"Şampiyonluk araç, oyuncu yetiştirmek amaç"

"Şampiyonluk araç, oyuncu yetiştirmek amaç"

Kahramanmaraş'ta Akedemi Maraş spor altyapısı ile büyük başarılara imza atıyor.

10 Ekim 2017 - 11:44

Mavi-Beyazlı takımın altyapısı üst takımlara  verdiği ve yetiştirdiği oyuncularla Kahramanmaraş'ta ön plana çıkıyor. Basketbola gönül veren ve gelecekte adından sıkça söz ettirmeyi hedefleyen küçük sporcular ileride bir yıldız olabilmek için Maraş Akademi Basketbol Okullarında ter döküyor.

Kahramanmaraş’ta Basketbolun gelişmesine büyük destek veren Maraşspor Akademi okulları Basketbol takımı yaz ve kış okullarında eğittiği gençleri geleceğe hazırlıyor.

Altyapı statüleri ile ilgili düşünceleriniz, altyapı basketbolu ile ilgili geliştirilmesi gerekenler neler?

Kahramanmaraş'ta Altyapılar da çok sayıda takım bulunmamaktadır örneğin bu sene bir kaç takım ve Kahramanmaraş'ta Akedemi Maraşspor olarak alt yapıya önem veren isimleriz tabikibu sayı Kahramanmaraş adına yetersiz çünkü günden güne gelişen değişen ve büyüyen bir iliz nufüsa baktığımız zaman Kahramanmaraş'ta basketbol'da alt yapıya önem veren 3,4-klüb olunca yetersiz kalıyoruz. Basketbol sezon  başlıyor. Tüm bu maçları iyi bir program da oynatabilmek kolay değil

Tabii işin birde basketbol tarafı var.

 

BASKETBOL ZEVKLİ BİR SPOR DALI

Altyapılarda alan savunması kesinlikle yasaklanmalı ve kim gerçekten basketbol oynamaya çalışıp oyuncu gelişimine önem veriyor, kim günü kurtarmaya çalışıyor belli olmalı. Oyuncularıma her zaman söylediğim ve onlardan her zaman istediğim bir şey var; sahada olmaktan, benchte oturmaktan, takımın bir parçası olmaktan keyif alın. Oldu bittiye gelmesin ve maç bittikten sonra aklınızda, anınızda güzel şeyler kalsın. Ama minik takımlarda bile alan savunması yaparak, 5 oyuncuyu da boyalı alana doldurarak, rakibi basketbol oynatmamaya çalışarak oynayan bir rakibe karşı bu çocuklar nasıl keyif alabilirler. Alan savunması altyapıların en büyük problemlerinden biridir.

 

HERKES BASKETBOL OYNAYABİLİR

Türk sporuna yaptığı yatırımlar, kazandırdığı tesisler ve elde ettiği başarılarla adından sıkça söz ettiren Maraş Akademi spor Okulları çalışmalarına büyük önem veriyor. 1999-2009 tarihleri arasında doğan sporcuların katıldığı yaz okulunda basketbola gönül veren ve gelecekte adından söz ettirmeyi hedefleyen küçük sporcular ilerde bir yıldız olabilmek için ter döken Maraşspor Coahc Çuhadar ile Basketbolu eni boyuna değerlendirdik. İşte Yaptığımız kısa röportajdan göze çarpan ayrıntılar;

 

İlker Yiyen: Oyuncu bazında geliştirilmesi gereken durumlar neler?

Coach Çuhadar:Yıldız takım seviyesine gelene kadar tüm takımlarda, maç kazanma, fazla maç yapabilmek için gruptan çıkma mecburiyetinin ortadan kaldırılarak oyuncular için gerekli temel basketbol fundamentalinin verilmesine önem verilmesi gerekiyor bence. Dribling, pas, stens, çabukluk, kuvvet, bitiriş, hücum ve savunmada 1 e 1 fundamentalinin en iyi seviye de olması temel olmalı. Yıldız takım hatta genç takım seviyesinde hala sol turnike atamayan çocukların olması bence çok acı. Oyuncuların yıldız takıma kadar bu özellikleri en iyi düzeye getirilmeli ve yeterince maç yapabilmeli.

 

İlker Yiyen: Velileriniz ile saha dışı nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?

