizyon Üst Kurulunu kurumsal kimliğinden çıkarmıştır, kurumsallaşmaktan çıkarmıştır. Yazık ediyor. Burası kamunun bir kuruluşu, anayasal bir kurumdur. Bu kurumu biz iyi değerlendirmeliyiz. RTÜK'ün kıymetini bilmeliyiz. RTÜK'te partizanlık yapmamalıyız.”

AKRABA ATAMALARI…

“Sayın Başkan geldiği günden beri RTÜK'ün beyni olan yıllardır orada görev yapan insanları aldı Strateji Daire Başkanlığı diye bir yere attı. Kimleri getiriyor? AK PARTİ Ankara İl Başkanının gelini, bilmem kimin oğlu falan filan. Liste bende var. Daha önce medyaya da düştü bunlar arkadaşlar. Bende de liste var, biliyorum, tek tek de sayarım gerekirse. Bu yanlıştır.”

TERMİK SANTRALLERİN DURUMU

“Son olarak şunu söylemek istiyorum değerli milletvekilleri, Sayın Başkan: Sayın Kubat, burada size sesleniyorum, Sayın Mehmet Muş'a seslenmek istemiyorum. "Neden?" derseniz, çünkü geçen haftalarda geçen termik santraller yasasında Sayın Muş, çıktı burada "Asla geçmez böyle bir şey, merak etmeyin, buna izin vermeyeceğiz." dedi ama geçti, geçerken de kendisi burada değildi, fırsat buldukça geliyor buraya, arada sırada.”

“BU BİR UYARIDIR, SORUMLUSU SİZ OLURSUNUZ”

“Şimdi, bakın, Afşin-Elbistan Termik Santralinde bugün itibarıyla -bir uyarıdır bu değerli milletvekilleri- bir daha çalışmayacak diye bütün bacalar son sürat çalışıyor, son sürat. Medyada görüntüleri, bugün yayınlandı, var. Bir daha, 1'inden itibaren olmayacak diye son sürat çalıştırıyorlar. Bir: Çevre katliamı oluyor. İkincisi: Allah korusun, bu kadar yüksek kapasite burası çalışamaz. Yarın öbür gün burada bir felaket olursa bunun sorumlusu sadece o firma olmaz, siz de olursunuz. Lütfen Sayın Kubat, sizden rica ediyorum, Sayın Enerji Bakanıyla görüşün, bir an evvel orayı durdurun artık. Olmaz, son sürat çalışıyor çünkü.

Ben Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum, bütçenin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Bayramımız Mübarek Olsun”
Başkan Görgel: “Bayramımız Mübarek Olsun”
Kahramanmaraş’ta ATV kazasında 13 yaşındaki çocuk öldü
Kahramanmaraş’ta ATV kazasında 13 yaşındaki çocuk öldü