’’Trafik haftasında çocuk güvenliği öne çıktı’’

''Trafik haftasında çocuk güvenliği öne çıktı''

Karayolu ve Trafik Haftası münasebeti ile Kahramanmaraş Atatürk meydanında çelenk bırakma töreni ile trafik sergisi düzenlendi. Trafik haftası sloganı olarak ''Hey Büyükler Trafik Kurallarına Uyun, Biz Çocuklara Örnek Olun'' sloganları kullanılırken, Trafikte çocuk güvenliği teması öne çıktı.

12 Mayıs 2018 - 04:18

Kahramanmaraş'ta Atatürk meydanında düzenlenen Karayolu ve Trafik Haftası törenine Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Bayram Öz katılarak, Anıta çelenk bıraktı. Daha sonra Kahramanmaraş Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan,  günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan, ''Trafik düzeni ve güvenliği bakımından karayolu kullananların eğitimdeki önemini vurgulamak amacıyla her yıl Mayıs ayının ilk Cumartesi günü ‘Karayolu Trafik Güvenliği Günü' bugünü takip eden hafta ise 'Karayolu Trafik Haftası' olarak kabul edilmektedir. Bu yıl ülkemizde olduğu gibi ilimizde de 05 Mayıs 11 Mayıs tarihleri arasında 'Heyy! Büyükler Trafik Kurallarına Uyun, Biz Çocuklara Örnek Olun' sloganıyla 'Trafikte Çocuk Güvenliği' teması kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir'' dedi.

Modern hayatın ayrılmaz bir parçasını oluşturan trafik, günlük yaşamda birçok kolaylık sağlamasına ve insan yaşamına refah katmasına rağmen çeşitli yoğunlukları ve sorunları da beraberinde getirmekte olduğunu belirten Doğan sözlerine şöyle devam etti;

''Her gün biraz daha artan trafik ve onun yol açtığı sorunlar, içinde yaşadığımız yüzyılda bütün ülkelerin ve ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Trafik kazalarında her yıl binlerce insan hayatını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. Ülkemizde ise kazalarda her yıl 7 binden fazla can kaybı olmakta, 300 binden fazla kişi yaralanmaktadır. Kazalar nedeniyle ekonomik kaybımız 38 milyar TL'dir. Bu kazalardan etkilenen yaş grubu ise 25-45 yaş aralığıdır. Anlaşıldığı üzere trafik kazaları büyük maddi ve manevi kayıplara neden olmaktadır. Oysaki trafik kazaları çoğunlukla önlenebilir bir yapıya sahiptir. Trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarının önlenmesi adına, kolluk kuvvetlerimiz ile zabıtamız büyük gayretler sarf etse de bilinmelidir ki sadece polisiye tedbirlerle trafik kazalarının önüne geçilmesi mümkün değildir. Bu konuda trafikte sürücü yaya ve yolcu olarak bulunan yol kullanıcılarına büyük görev düşmektedir. Trafik kurallarına uymayı sadece polisiye tedbirlerden veya cezai yaptırımlardan kaçınmak için değil kendi güvenlikleri adına istemelidirler. Diğer yandan trafik ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının ortak hareket etmeleri ayrıca önem arz etmektedir. Trafik güvenliğinin sağlanması için kanununun görev verdiği kurum ve kuruluşların yanı sıra üniversitelerin, derneklerin, vakıfların, sivil toplum örgütlerinin ve özellikle medyanın desteği de önem arz etmektedir.''

Karayolu Trafik Haftasında düzenlenecek etkinliklerle bireysel ve toplumsal duyarlılık bilincinin geliştirilmesi hedeflendiğini belirten Hakan Doğan, ''Haftanın amacı mümkün olduğunca çok sayıda insana ulaşarak trafikte riskler ve kurallar konusunda bilinçlendirmektir. Bu bilinçlendirme özellikle sürücülerin cezalandırılarak değil, İsteyerek kurallara uyma düzeyini artırmayı sağlayacaktır.Trafik kurallarına uymak insanın kendisine ve çevresine duyduğu saygının sonucu ve medeni insan olmanın gereğidir. Trafik kurallarına uygun davranarak çevremize ve çocuklarımıza örnek olmalıyız. Gelecek nesillere güvenli bir trafik ortamı sağlayabilmemiz her şeyden önce çocuklarımıza karşı sorumluluğumuz olduğu gibi insanımıza ve geleceğimize yapılan bir yatırımdır'' dedi.

Araçlar değiştiğini ancak fizik kuralları değişmediğini belirten Doğan, ''Fren sistemleri gelişiyor ama fizik kurallarını alt üst edecek bir fren sistemi yok, Gelişen teknoloji bize daha hızlı bir trafik sunuyor ama daha riskli bir trafik sunuyor. Dolayısıyla araçlarımızın marka modeline değil kurallara güvenilmesi temennisiyle, tüm halkımızın ve personelimizin Karayolu Trafik Haftasını kutluyor, Trafik haftası etkinliklerinde katkıda bulunan ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, saygılar sunuyor, kazasız günler diliyorum'' ifadeleri ile sözlerini tamamladı.

Konuşmanın ardından Demokrasi meydanında düzenlenen Trafik Sergisi gezildi. Trafik Sergisine katılarak burada bulunan minikler ile sohbet eden Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek basın mensuplarına Trafik Haftası ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Başkan Hanefi Mahçiçek, ''Trafik haftası dolayısıyla, trafikle ilgili hemen bütün kurumlarımız trafiğin önemi hakkında, trafiğe gereken önemin verilmesi hakkında 15 Temmuz meydanımızda çocuklarımız için, buraya gelecek vatandaşlarımız için, onları bu noktada uyarmak ya da onların ilgisini çekmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenliyorlar'' dedi.

Ülkemizin de en önemli problemlerinden birisi bu trafik meselesidir diyen Başkan Hanefi Mahçiçek, ''Hani başkanımız der ya kurallara uyacaksınız diye. Ama o kurallara uymak noktasında da  çok fazla titiz değiliz. Ben bu bağlamda bütün sürücü kardeşlerimizin özellikle okul çevrelerinde çok dikkatli gitmelerini ve trafik kurallarına da önemli ölçü de azami ölçüler de dikkat etmelerini temenni ediyorum. Gerçekten bir hayat çünkü bu. Allah korusun herhangi bir hayatın sonlanmasına fırsat vermememiz lazım. Dolayısıyla trafik kuralları kendiliğinde oluşmuş şeyler değil uzun tecrübelerin ürünü bunlar. Bu uzun tecrübelerin ürünü olan trafik kurallarına hep beraber riayet edelim'' ifadeleri ile sözlerini tamamladı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x