Türkiye ve Dünyanın en önemli sorunu: “Mülteci”

Türkiye ve Dünyanın en önemli sorunu: “Mülteci”

Kadir Has Üniversitesi, Filistinli mültecilerin sesini duyurmak ve geri dönüş haklarına sahip çıkmak amacıyla “70 Yıllık Yurtsuzluk: Filistinli Mülteciler ve Geri Dönüş Paneli” düzenledi.

30 Haziran 2019 - 15:21

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi tarafından, 1948’den bu yana devam eden işgale ve zorla yerinden edilmelere karşı Filistinli mültecilerin sesini duyurmak ve geri dönüş haklarına dikkat çekmek amacıyla “70 Yıllık Yurtsuzluk” adlı bir kampanya yürütülüyor. Kadir Has Üniversitesi kampanyanın detaylarını paylaşmak ve tartışmaya açmak amacıyla 21 Haziran Cuma günü “70 Yıllık Yurtsuzluk: Filistinli Mülteciler ve Geri Dönüş Hakkı Paneli” düzenledi.

Georgetown Üniversitesi’nden Francesca Albanese’in “Uluslararası hukukta Filistinlilerin geri dönüş hakkı” hakkındaki konuşmasıyla başlayan panel, foto muhabiri Hosam Salem’in “Mülteci bir fotoğrafçının gözünden Filistin” ve gazeteci Mete Çubukçu’nun “Cebeliye’den Balata’ya Şatilla’dan Yarmuk’a: Geri dönüş mümkün mü?” konuşmalarıyla devam etti.

“FİLİSTİN, MÜLTECİ SORUNLARININ BAŞINDA YER ALIYOR”

Türkiye’de mülteci sayılarının arttığını belirten Francesca Albanese,“1948 yılından bu yana bir sürü insan çatışma, şiddet ve zulüm sebebiyle zorla yerinden edildi. Özellikle 1980 yılından sonra siyasi nedenlerden dolayı bu durum artmaya başladı. Filistin mülteci sorununun başında yer alıyor. Filistinli mülteciler büyük ölçüde ikinci sınıf yurttaş değil, ikinci sınıf yabancı olarak değerlendiriliyor” değerlendirmesinde bulundu.

“İSRAİL – FİLİSTİN BİR ORTADOĞU MESELESİDİR”

Mülteci konusunun her zaman Türkiye ve dünyanın gündeminde yer aldığını belirten gazeteci Mete Çubukçu ise, “Sadece Türkiye değil hem dünyada hem Ortadoğu’da İsrail ve Filistinli mülteciler meselesi, büyük bir sorun olarak yer alıyor. Filistin’deki meseleye baktığımız zaman bir yanda uluslararası hukuk varken diğer yanda reel politika arasında uyuşmazlıklar olduğu görülüyor. Filistinli mülteciler konusu sadece Filistinlileri, ya da İsrail – Filistin’i ilgilendiren bir konu değil, Ortadoğu meselesidir” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bursalılar Türküye Doyacak
Bursalılar Türküye Doyacak
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL oldu, satışlar yüzde 12 arttı
Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 3 milyon 264 bin 430 TL...