“Tüketicilerin muzdarip olduğu konuda mutlu son”
Reklam

“Tüketicilerin muzdarip olduğu konuda mutlu son”

Ticaret İl Müdürü ve Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Ahmet Uçar, tüketicilerin muzdarip olduğu avukatlık ücretleri hakkında konuştu. Uçar, “Yapılan yeni düzenleme ile tüketiciler uyuşmazlık bedelinin yüzde 12'si kadar avukatlık vekâlet ücreti ödeyecekler. Böylece tüketicilerin, daha yüksek miktarda bir karşı taraf vekâlet ücretiyle karşılaşma korkusuyla hak arama yolundan vazgeçmeyecekler.” dedi.

27 Ocak 2018 - 04:32

“Yüksek Masraflardan Korkmayın”

Yeni düzenlemeyle birlikte artık tüketicilerin firmaların itirazı karşısında yüksek avukatlık masrafı ödeme korkusundan kurtulduğuna değinen Ahmet Uçar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tüketici Hakem Heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara ilişkin açılan iptal/itiraz davalarında kararın iptali durumunda tüketici mahkemesi; tüketiciye yüksek meblağlı vekâlet ücretine hükmedemeyecek.  Özellikle, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Türkiye Barolar Birliği ile yaptığı görüşmeler neticesinde 2018 yılı için geçerli olacak ücretin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi başlıklı tebliğde yer alması sağlandı. Böylece 30 Aralık 2017 tarih ve 30286 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğle Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi başlıklı tebliğin “Tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetlerinde ücret” başlıklı 12 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, avukatlık asgari ücret tarifesine göre nisbi tarife üzerinden vekâlet ücretine hükmedileceği açıkça düzenlendi.”

 

“Şimdi Onlar Düşünsün”

Bazı tüketicilerin avukatlık masrafları yüzünden haklarını arama yoluna gitmediğine değinen ve tüketicilerin yeni gelişmeyle birlikte haklarını gönül rahatlığıyla arayacaklarını kaydeden Uçar şunları söyledi: “ Tarifelerin üçüncü kısmına göre ücret başlıklı 13 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında, nisbi tarifelerin maktu ücretlerin altında kalmamak kaydıyla uygulanacağına ilişkin düzenlemeye tüketiciler lehine istisna getirildi. Örneğin daha önce bin lira tutarındaki bir uyuşmazlık için tüketici hakem heyeti kararına karşı firma tarafından itiraz edilmesi halinde, tüketiciler 990 lira avukatlık vekâlet ücreti ödemek durumunda kalabiliyordu. Yapılan yeni düzenleme ile tüketiciler uyuşmazlık bedelinin yüzde 12'si kadar yani bin lira için 120 lira avukatlık vekâlet ücreti ödeyecekler. Böylece tüketicilerin, daha yüksek miktarda bir karşı taraf vekâlet ücretiyle karşılaşma korkusuyla hak arama yolundanvazgeçmeyeceklerdir. Sonuç olarak artık tüketicilerimiz firmaların itirazı karşısında yüksek avukatlık masrafı ödeme korkusundan kurtulmuşlardır.”

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o geliyor: Fırat Görgel
Kafanızdaki bütün siyasetçileri unutun! Beyefendi kişiliğiyle o...
Kahramanmaraş’ta beton mikseri devrildi
Kahramanmaraş’ta beton mikseri devrildi