Stresi zihnimizden uzaklaştıracak 6 temel yoga pozu

Stresi zihnimizden uzaklaştıracak 6 temel yoga pozu

Ipsos ve Dünya Ekonomik Forumu’nun dünya genelindeki 28 ülkede yaptığı son araştırma ile pandemi sürecinin iş hayatına etkileri ortaya koyuldu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında evlere taşınan iş hayatı, çalışanların anksiyete, stres ve yalnızlıkla baş başa kalmasına sebep oldu. Türkiye ise %69’luk oran ile araştırma yapılan 28 ülke arasında stres seviyesi en yüksek 3. ülke olarak yer aldı.

06 Mayıs 2021 - 00:28

Evde daha fazla vakit geçirdiğimiz bu süreçte zihnimizi gündemden uzaklaştırmak ve ruha iyi gelen hisleri depolamak en önemli ihtiyacımız. Günün farklı saatlerinde, farklı seviyelere uygun online yoga, pilates dersleri ve meditasyon seansları sunan Studio Best Self, dilediği gibi pratik yapmak isteyen yogaseverler için sunduğu çeşitli seçeneklerde dersleri ve farklı disiplinlerde uzmanlaşmış eğitmenleri ile mental olarak dengede kalmaya yardımcı oluyor.

Ipsos ve Dünya Ekonomik Forumu’nun dünya genelindeki 28 ülkeden 13 bin çalışan üzerinde yapılan araştırmada pandemi döneminde anksiyete, stres ve yalnızlık seviyelerinin arttığı gözlemlendi. Bunların yanında; iş güvenliğinde endişe, işini kaybetme korkusu, verimliliğin azalması, izole edilmiş hissetme, ev ve iş dengesini kurmakta zorlanma ve esnek çalışma saatleri gibi sebepler çalışanların kaygı seviyesini yükseltiyor. Türkiye ise %69’luk oran ile araştırma yapılan 28 ülke arasında stres seviyesi en yüksek 3. ülke oldu. Bireyler güne başlarken veya yorucu bir günün ardından tüm bu kaygılardan sıyrılabilmenin yollarını arıyor. Günümüz şartlarına göre online platformlarda ulaşabilir hale gelen yoga, pilates ve meditasyon dersleri bu ihtiyacı karşılamaya yardımcı olan trendler arasında yer alıyor. Buradan yola çıkan Studio Best Self, farklı seviyelere uygun online yoga, pilates dersleri ve meditasyon seansları ile sadece bedenini değil, zihin ve ruhunu da rahatlatmak isteyenlere özel seçenekleri ile bedenlere koyulan bariyerleri aşarak stres seviyesini azaltmaya katkıda bulunmayı hedefliyor.

Stres Seviyenizi Yoga, Pilates ve Meditasyon ile Azaltın

Stresten uzak durmak, rahatlamak ve kendi yolumuzu bulabilmek için bize negatif hissettiren her şeyden bir süreliğine de olsa uzaklaşmamız gerekiyor. Derslerine katılan yogilerin zihinlerini rahatlatıp daha kolay dengede kalabildiklerini belirten Studio Best Self Kurucusu Emir Kurşunoğlu, stresi vücudunuzdan ve zihninizden uzaklaştıracak 6 temel yoga duruşu önerisinde bulunuyor.

1. Ayakta Öne Katlanma (Uttanasana)

Ayakta dururken, dizlerinizi hafifçe bükerek düz bir omurgayla öne katlanın ve el parmaklarınızı ayaklarınızın önünde yere getirmeyi deneyin. Göğsünüzü üst bacaklarınıza yaklaştırıp mümkün olduğunca bacaklarınızı düzleştirmeye çalışın. Dirseklerinizi zıt ellerle kavrayın. Çenenizi, boynunuzu, göz çevrenizi yumuşatmaya ve zihninizden düşünceleri temizlemeye odaklanın. Pozu beş nefes boyunca tutun, ardından yavaşça doğrulun.

Uttanasana'nın meşgul bir zihni sakinleştirmek, sakinliği teşvik etmek ve sinir sistemini dengelemek gibi birçok faydası vardır.

