Kahramanmaraş Ortadoğu Altın ve Mücevher Fuarı’nın açılışı öncesi, TÜMSİAD ve Kuyumcular Odası üyeleri, yerel basınla bir araya geldi. Yeşil Vadi Restaurant’ta dün yapılan kahvaltılı basın toplantısında gündem, Kahramanmaraş’taki kuyumculuk sektörü oldu. Sektörün 2001 krizinden sonra çok ciddi bir darbe yediğini ve büyük bedeller ödediğini ifade eden TÜMSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak, sektöre ihtiyacı olan desteği verdiklerini kaydetti. Toprak, fuarın açılışının Cuma namazından sonra saat 14.00’da yapılacağını ve herkesi beklediklerini ifade etti.
Ülkenin içinde bulunduğu koşulların, kuyumculuk sektörünü olumsuz etkilediğini belirten TÜMSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak, sektörün istihdama olan katkısına değinerek; sektöre sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.
Kuyumculuk fuarını gündeme taşımak için toplantı içinde olduklarını kaydeden Toprak, “Biz TÜMSİAD olarak kuyumculuk sektörünü çok önemsiyoruz. Şu sebepten dolayı hem ülkemizin hem de şehrimizin ekonomisine çok ciddi destek olan bununla beraber istihdama da çok büyük bir destek olan ve gurur duyduğumuz ana sektörlerden birisidir. Bu sektöre yönelik Kuyumcular Odasından sonra sektörü en fazla temsil eden TÜMSİAD var. Çünkü 100’e yakın kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren üyemiz var. Bu fuar organizasyona destek vermek sahip çıkmak ve bunu gündeme taşımak için fuar organizasyonundan bir gün önce bu programı yapmak durumunda kaldık. 2001 yılı krizinden sonra bu krizden en fazla etkilenen ve bununla beraber bedel ödeyen sektör kuyumculuk sektörü olmuştur. Sonrasında 2015 tarihinde de dünyada devam eden durgunluk, orta doğudaki gelişen olumsuzluklar ve 2015 Temmuz ayından bu yana da devam Doğu ve Güneydoğudaki terörle mücadeleden dolayı ticaretin etkilemesiyle beraber iç piyasada da bir dağılma olduğunu görüyoruz” dedi.
Esnaflık modeli güncellenmeli!
Hızla değişen bir piyasa ile karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Başkan Toprak, eski esnaflık modeliyle işlerin yürümeyeceğini ve herkesin kendini güncellemesi gerektiğini dile getirerek şöyle konuştu: “Bu değişimi anlamayan ya da anlayıp da tedbirini almayan kuruluşların bu hızla yok olma sürecine girdiğini görüyoruz. Kimsenin bir üç yıl önceki beş yıl önce ki esnaflık modeli ile yola devam etme şansı yok. Yani herkesin kendisini güncellemesi gerekiyor. Diğer bir tabir ile kendi kendisine format atması gerekiyor. Bu anlamda TÜMSİAD olarak da kendimizi sorumlu hissedip özellikle kuyumculuk sektörüne yönelik yurt dışı iş gezileri, faaliyetleri düzenleyerek; sektördeki üyelerimizi, kendi sektöründeki yeni teknolojileri ve dünya piyasaları yakından görme Türkiye’yi dışarıdan seyretmek ve bunun da ötesinde yeni ticaret köprüleri oluşturma yönünde bir sorumluluğumuzun olduğunu bilinci ile bu tür organizasyonlara geçmişten girdik. Bundan sonrada girmeye devam edeceğiz.”
