‘Türkiye’nin ilk zayıflama garantili merkezi...
Reklam

‘Türkiye’nin ilk zayıflama garantili merkezi Kahramanmaraş’ta’

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, Türkiye’de ilk defa Kahramanmaraş’ta başlattıkları sağlıklı yaşam merkezinde garantili kilo verme hizmeti verdiklerini ifade etti. Yener, “Biz bu birimi Türkiye’de ilk defa biz kurduk. Çok farklı bir yapısı var. Garantili zayıflama hizmeti veren yüzde yüz zayıflama garantisi veriyoruz” dedi.

14 Şubat 2018 - 06:58

Kahramanmaraş Halk Sağlığı birimi Kahramanmaraş’ta önemli çalışmalarına devam ediyor. Afrin’de Mehmetçiklerin yürüttüğü Zeytin Dalı harekatına Kahramanmaraş’tan 112 sağlık ekiplerinin Suriye sınırına gönderildiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı ile ortak planlama çerçevesinde çalıştıklarını aktaran Yener, “Afrin’de büyük bir operasyon var. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı da her an teyakkuz halinde. Dediğim gibi koruyucu sağlık hizmetleri konusu bizimle alakalı, o acil sağlık hizmetlerine gidiyordu. Yani 112’ye ambulansa ihtiyaç duyuluyor. Bunların planlanmasını da Sağlık Bakanlığı yapıyor. Bu planlamalar kapsamında 112 ekipleri ve ambulans görevlendirmesi yapılmış, Kahramanmaraş’tan da gitmiş. Bölgeye gönderilecek ekipleri ise Bakanlık belirliyor. Her ilden ne kadar gönderileceği her zaman Bakanlığın kontrolünde olan bir şeydir” diye konuştu.

 

‘Hastalıklar Artmaması İçin Çalışıyoruz’

Kahramanmaraş’tan Afrin’e sadece ambulans ve 112 personel takviyesi yapıldığını dile getiren Müdür Yener, “Ama dediğim gibi bunların planlanması Bakanlık düzeyinde oluyor. Bu planlama kapsamında Afrin’e birçok ilden takviye yapıldı. Ama ne kadar süreli, kaç tane, nasıl dönüşümü olacak bunların planlamasını yapan Sağlık Bakanlığı’dır. Zaten normal olması gereken de budur. İhtiyaca göre, kendi işini aksatmayacak şekilde bir planlama söz konusudur. Biz hastalıklar olmadan evvel hastalıkların olmasını engellemek amacıyla orada hizmet ediyoruz. Bir de birinci basamakta tedavi edilebilecek hastalıkları tedavi ediyoruz” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş’ta aşı oranlarının Türkiye ortalamalarının üstünde olduğunu ve aşı yönteminin hastalıklardan korunmak için en güzel yöntem olduğunu altını çizen Ahmet Yener, doğru ve dengeli beslenme bunun yanında hijyene özen gösterilmesi ile birlikte vatandaşların hastalıklardan korunacağını belirtti.

 

‘Her İnsan Bünyesine Göre Beslenmeli’

Doğru beslenme ile insanların sağlık problemi yaşamayacağını dile getiren Halk Sağlığı Müdürü Yener, her besinden azar azar yenmesi durumunda vücudun kendini toparlayacağını aktardı. Kişinin ne kadar besin alması bünyeden bünyeye değişeceğini vurgulayan Ahmet Yener, şunları dile getirdi: “. Hipertansiyon ve diyabet problemleri olanların farklı beslenmesi lazım, gençlerin farklı beslenmesi lazım ve yaşı ilerleyenlerin farklı beslenmesi lazım. Mesela büyüme çağındaki çocukların süt ve süt ürünlerini, proteini daha çok tüketmeleri lazım veya deniz ürünlerini fazla tüketmeleri lazım. Hamile kadınlarda ise daha farklıdır. Çünkü hem kendini hem de karnındaki çocuğu besleyecek. Çocuğun kemikleri ve kasları oluşurken besinleri annenin depolarından alacak. Şimdi bir kemiğin yapısı oluşurken, ihtiyaç duyulan kalsiyum oranını düşünün. Ona göre de bolca süt ve süt ürünlerini tüketmesi gerekiyor. Hamile kadınlarda ve çocuklarda bu durum çok önemlidir. Kemik ve eklem bölgeleri sürekli büyüyor ve buna kalsiyum lazım. Hamile kadınlar diğer insanlara göre daha fazla tüketmeleri gerekiyor Kalsiyum ve süt ürünlerini.”

