Trafikten men’de rekor

Trafikten men’de rekor

Zorunlu trafik sigortasının yüzde 300’lere varan artışının ardından, araçlarına sigorta yapamayan vatandaşlar hem gecikme cezasıyla karşı karşıya geldi, hem de polis noktalarındaki denetimlere tabi tutulan araçlar trafikten men edildi. Kahramanmaraş Ocak ve Şubat’a göre Mart ayında araç men’inde rekor kırdı.

24 Nisan 2016 - 14:41

Zorunlu trafik sigortasına bir türlü bulunamayan çare sürücülerin canını yakmaya devam ediyor. Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığının sorumluluk sahasında Mart ayında yapılan denetimlerde bin 155 araç trafikten men edildi. Trafikten men edilen araç sayısının büyük çoğunluğunu zorunlu trafik sigortası oluşturduğu öğrenildi.

2016 yılının Ocak ayında 620 araç trafikten men edilirken bu rakam Şubat’ta 878’e Mart’a ise bin 155’e çıktı. Nisan ayında da sayının artması beklenirken, basında oluşturulan kamuoyunun tepkileri de sigorta ücretlerinin şimdilik düşmesini sağlayamadı. Sigortacı Sakine Tüzün Bağlar ise trafikten çekilen araçların büyük çoğunluğunu zorunlu trafik sigortası olmayan araçların oluşturduğunu belirterek, sigortası olmayan araç sürücülerine çağrıda bulundu; “aracınızın zorunlu trafik sigortasını geç yaptırmanız sizin lehinize değil, çünkü yüzde 5 gecikme faizi işliyor. Allah korusun ölümlü, yaralamalı veya maddi hasarlı kazaya karıştığınızda tüm masraflar sizin tarafınızdan karşılanıyor. Bu da bazen büyük yük getirebiliyor” dedi.

Kahramanmaraş Valiliği’nin her ay düzenli olarak yayımladığı kamu bülteninde yer alan istatistiki bilgilere göre; İl Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığının sorumluluk sahasında yapılan denetimlerde 85 bin 408 araç kontrolden geçti. Kontrolden geçen araçlardan 128’ine ehliyetsizlikten, 83’üne alkollü araç kullanmaktan toplam 9 bin 309 araç sürücüsüne Mart ayı içerisinde 2 milyon 80 bin 869 TL trafik para cezası kesildiği bildirildi.

 

BİN 155 ARAÇ TRAFİKTEN MEN!

Trafikten men edilen araçların içinde de en fazla yap zorunlu trafik sigortası olmayan araçlardan oluşuyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da 2016 yılı, araç sahipleri bakımından sancılı başladı. Zorunlu trafik sigortası primlerindeki ani artışlar, vatandaşları sigorta yaptırmaktan alıkoydu. Ciddi rakamları bulan sigorta masrafları karşısında vatandaş, indirim olacağı yönündeki haberler nedeniyle de beklemeye girdi. Süresi geçip de sigorta yaptırmayan vatandaşlar, bu sefer ilk çevirmede ya ceza yedi ya araçları çekildi ya da aracı trafikten men edildi. Birçok müşterinin, sigorta masraflarının çok yüksek olmasından dolayı araçlarının sigortasını yaptırmadığını belirten Sigortacı Sakine Tüzin Bağlar, “Şu anda birçok müşterimiz, sigorta yaptırmadı. Mesela vatandaşın bugün sigorta yapması gerekiyor, yapmıyor. Yarın yapınca yüzde 5 bir zam olayı oluyor. Bekledikleri için zaten zam oluyor aynı şeye denk geliyor” dedi.

