Reklam Başbakan Yardımcısından

Reklam Başbakan Yardımcısından

Restorasyonları biten Kapalı Çarşının reklamını bizzat Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak yaptı. Çarşı ziyaretinde konuşan Kaynak; “AVM baskısı şehirleri boğarken buradaki esnafımız kendi doğal düzeni içerisinde bu çarşıyı yaşatıyor. Halkımız artık öze dönüyor. Burada her türlü çeşidi çok uygun fiyatlara bulabilirler.” Dedi.

21 Kasım 2016 - 07:30

Hükümet çalışmalarından fırsat buldukça sık sık Kahramanmaraş’ gelen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, yaşamında ve yetiştirilmesinde ayrı bir önemi olan Kapalı Çarşıyı ziyaret etti. Esnaflarla hasret gideren Kaynak ziyaretinde 60 yıllık bir saraçtan Balkanlar’daki camilere kapı önlüğü yapmasını talep etti.


Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak memleketi Kahramanmaraş’a gelerek kapalı çarşı esnafını ziyaret etti. Kapalı Çarşıya Ulucami’nin arka kapısından giren Kaynak esnafların sıkıntılarını dinledi. Çarşı girişinde Osmanlı macunu satan bir seyyar satıcıyla sohbet eden Kaynak elleriyle vatandaşlara macun dağıttı. Macun’un Osmanlı kültürünün bir parçası olduğunu belirtti.


Kaynak kalabalık bir heyetle çarşı esnafını gezdi. Esnafın ekonomik durumlarıyla birlikte bazı eşyaların fiyatlarını da sordu. Daha sonra 1618 yılında yapıldığı tahmin edilen ve şuan restorasyon çalışmaları devam eden Saraçhane camiinin inşaatında incelemelerde bulundu. Zanaatların devam etmesi açısından çarşıyı çok önemsediklerini dile getiren Kaynak kendisinin de 5,6 yaşlarından itibaren bu çarşılarda yetiştiğini hatırlatarak, “Pazar günü olmasına rağmen çarşıda aşırı bir kalabalık olduğunu görüyoruz. Bir önceki Belediye Başkanımız Mustafa Poyraz döneminde bu çarşıların hem Kültür ve tabiat varlıklarından projesi onaylatılarak restorasyonu yapıldı, üzeri kapatıldı, rahat alışveriş yapacağı bir hale getirildi. Bir yandan AVM baskısı şehirleri boğarken bir yanda da esnafımızın kendi doğal düzeninde bu çarşıları yaşatması önemli. Halkımızda da artık öze dönüş başladı. Buradaki tüm çarşılarda insanlarımız her aradığını çok uygun bedellere bulabiliyorlar. Hatta az önce ziyaret ettiği esnaf kardeşimize de bu fiyata bu nasıl olur diye takıldım. Gerçekten hem çok ucuz, hem de çok çeşit var. Mükemmel bir alışveriş imkanı tanıyor. Ulaşım ile ilgili alt yapı çalışmaları tamamladığımızda göreceğiz ki bu çarşı dışardan da çok büyük bir ziyaretçi alacak.” Dedi.


60 yıllık saraç ustası Zafer Gülcek’in çalışmalarını da yakından inceleyen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Saraç ustasına büyük bir kıyak yaptı. Türkiye’de halis deriden cami kapılarına kapısallık yapan tek firmanın sahibi olan Zafer Gülcek’ten özellikle Balkanlarda restorasyonu yapılan camilere kapısallık yapmasını istedi. Bir kapısallığı nakış gibi işleyerek 40 günde hazır hale getiren saraç ustası ise Başbakan Yardımcısı Kaynak’ın bu jesti karşısında büyük sevinç yaşadı.

 

“KAPALI ÇARŞININ AYRI BİR ÖNEMİ VAR”

Yoğun hükümet çalışmalarının yanı sıra Kahramanmaraş’ı da unutmayan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, 5,6 yaşlarındayken yetişmeye başladığı Kapalı Çarşı esnafını ziyaret etti. Ziyarette zanaatların devam etmesi için gereken desteğin verileceği mesajını veren Kaynak bir saraç ustasında Balkanlar’daki restorasyonu yapılan camilere kapısallık yapması teklifinde bulundu.

Sık sık memleketi Kahramanmaraş’a gelen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Kapalı Çarşı esnafını ziyaret etti. Ziyarete, Ulucami arkasında bulunan çarşı kapısından başlayan Başkan Yardımcısı Veysi Kaynak Osmanlı macunu satan bir seyyar satıcıyla sohbet etti. Yoldan geçen çocuklara kendi elleriyle macundan ikram eden Kaynak daha sonra esnafları gezerek sıkıntılarını dinledi, ekonomilerini ve eşyaların fiyatlarını sordu.

