Tomsuklu 2017 yatırım programında

Tomsuklu 2017 yatırım programında

Sanayiye yönelik üretimi artırmak için kolları sıvayan hükümet, 2017 yatırım programında yer alan organize sanayi bölgelerinin hızla tamamlanması için ödenekleri artırdı. Yatırım programına alınması uzun yıllar uğraş verilen Tomsuklu Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de 2017 Yılı Yatırım Programına alındı.

08 Şubat 2017 - 11:53

ÖDENEKLER ARTIRILDI

Başbakan Binali Yıldırım’ın 2023 yılına kadar Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) sayısının 355’e çıkması için başlattığı çalışma hızla devam ediyor. 2020’ye kadar 63 yeni OSB, 33 yeni SS kurarak 1 milyon ilave istihdam sağlanması için yatırımlar artırılıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca OSB ve SS projelerinin tamamlanarak ekonomiye kazandırılmasının hızlandırılması amacıyla 2016 yılı ödeneğine göre 2017 yılı ödeneği yüzde 75 oranında artırılarak 388 milyon Türk Lirası’na çıkarıldı. Bakanlık ayrıca 2017 yılında 25 adet (22 OSB ve 3 SS) yeni projeyi yatırım programına dâhil etti.

ARALARINDA MARAŞ DA VAR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2017 yatırım programına aldığı 25 yeni proje içinde Kahramanmaraş Tomsuklu OSB de bulunuyor. İşte 2020 yılına kadar tamamlanacak 25 yeni OSB ve sanayi sitesi yatırım projeleri: “Adıyaman Gölbaşı, Afyonkarahisar, Afyonkarahisar Şuhut, Polatlı Ticaret Odası, Ceyhan, Artvin Arhavi, Dursunbey, Batman, Ezine Gıda İhtisas, Çankırı, Diyarbakır Tekstil İhtisas, Kahramanmaraş Tekstil İhtisas, Kastamonu, Kilis Polateli Şahinbey Tekstil İhtisas, Ordu 2’inci, Ordu Fatsa, Orda Ünye, Salihli, Samsun Bafra Karma ve Medikal İhtisas, Siverek, Trabzon Arsin, Bozok OSB’leri, Bingöl, Gümüşhane Şiran, Vangölü küçük sanayi siteleri”

Hükümetin, sanayiye yönelik üretimi artırmak için OSB Bölgelerine aktarılacak ödenekte artışa gitmesi ve yatırım programında öncelik vermesi Kahramanmaraş’ın da yüzünü güldürdü.

Kahramanmaraş’taki mevcut Organize Sanayi Bölgesinin yetersiz kalması nedeniyle Tomsuklu Bölgesi’ne yeni bir OSB kurulması isteniyordu. Uzun süren uğraşlar nihayet meyvesini verdi Tomsuklu Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi 2017 Yılı Yatırım Programına dâhil edildi. 5 bin 200 dönüm alanda 30 bin kişiye istihdam sağlayacak olan Tomsuklu OSB, şehrin ufkunu açacak istihdam ve ihracatın da göz bebeği olacak. “2015 yılında yatırım programına alındı” denilen Tomsuklu’daki 5 bin 200 dönüm arazi Milli Savunma Bakanlığı’ndan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na, oradan da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na geçmişti. Bölgenin genişletilmesi için Milli Savunma Bakanlığı’na atış alanı olarak kullandığı 25 bin dönümlük alanın dâhil edilmesi amacıyla Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın talebi olmuştu. Hükümetin OSB’ler için aldığı karar, Kahramanmaraşlı iş adamalarını sevindirdi.

Kahramanmaraş’ta yeni bir yatırım hamlesi başlatacak olan Tomsuklu OSB, Kahramanmaraş’ın toplam organize sanayi alanını 11 milyon metrekareye ulaştıracak. 75 yatırımcının 375 hektarlık arsa talebinde bulunduğu Tomsuklu’nun 55 milyon TL ödenek ile yatırım programına alınması talep edilmişti.

Tomsuklu Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin 2020 yılına kadar tamamlanacak 25 yeni OSB ve sanayi sitesi yatırım projeleri arasında yer alması, Kahramanmaraş’ı da 2023 vizyonuna götürecek ciddi bir adım olarak nitelendirilebilir.

ürkiye’de yaklaşık 55 yılı aşkın bir süredir uygulanması devam eden OSB uygulamaları yıllar içinde gelişerek dünyaya ihraç edilen bir model haline geldi. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre OSB uygulamalarına yönelik istikrarlı devlet desteğinin sağlanmasına devam edilecek. 2002’ye kadar yaklaşık 40 yıllık süreçte yılda ortalama iki adet OSB projesi tamamlanırken, son 14 yılda bu rakam sekize yükseldi. 2023 hedefi ise 65 yeni OSB kurarak 1 milyon daha ilave istihdam oluşturmak. bugün OSB’ler Türkiye ekonomisi için her zamankinden daha önemli bir hale geldi. Kalkınma programlarına uygun olarak sanayi sitelerini kredi ile desteklenerek küçük sanatkârlara ve küçük işletmelere altyapısı hazır, faaliyetlerine uygun büyüklükte sağlıklı çalışma koşullarına sahip işyerleri sunuluyor. 

OSB’ler, elektrik gibi altyapı hizmetlerini toplu halde sunmasının yanında bazı teşvik ve istisnalara da sahip. OSB’lerde KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği, sigorta primi desteği ve stopaj desteği gibi avantajlar bulunuyor. emlak vergisi muafiyeti, çevre ve temizlik vergisi muafiyeti, inşaat ve yapı izni harcı muafiyeti, işlem harcı muafiyeti ve atık su bedeli muafiyeti de OSB yatırımlarına tanınan olanaklar arasında. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x