Sofralara zehirsiz ürün geliştirildi!
Reklam

Sofralara zehirsiz ürün geliştirildi!

KSÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Arda Işıkber ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Sağlam, zehirsiz, insan sağlığını etkilemeyen, topraktan böcek öldürücü doğal ürün geliştirerek bir ilke imza attılar.

28 Ağustos 2019 - 18:57

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Sağlam yürütücülüğünde, KSÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Arda Işıkber danışmanlığında TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Projesi kapsamında merkezi Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknopark’ında bulunan Entoteam Arge Tic. Ltd. Şti. Kahramanmaraş Şubesi hizmete girdi

8 yıllık bir Ar-Ge çalışmasının ürünü olarak DEMITE ve DETECH adında 2 marka geliştirildi ve bu ürünlerin tanıtımı yapıldı.

Ürün tanıtım programı KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Saltalı, KSÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Gencoğlan, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticisi ve 2. Başkanı Prof. Dr. Cem Özkan, ZMO Bursa Şube Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu, ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, Toprak Mahsulleri Ofisi Müdürü Yusuf Koçyiğit ve farklı üniversitelerden öğretim üyelerinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Projenin danışmanlığını yapan Prof. Dr. Ali Arda Işıkber ; “Bilinçsiz ve yoğun tarım ilacı kullanımı; çevre, biyolojik çeşitlilik ve insan sağlığı için geri dönüşü zor problemlere neden olmaktadır. Türkiye kullandığı tarım ilacının % 95’ini ithal etmekte ve her yıl 600 bin ABD Doları ödemektedir. Türkiye mevcut doğal kaynaklarını kullanarak % 100 yerli “Diatom toprağından ürünler geliştirmeye başladı” dedi. TÜBİTAK destekli bu proje ile önemli Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirilmiş ve diatom toprağı “Yem katkı maddesi” olarak ruhsatlandırılmış ve üretime başlanmıştır dedi.

Bundan sonraki hedeflerinin ise Diatom toprağından teknolojik çalışmalarla Tarım ilacı ve Biyosidal ilacı geliştirmek ve ruhsatlandırmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. IŞIKBER, Üniversite hocaları ve teknoloji merkezleri için örnek olan bu çalışma ile  hem ülkemizin yurtdışına bağımlılığını azaltacak, hem de tüketicilerin sağlıklı ürünlere kavuşacağını, ileriki dönemde ise ürünün yurtdışına ihracatı ile ülkemize önemli bir katma değer sağlanacağını belirtti.

Prof. Dr. Ali Arda Işıkber, konuşmasının devamında şu bilgileri aktardı: “Geliştirilen ürünlerde hammadde olarak Diatom toprağı kullanılmıştır. ‘Tek hücreli su canlılarının fosilleşmiş kalıntılarından meydana gelen doğal bir maden’ olan Diatom daha çok meyve suyu üretiminde filtre ve beşeri ilaç sektöründe de hap dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Uluslararası alanda böcek mücadelesinde de kullanılan diatom toprağı, Entoteam Ar-Ge tarafından yerli ve milli kaynaklardan üretilen diatom kökenli ilk toz ve sulu bazlı formülasyon olma özelliğindedir dedi.

Kullanım alanları olarak; tohumculuk sektöründe buğday, mısır, nohut gibi kuru ürünlerin böceklenmeden saklanmasında, hamamböceği ve karıncaların doğal yolla mücadelesinde, kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlarda dış parazit ilacı ve hayvan yem katkı maddesi olarak kullanılabilmektedir. Özellikle yumurta tavukçuluğunda Kırmızı Tavuk Akarı’na karşı kullanımı ilaç kalıntısı olmadan beyaz et ve yumurta üretimi yönünden büyük önem taşımaktadır. “

Şirket Genel Müdürü Doç. Dr. Özgür Sağlam da ürünlerin nerede ve nasıl kullanılacağı hakkında bilgiler vererek; “Ürünlerimiz tamamen doğal olup, böcekleri fiziksel olarak öldürmektedir. Kimyasal olmadığı için çevre dostudur, kullanan kişi elle temas edebilir, zehirli değildir, gıdalarda katkı maddesi olarak da önerilmektedir. Böcekler ilaçlara dayanıklılık kazanmış olsalar bile Entoteam’in geliştirdiği ürünlerle kontrol altına almak mümkündür. Bu ürünlerin tohuma uygulanarak böceklenmenin önlenmesi depolama kayıplarının önlenmesi ve özellikle organik ürünlerde kullanımı açısından önemli bir kazanımdır. Bu sayede tohumların böceklenmeden, doğal olarak, uzun yıllar saklanması mümkün olacaktır. Uzun soluklu laboratuvar araştırması sonunda geliştirilen ürünler kuru ve sulu bazda da uygulanabilmektedir. Sulu formülasyon özellikle Hamamböceği ve Karınca mücadelesinde kullanılacak doğal bir üründür.

Yapılan Ar Ge çalışması sonucunda 125 milyon ton diatom rezervi olan ülkemizde her diatom toprağının da böcek öldürücü özelliği olmadığı özellikle ifade edilmelidir. Entoteam diatom kökenli milli, özel geliştirilmiş formülasyonları ülkemize kazandırmanın ve ekonomiye kazandırarak katma değer yaratmanın mutluluğunu ve gururunu yaşamaktadır.

Tüm bu süreç içerisinde bu ürünlerin ortaya çıkmasında TÜBİTAK’a, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonlarına destekleri için teşekkür ederiz” dedi.

DIŞA BAĞIMLI KALMAMAK İÇİN ÜRETİM YAPILMALI

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Cem ÖZKAN “Meslektaş olarak, akademisyen olarak, bir çevreci olarak arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. TÜBİTAK’dan yaklaşık 5 bin meslektaşımız bu projeyi aldı. Ancak bu tür projelerde firmaların yüzde 98’i kapanır. Fakat burada bir rekor kırıldı, daha projenin ilk altı ayında fabrika kurup, üretim yapıp, patent alıp ve buraya kadar geldiler.

Girişimci, dönmeyen çarkları döner hale getirmektir. Bugün tarımda çarklar dönmüyor. Bir hoca üretim yapar mı? Yapar! Yapmak zorunda neden derseniz,  100 Liralık bir ürünü yurtdışına satıyorsanız, 80 Liralık girdiyi dışardan alıyorsunuz. Tohum, gübre, ilaç, mazot dışardan, teknoloji dışardan. Geriye 20 Lira kalıyor. Dolayısı ile biz hocalar, gençlere örnek olmak, sanayici ile işbirliği yapmak için üretimin içine girmek zorundayız” dedi.

Daha sonra konuklara ilacın uygulamasına yönelik olarak demo ilaçlama yapıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x