“Toplu sözleşme haklarımız geri verilsin”

“Toplu sözleşme haklarımız geri verilsin”

Türkiye Emekliler Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Nalbantbaşı, emeklilerin almış olduğu aylıklarıyla geçinemediğini belirterek, emeklilere iş olanaklarının artırılması gerektiğini söyledi.

27 Kasım 2017 - 20:15

Türkiye’de emekli olma yaşının ideal olduğuna dikkat çeken Başkan Nalbantbaşı, “Emekli maaşımız 40 TL olduğu zamanlar, evdeki her birey çalışmak zorunda kalıyordu. Günümüz şartlarına göre aldığımız maaşlarımız bizlere yine yetmiyor, çalışmak zorunda kalıyoruz. Bu yüzden emeklilerimizin çalışma ortamlarının arttırılmasını istiyoruz. İş yerlerinin emeklilere karşı bir kontenjan ayırması gerekmektedir” dedi.

 

“Emeklilere Büyük Kötülük Yaptılar”

1960 yılından bu yana emeklilerin maaşlarına yapılan zam fiyatlarını değerlendiren Mehmet Nalbantbaşı şunları söyledi: “1960 darbesi bizim çocukluk dönemimizde oldu.  1960 yılından sonra her 10 yılda bir ülkemizde darbe girişimi ve buna benzer girişimler oldu. Hangi Başbakan gelirse gelsin muhtıralarla, darbelerle ülkemizin geleceği engellenmeye çalışıldı. Ben bu darbe dönemlerini yaşayan bir olarak konuşuyorum. Geçmiş dönemlerde emeklilerin pek bir değer yoktu. 1997 yılında emekli oldum, o zamanlar 40 TL aylık alıyordum. 40 TL ile bırakın 2 kişiyi 1 kişi bile geçinemezdi. Tansu Çiller, Necmettin Erbakan hükümeti gelinceye kadar. Allah nur içerisinde yatırsın, Erbakan’a oy vermedim saygı ve rahmetle anıyorum.  Bu parayla emekliler yaşayamaz diyerek, O zamanlar emeklilerin aylığını 120 TL’ye çıkarttı. Erbakan dönemine kadar emekli pek düşünmüyordu. Mesut Yılmaz hükümeti,  Bahçeli, Ecevit hükümetleri döneminde bizi toplu sözleşme hakkımızı alıp maaşlara enflasyona göre zam yaptılar. Bu bizim için en büyük kötülük olmuştur.  Bunu isteyerek yaptıklarını düşünmüyorum ama emekliye vermiş oldukları en büyük zarardır. Emekliyi 3 kuruşa muhtaç ettiler. Ak Parti hükümetinden 3 kez seyyanen zamlar aldık. Ama bu yeterli olmadı. İnşallah bu sorun biran önce çözülür.”

 

“Ay Sonunu Getiremiyoruz”

Her geçen yıl emekli maaşlarının azaldığını ve toplu sözleşme haklarını tekrardan istediklerini kaydeden Nalbantbaşı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Emeklilerin maaşları çok az, kendilerine yetmemektedir. 700 TL emekli maaşı alan kardeşlerimiz var. Bunlar ay sonunu göremiyorlar. Böyle giderse emekliyle 300 TL maaş bağlayacaklar. 5510 sayılı yasanın düzeltilmesi gerekiyor. Geçmişte emekli maaşımız 40 TL olduğunda evdeki her birey çalışmak zorunda kalıyordu. Bu günümüz şartlarına göre aldığımız maaşlarımız bize yetmiyor. Yine çalışmak zorunda kalıyoruz. 1997 yılındaki zorlukları yine çekmeye başladık. Emeklilerin kimileri inşaata bekçilik yapıyor, kimileri pazarlarda çalışıyor. Benim yaşım 69 ama ben hala çalışıyorum. Aldığımız aylıklar ile geçinemiyoruz. Şuan için emeklilerin en büyük sorunu geçim sıkıntısı. Avrupa’da emekliler güzel maaşlar alıyor. Ama emekli yaşları 65 ile 72 yaş arasında değişiyor. Benim emekli olalı 20 yıl oldu. Bizler çocuklarımızın geleceğini tüketiyoruz. Dünya’nın hiçbir yerinde böyle bir emeklilik yok. Şuan için emekli yaşı 65’tir, buda Türkiye şartlarına göre ideal bir yaştır. Emekli yaşları düşürülmesin. SGK sürekli açık veriyor. Emeklilerimize çalışma imkanı istiyoruz. Zaten çalışıyor ama bu çalışma alanlarının arttırılması lazım. İş olanakları arttırılması gerekiyor. Emekliye ikinci bir iş olanağı açılması gerekiyor. İş yerleri emeklilere karşı bir kontenjan ayırması gerekiyor. Örneğin yüzde 10’luk bir kısım emeklilere ayırtılması gerekiyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x