Coach Çuhadar:Velilerimizle saha dışında bazı toplantılar gerçekleştiriyoruz. Bazı takımlarımızla oyuncularımızın da yer aldığı kahvaltılara, yemeklere katılıyoruz. Bunların dışında velilerimize yönelik  fazla bir çalışma yaptığımızı söyleyemem.

 

İlker Yiyen: Velilere ekstra önerileriniz neler?

Coach Çuhadar:Velilerin akıllarında tutmaları gereken ilk şeyin çocuklarını kulübe, spor okuluna ilk getirdikleri an olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü o zamanlar velilerin ilgilendikleri tek şey çocuklarının huzurlu, mutlu, keyifli olması. Ve çoğu veli basketbol ile ilk defa tanıştığı için olması gerektiği gibi hakemlere ya da oyuna yönelik herhangi bir müdahalede bulunmuyor. Ancak yıllar geçip antrenmanlara, maçlara katılmaya başlayıp, çocukları da belirli bir eğitim aldıktan sonra maalesef kendilerini her konuda söz sahibi görebiliyorlar. Hakemlere, antrenörlere, oyunculara, oyuna müdahale hakları olduğunu düşünebiliyorlar ve bu konuda yanlışa düşüyorlar. Çocuklarını bulundukları düzeye getirenlerin, emek verenlerin, onlara antrenman yaptıran antrenörleri olduğunu unutuyorlar ve benim çocuğum çok iyi yanılgısına düşüyorlar. Maç içerisinde hakemlere bağırmayı ya da küfür edecek düzeye düşmeyi kendilerine hak görüyorlar. Karşı takım velileriyle kavga edecek duruma düşebiliyorlar ve şunu fark edemiyorlar ki çocuklar ailelerinin aynası oluyorlar.

Benim velilere naçizane önerim : Çocuklarını güvendikleri bir kulübe, spor okuluna yazdırsınlar ve çocukların antrenörleriyle, takım arkadaşlarıyla, karşı takım oyuncularıyla, hakemle ..vs ilişkilerinin kendilerine özgü olduğunu , çocuklarının ayrı bir birey, kişilik olduğunu lütfen unutmasınlar.

 

İlker Yiyen: Basketbolun ülkede ki durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Üst yapıda çok güçlü bir lige sahibiz.

Spor Toto Basketbol Ligi gerçekten çok önemli ve marka değeri olan bir lig. 4 takımımız Euroleague’de , 4 takımımız Euro Cup’ da , 2 takımımız EuroChallenge’ da yer alıyor. Avrupa’da 10 takımla temsil ediliyoruz. Ligimizde bütün takımlar birbirini yenebilecek düzeyde. Çok fazla yatırım yapılıyor ve basketbol seyircisi de artmakta. Ancak ne kadar yerli ve genç oyuncu oynatılıyor, kaç antrenör gençlere şans tanıyor bu biraz sorun teşkil ediyor bizim basketbolumuz için. Bazen bir maç izliyoruz saha da 10 yabancı oyuncu 2 yabancı antrenör yer alıyor ve biz Türkiye Basketbol Ligi maçı izliyoruz.

Kadınlar Basketbol Süper Ligi ve Türkiye Basketbol 1.Ligi de aynı şekilde yatırımın yüksek olduğu ve kaliteli Ligler. Ancak yerli basketbolculara ve genç basketbolculara daha fazla şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum

 

İlker Yiyen: Kahramanmaraş'ta Bugün Gazetesi spor sayfası hakkında ne düşünüyorsunuz önerileriniz veya eleştirileriniz neler?

Coach Çuhadar:Kahramanmaraş'ta Bugün gazetesi çok değerli ve önemli olduğunu düşünüyorum. Bilgiye ulaşma konusunda eksi ve artı yönleri anlatabilme açısından da önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Gerek takımlar hakkında bilgiler, gerek röportajlar yoluyla basketbol altyapısının doğruları ve yanlışlarını yansıtması, bu işe gönül vermesi gerçekten değerli. Yaşatılması gereken bir günlük gazeteTeşekkürler.(ROPÖRTAJ: İLKER YİYEN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KSÜ, Usulsüzlük İddialarına Sus Pus!
KSÜ, Usulsüzlük İddialarına Sus Pus!
Ekinözü MHP’de istifa depremi
Ekinözü MHP’de istifa depremi