Pamuk stratejik ürünler arasına girmeli

Pamuk stratejik ürünler arasına girmeli

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu kullandıkları pamuğun yüzde 50’sini ithal etmek zorunda kaldıklarını belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in pamuk üretiminin üzerinde duracakları ve stratejik ürünler arasına girdirecekleri müjdesini sevinçle karşıladıklarını söyledi.

03 Kasım 2016 - 07:13

Açılış ve toplantılara katılmak üzere Kahramanmaraş’a gelen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nu istekleriyle köşeye sıkıştıran Kahramanmaraş Ticaret Borsa Başkanı Ahmet Duran Balsuyu açılışı yapılan Fen lisesinin ardından TOBB’un Kahramanmaraş’a bir de spor kompleksi yapması talebinde bulundu. Hisarcıklıoğlu ile samimi bir portre çizen Balsuyu ‘Fen Lisesi için teşekkür ediyoruz, birde devasa bir spor kompleksi istiyoruz’ dedi.

 

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN PAMUĞUN YARISINI BİZ KULLANIYORUZ

Toplantıda Hisarcıklıoğlu’na Türk sanayicisine ve ülke yararına yapılan hizmetlerden dolayı teşekkür eden Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ülkede üretilen pamuğun yarısını Kahramanmaraş olarak sanayi tesislerinde kullandıklarını belirtti. Sanayi ihtiyacının yarısına tekamül eden miktarı da yurt dışından ithal etmek zorunda kaldıklarını belirten Balsuyu; “Navlun (gemiye nakliye için ödenen ücret) ücretinden kurtulursak istihdamı ikiye katlarız, ihracatı ikiye katlarız, devlete verdiğimiz vergiyi de üçe katlarız. Hesap ortada” dedi.

Konuşmasına önce Türkiye’nin tarihine kara leke olarak geçen 15 Temmuz kalkışmasında, demokrasiye, istiklale ve istikbale göz diken hain fetöcülerin bu kalkışmasını daha ilk anda sağına soluna bakmadan camiayı temsilen onlarca vatanseverlik aşkıyla protesto eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti.

 

CAMİAMIZLA GURUR DUYUYORUM

Böyle bir camianın içerisinde de bulunmaktan onur duyduğunu da belirten Balsuyu şöyle konuştu; “2002 yılından beri ihracatımızın hükümetimizle, ilgili bakanlarımızla 30 milyar dolardan 160 milyar dolarlara çıkmasında gecenizi gündüzünüze katarak gösterdiğiniz gayretten dolayı sizi tebrik ediyorum.

Aynı heyecan ve gayretle 2023 hedefine doğru yürürken yanınızda olduğumuzu bilmenizi de arzu ediyorum. Şehrimizde; Türkiye’de üretilen ipliğin yüzde 35’ini üretiyoruz, kumaşın yüzde 15’ini üretiyoruz. Türkiye’de ara malıyla birlikte tekstilin yüzde 50 hammaddesini biz üretiyoruz. Çelik mutfak eşyasının yüzde 60’ını üretiyoruz. Bayan ayakkabıcılığında İzmir’den sonra ikinciyiz, kuyumculukta da İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız. Elektrik üretiminin de yüzde 10’unu biz üretiyoruz.

 

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANIMIZ BİZİ ÜMİTLENDİRDİ

Türkiye’de üretilen pamuğun yüzde 50’sini tekstil sektöründe kullanmak üzere biz tüketiyoruz. Üzülerek ifade etmek istiyorum; bu pamuğunda bazı yıllar yüzde 60’ını, bazen yüzde 50’sini Amerika’dan ithal etmek zorunda kalıyoruz. Tabiri caizse yürüyen ata engel, tekerlerimize takoz oluyor. Yine Odalar birliğindeki 9’uncu Ticaret Şura toplantısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik’in verdiği ümit bizi heyecanlandırdı. İnşallah Pamuğun kısa sürede stratejik ürünler arasında ilan edilmesini temenni ediyoruz. Bu arada Pamukla ilgili Faruk Çelik bakanımız konuşurken TOBB Başkanımız Hisarcıklıoğlu’da ‘Balsuyu tam kafana göre bir bakan buldun’ demesi bizi mutlu etti.

 

NAVLUN ÜCRETİNDEN KURTULURSAK HER ŞEYİ İKİYE KATLARIZ

İlimizin tekstil sektöründe daha iyi yerlere varması için, pamuk tarımının sayın bakanımızın ifadesi ile geliştirilerek ihtiyacımız olan pamuğun ülkemizde tamamının yetiştirileceği müjdesini aldık. Bakanımız 4,5 milyon kütlü pamuğu işaret etti, bu da 1,5 milyon ton preslenmiş, balyalanmış lif pamuğa tekamül eder. Bu da Türkiye’nin pamuk ihtiyacını bir yere kadar karşılar. Eğer yurt dışından aldığımız pamukların Navlun (gemi için ödenen nakliye ücreti) ücretinden kurtulursak, bizde ihracatı Türk tekstilcisi olarak ikiye katlarız, istihdamı ikiye katlarız, devlete verdiğimiz vergiyi de üçe katlarız. Hesaplar kitaplar bunu gösteriyor. Bunun için de sayın TOBB başkanımızın desteğine ihtiyacımız var. TOBB Başkanımızın ülke yararının yanı sıra ürün borsası çalışmalarının da devam ettiğini biliyorum. Kahramanmaraş’ın lisanslı depoya ihtiyacı var. Burada da desteklerinizi bekliyoruz.” (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını Kaybetti, 7 Kişi Yaralandı
Türkoğlu'nda Meydana Gelen Silahlı Kavga Sonucu 1 Kişi Hayatını...