Sulama işinde uzmanlaştık

Sulama işinde uzmanlaştık

Sulama birliklerinin belediyelere devredilmesinin gündeme gelmesinin ardından Bugün Gazetesine konuşan Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı İsmail Kaynar, “sulama işinde uzmanlaşmış durumdayız. Devlete hiçbir yükümüz yok. Başarısız birlikler fesih olunsun ve DSİ’ye devredilsin, 350’ye yakın başarılı birliklerimiz ise devam etsin” dedi.

28 Şubat 2018 - 18:59

Devlet Su İşlerinden alıkları ücretli suyu çiftçiye satarak hem çiftçinin su ihtiyacını karşılayan hem de topladıkları paralarla kanalların tadilatını yapıp istihdam da oluşturan Sulama Birliklerinin belediyelere devredilmesinin gündeme gelmesiyle sulama birlikleri harekete geçti.

 

BU KARAR DOĞRU BİR KARAR OLMAZ

Sulama birliklerinin belediyelere devri kararının doğru bir karar olmayacağını belirten Sağsahil Sulama Birliği Başkanı İsmail Kaynar, Türkiye’de 378 sulama birliği olduğunu hatırlatarak, bunlardan 8’inin fesih edildiğini, 17’sinin ise başarılı olmadığını belirtti. Fesih edilen ve başarısız birliklerin DSİ’ye devredilmesinin en doğru karar olacağını belirten Kaynar geride kalan 350’ye yakın başarılı birliğin ise göreve devam etmesi gerektiğini vurguladı.

 

BAŞARISIZLAR DSİ’YE DEVREDİLSİN

Sulama birliklerinin cazibeli, elektrik pompa ve hem cazibeli hem de elektrik pompalı olmak üzere 3 çeşit su verildiğini hatırlatan Sağ Sahil Sulama Birliği Başkanı İsmail Kaynar, birliklerin belediyelere devir edilmesinin Şanlıurfa’daki birlikler yüzünden gündeme geldiğini dile getirdi. Türkiye’deki birliklerin 10 milyon TL borcunun 8 milyonunu Şanlıurfa’nın oluşturduğuna dikkat çeken Kaynar, Şanlıurfa’daki huzursuzluğun ve başarısızlığın tüm birliklere yansıdığını dile getirerek başarısız olanların gereğinin yapılmasını gerektiğini savundu.

 

KURAKLIĞA RAĞMEN BORCUMUZ YOK

25 yıldır sulama birliğinin içinde olduğunun altını çizen Kaynar şöyle konuştu, “Devlete yükümüz yok. Devletten bir lira faydalanmıyor yararlanmıyoruz. Sulama birlikleri odalara benzemez. Odalarda aidat alınır Bizim ki eylemli bir iştir. Bizzat sulama yapıyorsun öyle ücret alıyorsun onu da alabilirsen. Kahramanmaraş’taki birlikler başarılı. 2014’te 2016’da kuraklık vardı geçen sene kısmi kuraklık vardı buna rağmen borcumuz yok. Bugüne kadar birliğimizden 10 işçiyi emekli yapıp tazminatını ödedik. Sadece devlet su işlerine borcumuz var. Oda bakım onarım borcudur. Günü geldiğinde taksitli bir şekilde ödemesini yapıyoruz."

 

BU İŞİN ALTINDAN BELEDİYELER KALKAMAZ

Belediyelerin bu işin altından kalkamayacağını da öne süren Kaynar konuşmasını şöyle sürdürdü; “Biz uzmanlaşmış durumdayız sulama yaptırıyoruz. Sulama kanallarının bakım onarımını yaptırıp adil olarak suyun dağıtımını yapıyoruz. Bunlar bizim uzmanlık alanımız oldu. Ancak belediyeler siyasi kurumlardır.Parayı tahsil etme durumu var mı yok mu? Biz suyu ölçülü dağıtıyoruz. En baştaki ile en sondaki arasında çok çok az miktar fark olur. Belediyeler deyince, ben ziraat yüksek mühendisiyim. Çiftçiye 24 saat devlet memurunu gönderemezsin.  Biz personeli mesai dışındada gönderiyoruz. Özellikle sulama sezonunda bu işin zamanı, mesai saatleri yoktur. Sulama işinde siyaseti öne çıkarttığın zaman işin içinden çıkılmaz bir hal alır. Biz öyle değiliz. Bizim belli bir statümüz var. Valilik DSİ, Tarım Müdürlüğü, Defterdarlık gibibirçok kurum tarafından denetlememiz yapılıyor Sulama bizim uzmanlık alanımız oldu. Belediye bu işin altından kalkamaz.”

 

SU DAĞITIMI ADİL YAPIYORUZ

Kartalkaya Sağ Sahil Sulama Birliğinin çalışma alanıyla ilgili de bilgi veren Kaynar şuan 55 km uzunluğunda ana hat olduğunu, yedek hatlarla birlikte 75 bin dekar civarında bir alanı suladıklarını belirtti. Geçen yıl kısmi kuraklık olmasına rağmen bir sorun yaşamadıklarını da belirten Kaynar, Gaziantep’in de içme suyunu karşılayan Kartalkaya Barajından sulama suyu aldıklarını, kuraklığa rağmen adil su dağıtımı yaparak çiftçileri mağdur etmediklerini vurguladı.

 

BU YIL SULAMADA SIKINTIMIZ OLMAZ

Bu yılın da kurak geçmesine rağmen şuan sulama sezonu için su sıkıntısı çekmeyeceklerini Barajdaki su seviyesinin geçen yıla oranla daha yüksek olduğunu ifade eden Kaynar konuşmasına şöyle devam etti; “Geçen seneye göre kış mevsimi daha sıcak geçti ama şuan ki doluluk oranı geçen yıla göre daha iyi. Barajda 20 milyon metre küp daha fazlalığımız var. Geçen yılın rakamına göre bir ay sonraki su bugün mevcut. Suda sorun olacağını düşünmüyorum ama nisan mayısta düzenli yağış almazsak buğday sulamasında zorluklarımız olabilir.

 

GÖKSU BARAJI BİZİ KURTARACAK

Göksu’nun çıktığı Helete’nin olduğu gözden ikinci bir baraj yapılıyor. Düzbağ barajı direk Gaziantep’e içme suyu olarak gidecek. Kartalkaya’dan Gaziantep’e 5-6 metreküp civarında içme suyu gidiyor. Helete’deki barajın tamamlanmasıyla Kartalkaya’dan Gaziantep içme suyu almayacak ve baraj tamamen bize kalacak.”

Birliklerin belediyelere devredilmesi durumunda ise birliklerde çalışan personellerin durumunun ne olacağını kendisinin de bilmediğini kaydeden Kaynar, “ ilk zaman Belediyelere bağlı olarak kurulmuştuk. Kurumda hem 657 sayılı devlet memuru var hem de kuruma bağlı işçi arkadaşlarımız var. Sonra 5355 sayılı yasa çıkartılarak bizi İçişleri Bakanlığına bağlayarak norm kadro verdiler. Bu kadroyla 11 arkadaş emekli oldu. 2011 yılında sulama birlikleri için 6172 sayılı kanunu çıkarttılar. Bu kanunla özerk bir yapıya kavuştuk. Daimi çalıştırdıklarımız var ama başkanın yetkisinde istediği zaman tazminatını ödeyip çıkarabilir ama biz bunu yapmadık Çünkü yetişiyorlar ve uzmanlaşıyorlar."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x