 

YASANIN 10 YIL GERİYE GİTMESİ MASRAFLARI ARTIRDI

Sigorta primlerinin yükselmesinde, yasada, tazminatların 10 yıl geriye dönük alınabilmesinin etkili olduğunu kaydeden Bağlar, şöyle konuştu: “Geçmişe yönelik son 10 yılın hepsini kapsıyor bu yasa ve onu da ödemek zorunda kalıyor. Öyle olunca fiyatlar da ister istemez yükseliyor. Fiyatlar yükselince vatandaşlar, sigorta yaptırmıyorlar. Beklemeye giriyorlar. Çevirmeye de takılınca ceza alıyorlar. Eskiden en azından gecenin bir saatinde sigortacısını arayıp sistem üzerinden yaptırabiliyorlardı; ancak şimdi buna da müsaade edilmiyor. Şimdi ceza alıyorlar, araçları çekilebiliyor, trafikten men edilebiliyor. Bilinçli vatandaş, yaptırmaya çalışıyor ancak şimdi gerçekten çok maliyetli. 9 veya 10 bin lira değerinde araç sahibi olanlara bin 500 veya bin 600 lira sigorta çıkıyor. Bundan 4 veya 5 yıl önce 13 liraya motosiklet sigortası yapıyorken; şimdi 500 ile 600 lirayı buluyor. Bu da trafikten mene kadar her şeyi etkiliyor. Birbirleriyle bağlantılı.”

Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı trafik birimlerince gerçekleştirilen denetimlerin sonucunda, Mart ayında bin 155 araç trafikten men edildi.

Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü ve Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı trafik ekiplerince, 2016 yılının Mart ayı içerisinde toplamda 85 bin 408 araç denetlendi. Bu araçlardan 9 bin 309 araç sürücüsüne çeşitli nedenlerden dolayı 2 milyon 80 bin 869 TL para cezası kesildi. Bin 155 araç da trafikten men edildi. Trafikten men edilen araçların büyük çoğunluğunu ise Zorunlu mali sorumluluk sigortası olmayan ve muayene süreleri geçen araçlar oluşturdu. Trafik sigorta primlerinin aşırı derecede yükselmesi nedeniyle binlerce araç sahibi sigorta masraflarını karşılayamadı. Birçoğu da araç muayenesini yaptıramadı. Bu durum, araç denetlemelerinde trafikten men edilen araç sayılarına da yansıdı. Kahramanmaraş genelinde 2016 yılının Ocak ayında 620 araç, Şubat ayında 878 araç trafikten men edilirken; bu rakam Mart ayında bin 155 oldu.

Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Trafik ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Mart ayı boyunca il genelinde toplam 52 bin 163 aracın denetimini gerçekleştirdi. Yapılan bu denetimlerde; 448 araç sürücüsüne emniyet kemeri takmamaktan, 116 araç sürücüsüne sürücü belgesiz araç kullanmaktan, 53 araç sürücüsüne yüksek sesle müzik dinlemekten, 274 araç sürücüsüne kırmızı ışık, 73 araç sürücüsüne alkollü araç kullanmaktan, 614 araç sürücüsüne muhtelif maddelerden ve 6 bin 469 araç sürücüsüne Karayolları Trafik Kanunu’ nun muhtelif maddelerinden olmak üzere toplamda 8 bin 176 araç sürücüsüne 1 milyon 716 bin 997 TL cezai işlem uygulandı. Bu araçlardan 953 tanesinin ise trafiğe çıkışı yasaklandı. Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı trafik timleri ise il genelinde, Jandarma sorumluluk alanında 33 bin 245 aracın denetimini gerçekleştirdi. Yapılan bu denetimlerde; 18 araç sürücüsüne emniyet kemeri takmamaktan, 12 araç sürücüsüne sürücü belgesiz araç kullanmaktan, 3 araç sürücüsüne kırmızı ışık, 10 araç sürücüsüne alkollü araç kullanmaktan, 16 araç sürücüsüne muhtelif maddelerden ve bin 41 araç sürücüsüne Karayolları Trafik Kanunu'nun muhtelif maddelerinden olmak üzere toplamda 363 bin 872 TL cezai işlem uygulandı. Bu araçlardan da 202’si trafikten men edildi. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KSÜ’nün Yeni Rektörü Tokatlı Prof. Dr. Mahmut Ak Oldu
KSÜ’nün Yeni Rektörü Tokatlı Prof. Dr. Mahmut Ak Oldu
İnternetin Olmadığı Ortamdan Yükselen Yemek Sipariş Sitesi
İnternetin Olmadığı Ortamdan Yükselen Yemek Sipariş Sitesi