Teknokent Robot Yarışması’nda 8 ülkeden 510 Robot Yarışıyor
Reklam

Teknokent Robot Yarışması’nda 8 ülkeden 510 Robot Yarışıyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği ve Kahramanmaraş Teknokent Yönetici A.Ş. (Teknokent) işbirliğiyle 2’ncisi düzenlenen Uluslararası Kahramanmaraş Teknokent Robot Yarışması’nda (KSÜTEKNOROB) bu yıl 8 ülkeden 850 robot kayıt yaptırırken 510 robot yarışlara katılıyor.

05 Mayıs 2019 - 21:58

4-5 Mayıs 2019 tarihleri arasında KSÜ Avşar Yerleşkesi Kapalı Spor Salonunda gerçekleştirilen 2’nci Uluslararası Kahramanmaraş Teknokent Robot Yarışması’nın açılış konuşmasını Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hayrettin Güngör yaptı. Üniversitelerin rekabet sürecinde düzenledikleri faaliyetlerin çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Başkan Güngör, bu ve benzeri faaliyetlerin yaygınlaştırılması, etkin ve sürdürülebilir verimlilikle devam ettirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bilişim teknolojilerinin günümüzdeki önemine dikkat çeken ve bilişim teknolojilerine sahip olmayan ülkelerin bağımsızlığının tehlikede olduğunu belirten Başkan Güngör, "Bilişim teknolojilerinin bir özelliği var. Dışa bağımlılık ciddi manada o ülkede kaynak transferine neden oluyor. Türkiye'nin bugün dışarıya ödediği yazılım maliyeti 10 milyar lira. Teknolojiye sahip olmazsanız, teknolojiyi yönetemezseniz ve kendi yazılımınıza ulaşamazsanız bu ülkelerin bağımsızlığını tehdit eden bir sonuca da varıyor. İşte, bu tip organizasyonlar yarışmalar her ülkenin kendi yerli yazılımı, kendi bilişimini geliştirme fırsatı da ortaya koyuyor" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç da 2’ncisi düzenlenen Uluslararası Kahramanmaraş Teknokent Robot Yarışması’nın hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Yurtdışından gelen yarışmacılara ‘hoş geldiniz’ diyen Milletvekili Kılıç, yarışmaya katılan bütün ekiplere başarılar diledi.

KSÜ Rektörü ve Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Niyazi Can ise konuşmasında robotik teknolojilerin dünyadaki gelişimine ve önemine vurgu yaparak bizim bu gelişimden uzak kalamayacağımız ve kalmamamız gerektiğini söyledi.

Üretimde yüksek kaliteye erişmek ve maliyetlerin düşürülmesi adına robotik sistemlerin önemli olduğunu vurgulayan KSÜ Rektörü Niyazi Can ise, "Oyuncak sektöründen eğitime, sağlık sektörüne ve savunma sanayine kadar, hayatın her noktasında yerini almaktadır bu teknolojiler. Robot ve otomasyon sistemleri, endüstri sektörünün rekabet gücünce kilit rol oynamaktadır. Montaj, robot sistemleri ve endüstriyel görüntü işleme sistemlerinin daha yoğun kullanılması üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve yüksek kalite standartlarına erişilmesini sağlamaktadır. Bu nedenle rekabet üçünü arttırmak isteyen ülkeler, sektörler ve şirketler robotik teknolojilere yatırım yapmaktadırlar ve yatırım yapmak zorundadırlar." şeklinde konuştu.

2’nci Uluslararası Kahramanmaraş Teknokent Robot Yarışması’na destek veren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve ekibine, Türkiye Belediyeler Birliğine, sponsor firmalara ve emek veren herkese teşekkür eden Rektör Can, yarışmaya katılan bütün ekiplere başarılar diledi.

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Vekili Ahmet Kazan da konuşmasında Türkiye Belediyeler Birliğinin amaç ve görevlerine ilişkin bilgiler verirken yarışmaya katılan bütün ekiplere başarı dileklerini iletti.

Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş de bir konuşma yaparak yarışma hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Japonya'nın en iyi robot takımının da yarışmaya katılacağını dile getiren Güneş, "4-5 Mayıs tarihlerinde, 8 ülkenin kendi kategorilerindeki en iyi robotlarının yarışmasını izleyeceğiz. Toplam 60 bin lira nakit ödül dağıtıyoruz. Her kategoride 8 ödül dağıtılacak. Dereceye giren yarışmacımız, Japonya'da düzenlenen dünyanın en büyük robot yarışmalarına doğrudan katılma hakkı kazanacak." dedi.

Geçen yılki yarışmaya 285 robotun katıldığını, bu yıl ise sayının 510'a ulaştığını vurgulayan Güneş, "Buradaki yarışmada alınacak sertifikayla Japonya'daki yarışmaya doğrudan katılım hakkının elde edilecek olması, bizim geçen yıl yarışmayı profesyonel olarak yaptığımızın göstergesidir. Gelecek yıl da bu başarı katlanarak devam edecek. Türkiye'de başka üniversite ve kuruluşların başvurusu oldu ancak Kahramanmaraş Teknokent'in seçilmesi bizim için gurur verici." diye konuştu.

Yarışmaya Türkiye, Japonya, Çin, Meksika, Romanya, Malezya, Azerbaycan ve Tunus'tan 650 katılımcının ve 510 robotun katıldığını ifade eden Prof. Dr. Mahit Güneş, “Çizgi İzleyen, Hızlı Çizgi İzleyen, Sumo, Mini Sumo ve Serbest Proje kategorilerinde düzenlenecek yarışmada dereceye girenler, dünyanın en prestijlisi olarak nitelendirilen "All Japan Robot-Sumo Tournament 2019"a katılma hakkı kazanacak.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve protokol üyeleri yarışmaya katılan ekiplerin masalarını gezerek bilgi aldılar. Ardından 2 gün sürecek müsabakalara geçilirken, müsabakalar sonucunda dereceye girenlere ödülleri 5 Mayıs 2019 Pazar günü törenle verilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x