Rüzgarlı havalarda soba yakmayın!

Rüzgarlı havalarda soba yakmayın!

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi itfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder, soba zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Başkan Küçükönder, yılda en az 2 kez baca temizliğinin yapılması gerektiğini söyledi.

21 Kasım 2017 - 00:32

Rüzgarlı havalarda sobaların dikkatli yakılması gerektiğini ve mümkünse hiç yakılmaması gerektiğini belirten Küçükönder, “Özellikle katı yakıt kullanan yerlerde yılda en az 2 kez bacalarını temizletmeleri gerekiyor. Çünkü baca temiz olmaz ise hem tam bir yanma sağlanamıyor, böylelikle yakıttan tasarruf edilemiyor. Eğer bacamız temiz değilse duman tahliyesini tam yapamayacağı için karbon monoksit zehirlenmelerine neden olabilir” dedi.

 

Sersemlik, Unutkanlık, Ciltte Kızarıklık, Genel Bitkinlik…

İnsan üzerindeki karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtilerine değinen Cahit Küçükönder şunları söyledi: “Sersemlik, unutkanlık, ciltte kızarıklık, genel bitkinlik, kask krampları, bilinç kaybı gibi durumlar oluyor. Bu belirtileri hissettiğimiz anda hemen ortamı terk etmemiz bol oksijenli ortama gitmeliyiz. Zehirlenen kişiye yardım eden kişi kendisini de korumalıdır. Camlar kırılmalı veya açılmalıdır. Rüzgarlı havalarda sobaların dikkatli yakılması ve hatta hiç yakılmaması gerekiyor. Baca temiz olmaz ise hem tam bir yanma sağlanamıyor, böylelikle yakıttan tasarruf edilemiyor. Eğer bacamız temiz değilse duman tahliyesini tam yapamayacağı için karbonmonoksit zehirlenmelerine neden olabilir. En ufak bir rüzgarlı havada duman içeriye geçer. Buda zehirlenmelere neden olur. Baş ağrısı ve baş dönmesiyle bağlayan belirtiler kişiyi ölüme bile götürebilir. Bu alanları suratla terk etmemiz gerekiyor. Temiz Oksijeni bol olan bir bölgeye gitmemiz gerekiyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın 
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın