Tarihten aldığı güç ile üretimin merkezi oldu

Tarihten aldığı güç ile üretimin merkezi oldu

13 bin yıllık tarihi ile medeniyetlere ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, bu birikim ile sektörlerin yıldızı olmaya devam ediyor. Tekstilin yanı sıra yüzde 65 üretim ile Türkiye’nin metal mutfak eşyasını üreten Kahramanmaraş, Avrupa’dan Arabistan’a kadar 100 ülkeye ihracat yapıyor.

04 Ocak 2017 - 07:51 - Güncelleme: 05 Ocak 2017 - 02:15

Ermeni ustalardan kuyumculuğu, coğrafyası nedeniyle tarımı, tarımdaki becerisi ile tekstili öğrenen Kahramanmaraş bunun yanı sıra, bayan ayakkabı üretimi, kağıt, jeotermal, HES ve metal mutfak eşyası üretimi ile de adından sıkça söz ettiriyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun: “Kahramanmaraş’ta metal mutfak eşyaları sektörünün geçmişi 1700’lü yıllara dayanmaktadır. Çelik kullanımının yaygın olmadığı dönemlerde bakır ve alüminyum mutfak eşyaları üreten atölye büyüklüğündeki işletmeler, günümüzün modern mutfak eşyalarının temelindeki kültür ve bilgi birikimidir” dedi.

“Bakırcılık ve alüminyum mutfak eşyaları sektörü 80’li yıllardan sonra kendi içerisinde büyük bir dönüşüm sağladı” diye Zabun şöyle konuştu: “Bilgi birikimini ve üretme beceresini yeniçağın teknolojisi ile birleştirerek paslanmaz çelik kullanımında çok önemli bir seviyeye erişen endüstriyel bir sektör konumuna geldi. Ülkemizin metal mutfak eşyaları üretiminin yaklaşık % 65’ini üreten Kahramanmaraş’ta, 100 sanayi tesisinde 10 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Yan sanayisiyle birlikte 20 bin kişiye ekmek kapısı olan sektör, 100 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştiriyor ve Türkiye’nin ithal ettiği yassı paslanmaz çeliğin önemli bir bölümünü işleyerek iç ve dış pazarlara arz ediyor”

 

AVRUPANIN EN BÜYÜK ÜRETİCİSİYİZ

Zabun şöyle konuştu: “Avrupa’nın en büyük üreticilerinin olduğu Kahramanmaraş’ta, Metal Mutfak Eşyası Sektöründe ürün yelpazesi oldukça genişlemiştir. Çaydanlık, cezve, tencere, cam kapak, düdüklü tencere, semaver, çatal, kaşık, bıçak, alüminyum, krom, emaye tencere, emaye çaydanlık, teflon tencere ve teflon tava gibi ürünlerin tamamı üretilmektedir.

Ar-ge ve inovasyon konusunda derinliğe sahip olan sektör, taşıdığı içli ve estetik duyguyu, incelikli bir şekilde insanlara taşıyan, süslemeden, en zorunlu ihtiyaçlarımıza kadar birçok alanda istifade edilen, incelikli ve estetik yapısıyla narin bir çalışma alanıdır.

Bu nedenle, tasarım merkezleri ve nitelikli işgücünün oluşturulması, mesleki eğitimin yeniden dizayn edilmesi çok önemlidir. Sektörün dünya çapında bir konuma erişebilmesi açısından ürünlerin kaliteli olmasının yanında özgün ve farklı tasarımlara sahip olmasının da payı büyük olacaktır.  Kahramanmaraş’ta 380 marka, 36 patent ve faydalı model, 128 endüstriyel tasarım tescili bulunmakta ve bunların büyük bir kısmı metal mutfak eşyaları sektöründe faaliyet gösteren şirketlere ait.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke Çalışması 
Dulkadiroğlu’ndan Ekmekçi Mahallesinde İstinat Duvarı ve Parke...
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın 
Kahramanmaraş'ta ahşap fabrikasında yangın