Son fırsatı değerlendirin, gripten korunun!

Son fırsatı değerlendirin, gripten korunun!

Kış kapıya geldi. Özellikle soğuk havalarda kendini gösteren gripten korunabilmek için her yıl eylül ve kasım ayları arasında yapılan grip aşısı için uzmanlar son çağrıyı yaptı.

14 Kasım 2017 - 18:16

Grip aşısının ne olduğunu ve hangi aylarda yapılması gerektiğini anlatan Eczacı Teknisyeni Serbay Salma, aşının grip virüsüne karşı korunma yöntemlerinden biri olduğunu söyledi. Salma, grip aşısının her yıl eylül ve kasım ayında yapıldığına dikkat çekerek, gripten korunmak isteyen vatandaşlara, aşı için son günlere doğru gelindiğini belirtti.  Grip aşısının salgından en az 3 ay önce yaptırılması gerektiğini ifade eden Salma, şu ifadeleri kullandı: “Grip aşısı ülkemizin de dâhil olduğu kuzey yarım kürede eylül ve ekim aylarında uygulanmalıdır. Çünkü kuzey yarımkürede grip salgınları aralık ve mart ayları arasında olur. Salgından en az üç ay öncesi bağışıklık sistemini korumak gerekir. Bu da eylül ya da ekim aylarında yapılacak olan aşıyla sağlanır. Aşının koruyuculuğu, genellikle 6-12 ay kadar sürer.”

 

AŞI TAM OLARAK KORUR MU?

Grip aşısının koruma oranının yaşlara göre değişim gösterdiğini ifade eden Salma, “Hayır, grip aşısı tam olarak korumaz. Sağlıklı erişkinlerde yüzde yetmiş, yaşlı kişilerde ise yüzde altmış oranında koruyucudur. Aşının korumaya başlama süresi kişiye göre 7 ile 14 gün arasında değişir” dedi.

 

KİMLER GRİP AŞISI OLABİLİR

Salma Kronik hastalığı olan kişilerin grip aşısı olması gerektiğini vurguladı. Salma, konuşmasının şu ifadelere yer verdi: “Herkes grip aşısı olmak zorunda değildir. Ancak 65 yaş üzerinde olanlar, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, huzurevinde kalanlar, sağlık sektöründe çalışanlar ve toplumda kalabalık ortamlarda bulunanlar grip aşısı olmalıdırlar.”

 

KİMLERE AŞI YAPILMASI SAKINCALIDIR?

Grip aşısını alerjisi olan bireylerin yaptırmaması gerektiğinin altını çizen Salma, “Grip aşısı ateşli bir hastalığı veya akut bir enfeksiyon tablosunda olan hastalara yapılmamalıdır. Yumurtaya, tavuk proteinlerine, neomisine, formaldehite ve oktoksinole alerjisi olanlara da yapılması sakıncalıdır” ifadelerini kullandı.

 

GRİP AŞISI GRİBE NEDEN OLUR MU?

Konuşmasının devamında Salma, Grip aşısı yaptıran kişilerde aşıdan sonra ateşlenmesinin sebebinin bağışıklık sisteminin tepkisine bağlı olduğunu söyledi. Salma, “Grip aşısı gribe neden olmaz, çünkü aşıda virüsün kendisi değil onun antijenleri vardır. Aşı olduktan sonra ateş çıkması enfeksiyona değil, bağışıklık sisteminin tepkisine bağlıdır” şeklinde konuştu.

 

YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

Grip aşısının yan etkilerinden de bahseden Salma, aşının yan etkilerini şu şekilde sıraladı: “Grip aşısının genel yan etkilerinin başlıcaları, ateş, kırgınlık, titreme, yorgunluk, baş, eklem ve kas ağrıları ile terlemedir.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi
Başkan Cüce'nin Göksun'a İlk Müjdesi "Doğalgaz" Oldu
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü Belirlendi: Şüpheli Kuzeni Gözaltına Alındı
Kahramanmaraş'ta Kayıp 4 Yaşındaki Çocuğun Öldürüldüğü...