Bütün bu olumsuzluklardan bahsettikten sonra kuyumculuk sektörünün, Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren bütün sektörlerden en şanslısı olarak gördüğünü bildiren Toprak, “Sebebi de şu birincisi dinamik, gelişime açık sektörün içinden gelen bir başkanımız var. Mustafa Başkanım ve ekibi, bu görev süresi içerisinde birçok projeye imza attılar. Sanayi Bakanlığının da örnek gösterdiği kuyumcu kent projesinin, İnşallah yapım ihalesi çok yakın bir zamanda gerçekleşecek. Eskilerin bir sözü var derler ki kavuğu büyük olanın kazancı da büyük olur. İnşallah bu yeni yere taşınmakla beraber sektörün en kısa zamanda ve hak ettiği piyasalara gireceğini ümit ediyoruz. İkinci sebep yine Başkanımızın ve ekibinin girişimi ile Meslek Yüksek Okulunda sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak düşüncesi ile kuyumculuk bölümü açıldı. İleriki dönemde, bu bölümün 4 yıllık fakülteye dönüşeceğini de ümit ediyoruz. Bir diğer önemli sebep, eskiden sektörün fuarları İstanbul’da, Urfa’da, Gaziantep’te ve Adana’da oluyordu. Çok şükür şimdi Kahramanmaraş’ta da oluyor. Kahramanmaraş’ta olması bizim için ve sektör için çok büyük bir anlam ifade etmektedir. Uluslararası Orta Doğu Fuarının da ikincisi yine Oda Başkanımızın ve ekibinin ve sizlerin de destekleri ile inşallah Cuma günü açılışı gerçekleşecek. Ben şimdiden bu anın ülkemize milletimize ve sektöre hayırlı olmasını ve bereketli olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Öz: sahiplenme olursa millet oluruz!
Bu sene yaptıkları fuara ciddi destek gördüklerini kaydeden Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, esnaf ve iş adamlarının fuar organizasyonuna sahip çıktıklarını aktararak; sahiplenmenin, millet olma bilincini güçlendirdiğini vurguladı. Başkan Öz, fuar organizasyonu hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Ülkemiz, bir yangın yeri halinde! Biz, bu yangına bir nebze bir su serpebilir miyiz, sektör olarak bu yangının ateşini bir nebze avutabilir miyiz, diye ülke olarak meslektaş olarak ve il olarak Kahramanmaraş’ta düzenlediğimiz bu fuara Türkiye’deki oda başkanları ve esnaflarımızı buraya davet ettik. Ve büyük bir çoğunluğu da yarın açılışta inşallah bizimle beraber olacaklar. Bu demek oluyor ki ülkemizin neresinde olursa olsun sektörel bazda esnaflarımız, iş adamlarımız bir yerde bir etkinlik varsa gerçekten buna sahip çıkıyorlar. Bu sahiplenme işte bizim bir millet olarak oluşumumuzun bir örneğidir. Çok zor ve kısıtlı imkânlarla Kahramanmaraş’ta bir fuar düzenledik. İnşallah yarın açılışını yapacağız.”
Başarı, esnafın başarısı!
Kuyumculuk fuarının, ses getirmesi halinde bu başarının tüm esnafın başarısı olacağını belirten Öz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Hem sektörel hem tüm Türkiye’yi kucaklayan, tüm Türkiye’ye hitap eden bir fuar olma açısından yaptığımız şeyi küçümsemememiz gerekiyor ve sektör olaraktan siz esnaf sanatkâr kardeşlerimiz ve iş adamlarımızın bu fuara var gücü ile destek ve omuz vermelerini istiyoruz. Eğer bununla Türkiye’de ses getirecek bir duruma geleceksek; bu sadece benim ve başkanların veya bir odanın bir derneğin gücü ile değil tüm esnafın gücü ile olacak. Ben bu gücü hissettiğim için zaten bu işlere kalkıştım. Size özellikle bir müjdede vereyim. Altın şehir projemizin tüm onaylama işlemleri geçen hafta içinde tamamlandı. 7 Haziran’da yani önümüzde ki ayın 7si’ne Ramazanın ikinci günü Ankara’da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda ihalesi olacak. İnşallah biz altın şehrin yönetimi olarak zaten ihalede olacağız. Fuar açılışında sizden önemle istirham ettiğim hep birlikte inşallah tüm esnaf kardeşlerimize herkes gibi tanıdıklarını alarak açılışta mutlaka çok ciddi bir ses getirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Biz kuyumcular odası olaraktan zaten TÜMSİAD’la bir ayrı gayrımız da yok. Her türlü projede, fikir birliği ve görüş alış verişi içindeyiz.” (KENAN ONARAN)



YORUMLAR