Üsküdar Üniversitesinden milli ilaç üretimine destek
Reklam

Üsküdar Üniversitesinden milli ilaç üretimine destek

Üsküdar Üniversitesi Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER), Türkiye’nin epigenetik tabanlı milli ilaç geliştirme çabalarına katkı sağlayacak. Türkiye’deki tıbbi araştırmalara destek verecek merkez, milli ürünler geliştirerek, dışa bağımlığı azaltmayı amaçlıyor.

19 Eylül 2018 - 01:37

Ülke ekonomisine katkı sağlayacak

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre eczacılık ürünleri kalemi ithalatına ayrılan bütçe her yıl artmakta olup bu kalemin ithalatı 2017 yılında yaklaşık 4,5 milyar dolar civarında seyretmiştir. Bu nedenle, Türkiye’de ithalatı yapılabilecek biyoteknolojik ürünleri gelecekte ülke sınırları dâhilinde üreterek, ülke ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla, Türkiye’deki tıbbi araştırmalara destek vererek milli ürünler geliştirecek olan ve bu noktada dışa bağımlığı azaltmayı amaçlayan merkez Üsküdar Üniversitesi bünyesinde açıldı.


“Dışa bağımlılığı azaltmayı amaçlıyoruz”

TRGENMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Yılancıoğlu, merkez hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ülkemizde transgenik hücre teknolojileri ve epigenetiğin gelişmekte olan yeni alanlar olduğuna dikkat çeken Yılancıoğlu,bu alanların dünyadaki öneminin gittikçe arttığını ifade etti.

Yılancıoğlu, “Merkezimizde transgenik hücre teknolojileri ve epigenetik mekanizmalar araştırılarak, yeni transgenik hücre hatları oluşturulacak, kök hücre araştırmaları yapılacak, rekombinant protein üretimi gerçekleştirilecek, yeni tanı kitleri geliştirilecek, peptit ve peptidomimetik tabanlı ilaç adayı moleküller tasarlanacaktır. Böylece biyoteknolojide dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu.


Çalışmalar takip edilerek, yol haritası belirlenecek

Transgenik Hücre Teknolojileri ve Epigenetik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bölgede kimya ve ilaç sektöründe hizmet veren firmaların belirlenip ziyaret edileceğini belirten Yılancıoğlu, “KOSGEB, TOBB ve benzeri resmi kurumlardan ve veri tabanları incelenecektir. Ürettikleri ürünler ve üretim aşamasında kullandıkları ilişkili biyolojik makromoleküller hakkında veriler toplanacaktır. Firmalarla görüşmeler doğrultusunda bu konuda beraber yapılabilecek faaliyet ve projeler belirlenecektir” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x