Tarıma daha fazla katma değer Elbistan’dan

Tarıma daha fazla katma değer Elbistan’dan

İç Anadolu’nun tahıl ambarı olarak bilenin ve Türkiye’nin beşinci büyük su havzası olan Elbistan’da tarım alanlarında hasat başladı. İlçede 93 bin 83 hektar alanda Ayçiçeği, buğday, arpa, ayçiçeği, şeker pancarı hasadı yapılarak ekonomiye kazandırıldı. 

13 Ekim 2022 - 03:28

Dünya’da yaşanan gıda krizi derinleşirken, toprak ve su zengini Elbistan’da hasat zamanı başladı. 400 bin ton ortalamasında şeker pancarı hasadının hedeflendiği ilçede, siyah altın olarak bilinen ayçiçeğinin de hasadı da yapılıyor. Bunların tamamlanmasının ardından önemli bir gelir ve iç piyasaya şeker, yağ ile çerezlik takviyesi yapılması hedefleniyor.

SU ZENGİNİ BİR KENT

Türkiye’nin 4 büyük ovası ve 5’inci büyük su havzası olan Elbistan bu konumunu kullanarak tarıma daha çok destek olmaya hazırlanıyor.

Elbistan Belediyesinin tarıma desteği ile bu sene ekmek fiyatları ilçede denge politikası ile ilerlerken, 2023 yılı tarım hazırlıkları da devam ediyor.

Çiftçiler bu yıl ekili alanları hazırlıklarını sürdürürken, geçen yıldan nadasa kalan alanların da ekonomiye kazındırılması için Elbistan Belediyesinin devreye girdiği bildirildi. 

Buğday ekim alanları, ayçiçeği ve pancar ekim alanları ile 93 bin 83 hektar alanda ekim yapan çiftçiler, milyonlarca lira ekonomik hasıla elde etti.

TARIMA DAYALI ÜRETİM ARTIYOR

Elbistan’ın tarıma dayalı üretiminde yaşanan artış da hem iç piyasaya hem de uluslararası arenaya yansıdı. Salça üretim merkezi, çerezlik üretim tesisleri ilçede iç piyasanın dinamikleri arasında yer aldı. Elbistan’da 2023 yılında tarıma dayalı üretimde yaşanacak artış ile birlikte Kahramanmaraş ve bölge illerde üretim hareketliliğinin yaşanması bekleniyor. Ayrıca kentte bulanan 2 bin dekara yakın alanda ise sebze üretimi yapılıyor. Yaklaşık olarak 10 bin dekarın üstünde ise meyve üretimi yapılan kentte; 35 bin büyükbaş, 91 bin küçükbaş, 63 bin tane de kanatlı hayvan bulunuyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kahramanmaraş'ta Mayıs Ayında Kar Yağdı: İklim Değişikliği Belirtileri Artıyor
Kahramanmaraş'ta Mayıs Ayında Kar Yağdı: İklim Değişikliği...
Başkan Akpınar, Çalışmaları Yerinde İnceledi
Başkan Akpınar, Çalışmaları Yerinde İnceledi