 

‘Garantili Kilo Verme Birimimiz Türkiye’de İlk’

Türkiye’de ilk defa Kahramanmaraş’ta olan ve kilo vermek isteyen insanlara garantili kilo verme birimi oluşturduklarını belirten Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü, “Bu merkezleri içerisinde obezit birimimiz var. Biz bu birimi Türkiye’de ilk defa biz kurduk. Çok farklı bir yapısı var. Garantili zayıflama hizmeti veren yüzde yüz zayıflama garantisi veriyoruz” dedi. Ancak bunun için bazı kuralları da beraberinde getirdiklerini söyleyen Yener, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu kurallara uyulduğu takdirde yüzde yüz başarı getiriyor. Bu 6 modülden oluşuyor ve belli kategorilerde kiloları bulunan insanları alıyoruz. Yani vücut kitle indeksi 30 ve 32’nin üzerinde olan insanları alıyoruz. Orada şu anda ekiplerimiz çalışıyor ve 100’e yakın vatandaşlarımıza da bu modülleri başlattık. Bu işin içerisinde olan elemanımız ise diyetisyen değil, psikolog. Bunun nedeni ise olayı beyinde bitirme olayıdır. Çünkü, diyetisyen bir diyet programı veriyor verilen programa uyan vatandaşların ise bazı durumlarda psikolojisi bozuluyor. Bununla birlikte bir süre sonra patlak veriyor kaybedilen kilolar daha sonra fazlasıyla vatandaşın vücuduna giriyor. Biz olayı beyinde bitirerek işi hallediyoruz ve çok güzel sonuçlar da almaya başladık. İnşallah bu durumu da geliştirmeye devam edeceğiz. İlimizde Türkiye’nin eğitim merkezi yapacağız. Tüm illerin elemanlarını buraya alacağız, pilot uygulama olarak Kahramanmaraş seçildi. Bu başlattığımız uygulamayı tüm Türkiye’ye yayacağız ve Türkiye’nin bu işle uğraşan sağlıkçılarını da burada eğitim vereceğiz. Merkezimize gelenlere spor egzersizleri de yaptırıyoruz. Bu egzersizler kişiden kişiye değişim gösteriyor. Mesela erkeklerin farklı, kadınlarınki farklı, yaşı ilerlemiş vatandaşların egzersizleri farklı oluyor.”

 

‘Eğitimler 18 Yaş Üstüne Yönelik’

Garantili kilo verme biriminin 18 yaş üstü için geçerli olduğunu ifade eden Ahmet Yener, “18 yaşın altındakilere de var ancak biz o aşamaya daha gelmedik ve zamanla o da oluşacak. Aslında ağaç yaş iken eğilir. O kilolar çocuk yaşta alınıyor bir de evlendikten sonra alınıyor” bilgilerini verdi. Okullarda da farklı bir programlarının olduğunun altını çizen Müdür Ahmet Yener, şöyle konuştu: “Ama bu obezit birimi dediğimiz birimdir. Bu birim hastane ile ortak çalışıyor ve buraya gelenler protokol imzalıyor. Yani buraya gelenler ‘ben bu kurallara uyacağım’ diye bir protokol imzalıyor. Bu protokol işi ise 18 yaşının altındakilere ise sıkıntı çıkartabilir. Hele biz bu 18 yaş üstü vatandaşları halledebilirsek daha iyi olur diye düşünüyorum.”

 

‘Vatandaşlar 1 Yıl İçerisinde Zayıflatılıyor’

Garantili kilo verme birimine gelen vatandaşların kesinlikle gözetim altında tutulmadıklarını aktaran Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü, programın yaklaşık 1 yıl sürdüğünü söyledi. “Vatandaşlar 1 yıl içerisinde zayıflatılıyor. Öyle hemen gelip zayıflama diye bir şey yok. Bir de geldiği zaman iki ay içerisinde hiç zayıflama yok” diyen Ahmet Yener, ilk 2 ay içerisinde vatandaşlara psikoloji yönünde çalışmalar yapıldığını belirtti. Psikologların yardımı ile vatandaşlara ilk başta kilo verme yönteminin beyinde bitirmeleri gerektiğini aşıladıklarını dile getiren Halk Sağlığı Müdürü, bu konuda şu bilgilere yer verdi: “Vatandaşlar söylediğimiz hastalıkları beyninde algılamaları ve oturtmaları için aşamalı bir diyet programı başlatıyoruz. Bu diyet programları ise hacim ölçekli bir sistem ile yapılıyor. Burada yapılan şey aslında zihindeki algıyı değiştirmek. Pilot uygulamadın burada başlayacağı ve daha sonra tüm Türkiye’ye yayılacağı bir sistem olacak. Gelen hasta ilk başta bir form dolduruyor. Vatandaşlar o formları doldururken zaten benim kilo fazlam var ve bir an önce unları atmam gerekli diye düşünüyor. Daha sonra bizim hastanemizde bulunan hekimlerimiz bunların tahlillerini yaptırtıyoruz ve hastaların tüm tetkikleri yapılıyor. Daha sonra en sonunda bir rapor çıkıyor. Bu programa girebilir, bu programa şu tedaviler yapıldıktan sonra girebilir veya bu programa giremez notunu düşüyorlar. Heyet bu programa giremez diyorsa, o vatandaş programımıza giremiyor. Örneğin bir hastanın ayağı kırıldı. Mesela bir hastanın hormonal bir bozukluğu var ve ilk başta bu bozukluğu giderecek tedavi uygulanıyor daha sonra bizim programımıza gelebiliyor.”