2. Çocuk Pozu (Balasana)

Topuklarınıza oturun, dizlerinizi mat mesafesinde açın ve başınızı yere doğru getirin. Kollarınızı öne veya bacaklarınızın yanına uzatabilirsin. Belinize doğru nefes alın. Bu dinlenme pozisyonunda 30 saniye ile birkaç dakika arasında kalabilirsiniz. Pozdan çıkmak için, omurlarınızı yavaşça üst üste getirip düz bir omurgaya gelerek oturma pozisyonuna geçin.

Çocuk pozu, omuzlardaki gerginliği alıp omurgayı rahatlatarak stresi azaltır. Lenfatik ve sinir sistemi için de faydalı bir dinlenme pozudur.

3. Köprü Pozu: (Setu Bandha Sarvangasana)

Sırt üstü uzanarak dizlerinizi bükün ve ayaklarınızı kalça genişliğinde açın. Avuç içleriniz aşağı bakacak şekilde kollarınızı vücudunuzun yanına yerleştirin. Ayaklarınızdan güç alarak nefes alıp kalçalarınızı kaldırın. Göğsünüzü daha da yukarı kaldırabilmek için kollarınıza ve omuzlarınıza bastırın. Beş nefes burada kalın ve kalçanızı yavaşça yere indirirken omurlarınızın sırayla mata dokunduğundan emin olun.

Köprü Pozu, beyni ve merkezi sinir sistemini sakinleştirir. Vücutta rahatlamayı ve gevşemeyi sağlar. Stres ve kaygı seviyesini azaltmaya yardımcı olur.

4. Deve Duruşu (Ustrasana)

Dizler ve ayaklar kalça mesafesi genişliğinde dizlerinizin üzerine gelin. Avuçlarınızı sırtınızdan uzanarak geriye doğru topuklarınızın üzerine koyun. Nefes alın ve göğsünüzü öne ve yukarı açın. Leven kemiklerinizin dizlerinizle aynı hizada kalmasına özen gösterin. Burada rahat hissediyorsanız; başınızı rahat bırakıp geriye sarkıtın. 30 saniye pozda kalıp yavaşça ellerinizi önce belinize alıp sonra gövdenizi doğrultun.

Ustrasana, göğsünüzü genişleterek nefesinize bağlanmanızı sağlar. Halsizlik ve anksiyete hissini azaltır.

5. Saban Pozu (Halasana)

Kollarınız vücudunuzun yanlarında sırt üstü uzanın. Bacaklarınızı düz tutarak kalçanızdan 90 derecelik açıyla kaldırın. Sonra avuç içlerinizi itin ve bacak düzlüğünü tutarak belinizi yavaşça kaldırın. Ellerinizden destek alarak belinizi, ayak parmaklarınız başınızın arkasına değecek şekilde bükün ve 30 saniye burada kalın. Duruştan çıkarken bacaklar düz kalmaya devam ederek omurları teker teker yere indirin ve en son kalça yere değdikten sonra bacakları aşağı getirin.

Halasana’nın beyninize taze oksijenli kan göndererek netlik ve sakinlik elde etmenizi sağlar. Sinir sisteminizi canlandırarak huzur ve güven sağlar.

6. Ceset Pozu (Shavasana)

Sırt üstü en rahat ettiğiniz pozisyonda yatın. Bacaklarını mat genişliğinde aralayın ve kollarınızı vücudunun yanında yaklaşık 45 derece uzaklıkta avuç içleri yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Gözlerinizi kapatın ve burundan yavaş, derin nefesler alın. Tüm vücudunun yumuşamasına ve ağırlaşmasına izin vererek zeminde gevşemeye odaklanın. Shavasana pozunda 5 ila 15 dakika kalabilirsiniz. Pozdan çıkmak için; nefesinizi yavaşça derinleştirin, yavaşça tüm vücuda hareket kazandırın. Hazır olduğunuzda, ellerinizden kuvvet alarak bir oturma pozisyonuna geçin.

Bu poz, fiziksel ve duygusal bir topraklanma hissi kazandırır ve tüm vücudu rahatlatır Uykusuzluk probleminin çözülmesine yardımcı olur ve kan dolaşımını uyarmak için mükemmel bir asanadır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x