Pasaport yoksa iskân yok!

Pasaport yoksa iskân yok!

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde yapılan yeni değişiklikle artık Pasaport ve Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalara iskân verilmeyecek.

29 Kasım 2016 - 11:25

Yeni yönetmelikte, 50 metrekarenin üzerindeki tüm yapıları ilgilendiren önemli düzenleme içeriyor. Buna göre; 2011 öncesi yapılmış binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar, Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması zorunlu hale getirildi. En az C Sınıfı belge almayan yapılara iskân verilmeyecek. Enerji Kimlik Belgesi, gayrimenkullerin kira ve satış fiyatlarını da etkileyecek. 

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre 2011 öncesi yapılmış binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar, 2011 sonrası yapılan yeni binaların ise iskân alma aşamasında Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması zorunluğu var.

Binaların enerji ihtiyacının ve dolayısı ile enerji tüketim sınıfının belirlendiği ve beyan edildiği bir belge olan Enerji Kimlik Belgesi diğer adıyla binanın enerji pasaportu ile binanın ısıtma, soğutma, sıcak su, aydınlatma ve havalandırma sistemlerine ait tüketim değerleri ve bunların enerji sınıfı belirlenir ve beyan ediliyor. 

Enerji Kimlik Belgesi’nde binanın yıllık enerji tüketim miktarı, binanın ısı yalıtım özellikleri, ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi ve binada enerjinin tüketildiği diğer alanlar göz önünde bulundurularak; A, B, C, D, E, F, G ile belirtilen ölçek dâhilinde sınıflandırılıyor. Enerji Kimlik Belgesi, tıpkı beyaz eşyalardaki gibi verildiği binanın enerji performansını gösteren bir belge niteliği taşıyor. A sınıfı en yüksek, G sınıfı ise en düşük enerji verimliliği sınıfını temsil ediyor. Ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TS 825) standardına göre ısı yalıtımı yapılmış binaların büyük çoğunluğu C sınıfına giriyor. Ülkemizdeki B sınıfı ve üstü binalar da ağırlıklı olarak standartta belirtilenden minimum ısı yalıtım kalınlıklardan daha yüksek ısı yalıtım kalınlıklarına sahip binalar. G sınıfı ise verimsiz binayı sembolize ediyor. Yeni binalara Enerji kimlik Belgesi düzenlenebilmesi için bina enerji sınıfının azami C olması gerekiyor. Eğer bina olması gereken yapı ve yalıtım standartlarını karşılamıyorsa; binanın enerji sınıfı, C’nin altına düşüyor. Böylece kişiye, Enerji Kimlik Belgesi düzenlenemeyeceği için yapı kullanım izni de verilmiyor. 

 

A-B-C sınıflarına talep artacak!

2017 yılından sonra tüm bina alım-satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesinin ibraz edilmesi zorunlu olacak. Böylece satın alan veya kiralayan aldığı yapının enerji sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecek. Ayrıca enerji sınıfı yüksek olan binaların yalıtımı, cam-pencere sistemleri ve ısıtma-soğutma-havalandırma sistemlerinin kaliteli ve verimli olduğunu söylemek yanlış olmayacak. Bu nedenle enerji sınıfı yüksek olan binalara olan talep gün geçtikçe artacak ve bu da mutlaka yapı fiyatlarına yansıyacak.

 

SON GÜN 2 MAYIS 2017

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre 2011 öncesi yapılmış binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar, 2011 sonrası yapılan yeni binaların ise iskân alma aşamasında Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması zorunluğu var. Ayrıca 2017 yılından sonra yapılacak düzenlemelerle binaların enerji sınıfına göre yeni bir de vergilendirme sistemi getirilecek. 

Enerji Kimlik Belgesi, Bina Enerji Performansı Yönetmeliği gereği bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulacak. Bu sayede gerek bina sakinleri gerekse binada alım-satım veya kiralama yapacak kişiler, binanın enerji tüketimi ve verimliliği hakkında bilgi sahibi olabilecekler. (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Barbaros Caddesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sunuldu
Barbaros Caddesi Yenilenen Yüzüyle Hizmete Sunuldu
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı
Kahramanmaraş Havalimanı Nisan Ayı İstatistikleri Açıklandı