 

‘Evlere Yönelik Çalışmalarımız Yok’

Kilo vermek isteyen vatandaşların merkeze gelerek kilo verdiklerini ve evlere yönelik çalışmalarının olmadığını kaydeden Müdür Ahmet Yener, bu durumun merkez açısından sakıncaları olacağını kaydetti. Kısa vadede böyle bir çalışmanın olmayacağını ifade eden Halk Sağlığı Müdürü, “Uzun vadede olabilir ancak önce bu sistemi oturtmamız lazım. Daha sonraki yıllarda olabilir. Ama biz onlara hayati tehlikesi olan obezite diyoruz. Hatta geçmiş yıllarda 38 yaşında bir kadın vardı ve kendisi hayati tehlikesi olan obezlerdendi. Yaklaşık 300 kiloya yakındı. Bu kadını hastaneye götürdük getirdik ve sonra vefat etti. Merkeze gelebilmeleri için belli kriterler var” diye konuştu.

 

‘Yaptığımı Çalışma İle Türkiye Ekonomisine Katkı Sağlıyoruz’

İlk kez Kahramanmaraş’ta hayata geçirilen garantili kilo verme sistemi ile Türkiye’nin ekonomisine katkıda bulunduklarını belirten Yener, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunun bir de ekonomik boyutu da var. Mesela bir adam kilodan dolayı şeker hastası olursa onun devlete getirdiği bir yük var, kalp hastası olursa devlete getirdiği bir yük var. Buna benzer kiloya bağlı bir sürü hastalık var. Bu bizim yaptığımız ülke ekonomisine yapılan bir katkıdır. Kilo Türkiye’nin şu andaki en büyük problemi. Biz de yaptığımız bu proje ile birlikte bu sorunların önüne geçmeyi hedefliyoruz.”

 

‘Hastalığı Bulunan İnsanlar Dikkatli Olmalı’

İnsanların genellikle hijyen kurallarına dikkat etmedikleri için sık sık hastalıklara yakalandığının altını çizen Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener, “Yaz aylarında sıcağa bağlı olarak hijyen koşullarına uyulmadığı zaman hastalıklar ki en büyük örneği ishaller artar ve bunu yapan virüslerdir. Virüsler temasla bulaşır. Bu gibi hastalıklara maruz kalmamak için de kişisel hijyene özen göstermek gereklidir. Kışın da aynı şekilde grip vürüsü yayılması durumu var. Bu virüs üşütme yolu ile çıkar” diye konuştu. Bağırsak gribi denilen bir virüsün olduğunu da dile getiren Yener, Kahramanmaraş’ta geçtiğimiz zamanlarda şebeke suyundan bulaşan virüslerin olduğu dedikodularına da şu sözlerle cevap verdi: “Bir ara sulardan bulaşan bir virüs dedikodusu döndü. Biz suları inceletiyoruz sürekli günde 100’den fazla numune alırız her gün. Böyle bir dedikoduyu inceletilmesi için telkinde bulundum. İncelenen numuneler hem Kahramanmaraş’ta hem de Adana’da temiz çıktı. Sonra incelenen numunelerde viral bir enfeksiyon olduğu ve yüzde 2’lik bir artış olduğu gözlenmiş. Yani bu mevsimlerde olan şeyler bu. İstirahat ve sağlıklı gıdalarla beslendiğiniz taktirde bu hastalıklar üç veya beş gün sonra düzeliyor. Belli bir dönemlerde ve her yerde olan bir hadise bu. Aynı grip gibi. Kış aylarında gribal enfeksiyonlar çok yaygın. Dünyada da en çok görülen enfeksiyon gribal enfeksiyondur ve kış aylarında daha çok olur. Niye daha çok olur, çünkü kapalı ortamlarda kalıyoruz. Bu durumun verdiği dezavantajı ise, odaları havalandırarak giderebiliriz. Kış aylarında en çok görülen virüs griptir. Gribin önüne ise hijyen kurallarına uyarak geçebiliriz. Bir insanın hastalığı varsa   başka insanlara bulaştırmamaya özen göstermesi lazım.”

 

‘Doğal Beslenmeyi Öneriyoruz’

Son zamanlarda kış ayları için her yerde satışa sunulan atom çaylarına yönelik açıklamalarda bulunan Ahmet Yener, bu konuda şu yorumda bulundu: “Gıda işi farklı bir şey. Gıda işi eskiden Sağlık Bakanlığı kontrolü altındaydı ve 2011 yılında denetim yetkisi Bakanlıktan alındı Tarım Bakanlığı’na devrettiler. Şu anda takip ve sorumluluk onlarda. Biz genelde doğal beslenmeyi öneriyoruz. Mesela donmuş ve hazır gıdalar gibi gıdaların sağlıksız olduğunu her zaman söylüyoruz. O dediğiniz şeyi ben bilmiyorum ama onların denetimi Tarım Bakanlığı’ndadır. Eğer denetimsiz üretiliyorsa bu üretim yasaktır. Ama belli bir marka adı altında üretiliyorsa Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izinlidir. Ama biz yine de tavsiye etmiyoruz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x