 

BALKANLARDAKİ CAMİLERİN KAPISALLIĞI KAHRAMANMARAŞ’TAN

Saraçhane çarşısında bulunan ve 1618 yıllarında yapıldığı tahmin edilen Saraçhane cami restorasyon inşaatını da inceleyen Başbakan Yardımcısı Kaynak Saraçhane camilere kapısallık yapan 60 yıllık saraç ustası Zafer Gülcek’le sohbet etti. Türkiye genelindeki büyük camilerin kapısına deriden kapısallık yaparak geçimini sağlayan Gülcek’e büyük birde jest yapan Başbakan Yardımcısı Kaynak, Balkanlarda restorasyonu yapılan camilere Kahramanmaraş’tan kapısallık yapılmasını talep etti.  Bu tür zanaatların devam etmesini çok önemli bulduğuna değinen Kaynak; “Zanaatların devam etmesini çok önemli buluyorum. Bu çarşıyı Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak restore ediyoruz. İnşallah Saraçhane çarşısını esnaflarımız var olduğu sürece yaşatmaya devam ediyoruz. şuan Saraçhane camiiyle ilgili çok ciddi restorasyon çalışması başlattık. Daha önceden bir restorasyon geçmiş fakat yeterli görmedik. Sıvalarını kazıttık, çıkan çatlaklıkları kapattırıyoruz. Bu vesile ile restorasyonu devam eden Saraçhane Camimizdeki restorasyon çalışmalarını yerinde görmek ve denetleme yapmak istedik.” Dedi.

 

HER ÇEŞİT ÇOK UYGUN FİYATA BULUNABİLİR

Pazar günü olmasına rağmen çarşının kalabalığını da gören Kaynak halkta bir öze dönüş yaşandığını buradaki çarşılarda çok türün bulunduğunu ve fiyatlarında çok uygun olduğunu belirtti. Kaynak şöyle konuştu; “Pazar günü olmasına rağmen çarşıda aşırı bir kalabalık olduğunu görüyoruz. Bir önceki Belediye Başkanımız Mustafa Poyraz döneminde bu çarşıların hem Kültür ve tabiat varlıklarından projesi onaylatılarak restorasyonu yapıldı, üzeri kapatıldı, rahat alışveriş yapacağı bir hale getirildi. Bir yandan AVM baskısı şehirleri boğarken bir yanda da esnafımızın kendi doğal düzeninde bu çarşıları yaşatması önemli. Halkımızda da artık öze dönüş başladı. Buradaki tüm çarşılarda insanlarımız her aradığını çok uygun bedellere bulabiliyorlar. Hatta az önce ziyaret ettiği esnaf kardeşimize de bu fiyata bu nasıl olur diye takıldım. Gerçekten hem çok ucuz, hem de çok çeşit var. Mükemmel bir alışveriş imkanı tanıyor. Ulaşım ile ilgili alt yapı çalışmaları tamamladığımızda göreceğiz ki bu çarşı dışardan da çok büyük bir ziyaretçi alacak.

 

BEN BURALARDA YETİŞTİM

5,6 yaşındayken Belediye çarşısında yetiştim. Buralar bizim doğup büyüdüğümüz, alışveriş yaptığımız, esnafına saygı duyduğumuz bir yerdi. Esnafımızı amcamız gibi görür saygıda kusur etmezdik. Çarşıda yetişmenin benim hayatımda çok büyük bir katkısı var. Çok önemli erdemler kazandıran bir yerdir. Bu çarşıda yetişmeyi bir şans olarak gördüm.”

 

BAŞBAKAN YARDIMCIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM

6 Yaşından beri bu meslekte ter döktüğünü belirten Zafer Gülcek ise cami kapılarına halis deriden kapısallık yaptıklarını söyledi. Bir kapısallığı 30 ila 40 gün arasında yetiştirdiklerine de değinen Gülcek; “şimdi Kırıkkale’de bir camimize yapıyoruz. Türkiye’nin çeşitli büyük camilerin kapısallığını biz yapıyoruz. Başbakan Yardımcımız Veysi Kaynak Balkanlar’daki camilere kapısallık yapmamız için teklifte bulundu. Bizim meslek zamana karşı kaybolmayla karşı karşıya kalmıştı. Allah razı olsun Başbakan Yardımcımız sayesinde tekrar hareketlenecek” dedi.

Restorasyonu devam eden Saraçhane camiinde incelemelerde de bulunan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak iki saat kaldığı çarşıda esnafları ziyaret etmeye devam etti.

Kaynak’ın ziyaretine Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Ak Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, Ak Parti Onikişubat İlçe Başkanı Fırat Görgel ve partililer katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın 
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın